Nakon pisanja Žurnala:Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!?

Istražujemo

Nakon pisanja Žurnala: Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!?

Kako saznaje Žurnal, najmanje dvije godine od kako traje sudski proces protiv Edina i Amara Arslanagića za milionske pronevjere u firmi Bosnalijek, novac od iznajmljivanja rezidencije u centru Sarajeva slagao se na računu Edina Arslanagića

Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!?

Nakon pisanja Žurnala o nezakonitom iznajmljivanju blokirane luksuzne Vile u centru Sarajeva u vlasništvu porodice Arslanagić, Tužiteljstvo kantona Sarajevo provjerilo je sve navode, nakon čega je Kantonalnom sudu u Sarajevu upućen zahtjev da se po ugovoru o zakupu donese privremena mjera kojom bi se ta imovina povjerila federalnoj agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom. 

Mjesečna renta koju su Arslanagići dobijali od zakupca - Švedske ambasade, prema provjerama Tužiteljstva iznosila je 11.000 maraka mjesečno. Kako saznaje Žurnal, najmanje dvije godine od kako traje sudski proces protiv Edina i Amara Arslanagića za milionske pronevjere u firmi Bosnalijek, novac od iznajmljivanja ove rezidencije - uknjižene na Vedada Arslanagića, lijegao je na račun njegovog oca Edina Arslanagića. 

Ukoliko Kantonalni sud uvaži prijedlog Tužiteljstva KS, novac od iznajmljivanja ići će na račun federalne agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom. S obzirom na to da ne postoji mogućnost da se eventualna mjera provodi i retroaktivno, do sada “zarađenih” najmanje 209 hiljada maraka od iznajmljivanja potencijalno nelegalno stečene imovine porodica Arslanagić moći će zadržati.


 

Postavlja se pitanje zašto Kantonalni sud nije vršio kontrolu nakon što je izdao rješenje o blokadi ove imovine? Kao i pitanje ima li i koliko još blokiranih nekretnina iz raznih sudskih procesa koje se ne kontroliraju?

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je krajem 2015. godine potvrdio optužnicu u slučaju "Bosnalijek" protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe.

Optužnica kantonalnog Tužiteljstva ih tereti da su kao organizatori i članovi grupe za organizirani kriminal, učinili brojna krivična djela i raspolagali ogromnim novcem i imovinom. Ukupno su, prema optužnici, državu oštetili za više od 23 miliona maraka.

Suđenje je u toku. U međuvremenu, optuženi se brane sa slobode, dok njihov sin i brat ima mogućnost ogromne zarade na blokiranoj imovini koju su prema navodima Tužiteljstva stekli na nelegalan način.

(zurnal.info)