Prvostepena presuda u predmetu bosnalijek (Video):Bivši direktor Edin Arslanagić osuđen na 12 godina zatvora!

Istražujemo

Prvostepena presuda u predmetu bosnalijek (Video): Bivši direktor Edin Arslanagić osuđen na 12 godina zatvora!

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda Sarajevo Edin Arslanagić, bivši direktor Bosnalijeka, osuđen je na 12 godina zatvora. Bivšem uposleniku ove firme Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi, vlasniku firme „Brštanica“ izrečena je desetogodišnja zatvorska kazna, a vlasnik firme „Carpe Diem“ Jasmin Šepo je osuđen na sedam godina zatvora.

Bivši direktor Edin Arslanagić osuđen na 12 godina zatvora!
Edin Arslanagić

Edin Arslanagić, Šefik Handžić i Hasan Šepo optuženi su za organizovani kriminal, pranje novca, poreznu utaju te sklapanje štetnih ugovora kojima su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije i Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM. Odlukom suda oduzimaju im se nezakonito stečene nekretnine te novac i dionice vrijednosti više od 20 miliona maraka. Brojne nezakonitosti opisane su u obimnoj optužnici sarajevskog tužilaštva. 

AFERA BOSNALIJEK: Gozba za 160.000 osoba plaćena devet miliona maraka!Detalji optužniceAFERA BOSNALIJEK: Gozba za 160.000 osoba plaćena devet miliona maraka!

Kada je Žurnal prije više od deset godina „otvorio“ priču o kriminalu u i oko Bosnalijeka, gotovo se nestvarno činila količina beskrupulozne pljačke. Ali, i bahatosti glavnih aktera koju su pokazivali dok su trošili pokradeno.

"KRIZA" U BOSNALIJEKU: Službenim karticama plaćana skupocjena vina i hoteli sa pozlaćenim namještajemAfera Bosnalijek"KRIZA" U BOSNALIJEKU: Službenim karticama plaćana skupocjena vina i hoteli sa pozlaćenim namještajem

Vilu u centru Sarajeva porodica Arslanagić iznajmljuje za 15 hiljada maraka!Iako je sud blokirao imovinuVilu u centru Sarajeva porodica Arslanagić iznajmljuje za 15 hiljada maraka!

Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!?Nakon pisanja ŽurnalaArslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!?

Inspektori Finansijske policije FBiH su tada dostavili Tužilaštvu Kantona Sarajevo sedamdesetak stranica na kojima se detaljno opisuju ugovori i novčane transakcije za koje smatraju da su fiktivne, počevši od 2006. godine. Ukazali su da je Edin Arslanagić kao direktor omogućio dvjema kompanijama iz Švicarske i Britanskih Djevičanskih Otoka novčanu korist od gotovo pet miliona eura.

Sumnjivoj firmi s Djevičanskih Otoka "poklonjeni" su milioni marakaPoreske mahinacije Edina ArslanagićaSumnjivoj firmi s Djevičanskih Otoka "poklonjeni" su milioni maraka

Prosljeđivao je novac i u Moldaviju, Libiju i Ujedinjene Arapske Emirate nepoznatim konsultantima. Sve je bilo samo fiktivno. Uporedo je rasla “kupovna moć” porodice Arslanagić, koji su se mogli pohvaliti raskošnim nekrentinama.

Bosnalijek: Milion maraka za nepostojeće konsultantske uslugeNagrade za Moldavku Svetlanu, Libijca Ausama i Arapina Aboulgasema iako nisu prodali ni kutiju lijekovaBosnalijek: Milion maraka za nepostojeće konsultantske usluge

KRALJEVI BOSNALIJEKA: Amar Arslanagić počastio Emira Granova letom do DubaijaAfera BosnalijekKRALJEVI BOSNALIJEKA: Amar Arslanagić počastio Emira Granova letom do Dubaija

Novinar Žurnala Semir Mujkić sklopio je tada svojevrsnu šemu izvlačenja novca i nezakonitu trgovinu dionicama ove firme.

KO JE KO U AFERI BOSNALIJEK: Šta su skrivili Arslanagići i čega se plaši Bojan Kebe?DOSSIERKO JE KO U AFERI BOSNALIJEK: Šta su skrivili Arslanagići i čega se plaši Bojan Kebe?

AFERA BOSNALIJEK: Bojan Kebe je BESPLATNE informacije o prodaji lijekova PLATIO 180.000 maraka!IstragaAFERA BOSNALIJEK: Bojan Kebe je BESPLATNE informacije o prodaji lijekova PLATIO 180.000 maraka!

AFERA BOSNALIJEK: Žurnal ekskluzivno otkriva "irsku šemu" za potpuno preuzimanje unosne kompanije!IstragaAFERA BOSNALIJEK: Žurnal ekskluzivno otkriva "irsku šemu" za potpuno preuzimanje unosne kompanije!

Ta priča čak je i šira od onoga za šta su danas osuđeni članovi navedene grupe. Biće sigurno dio i predmeta koji istražuje Tužilaštvo BiH, koje je nedavno podiglo optužnicu protiv još jednog bivšeg direktora Bosnalijeka - Nedima Uzunovića, te još deset osoba i četiri pravna subjekta uz oduzimanje nelegalne koristi veće od deset miliona maraka.

DOKUMENTI POTVRĐUJU: Sud proglasio bankrot Imperija farmeBosnalijekov strateški partnerDOKUMENTI POTVRĐUJU: Sud proglasio bankrot Imperija farme

Pljačka Bosnalijeka je očito i nakon 15 godina još uvijek nedovršena i neistražena priča. O aferi Bosnalijek Žurnal je u aprilu 2014. godine napravio dokumentarni film.

(zurnal.info)