Nagrade za Moldavku Svetlanu, Libijca Ausama i Arapina Aboulgasema iako nisu prodali ni kutiju lijekova:Bosnalijek: Milion maraka za nepostojeće konsultantske usluge
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Bosnalijek: Milion maraka za nepostojeće konsultantske usluge

Poslovanje Bosnalijeka u Moldaviji, Libiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije se puno razlikovalo od ruskog modela

Bosnalijek: Milion maraka za nepostojeće konsultantske usluge
Inspektori vjeruju da je Arslanagić sklapao fiktivne ugovore; FOTO: Bosnalijek

Edin Arslanagić je kao direktor Bosnalijeka slao novac u Moldaviju, Libiju i Ujedinjene Arapske Emirate na isti način kao što je to radio u Rusiji. U ove tri zemlje konsultanti su Bosnalijeku naplatili više od milion i po maraka mada je teško pronaći dokaze da su za ovu kompaniju uradili bilo kakav posao.

Finansijska policija je istraživala Bosnalijekovo poslovanje u Moldaviji od 2006. godine i dokumente o tome proslijedila tužilaštvu u Sarajevu.

 

Hiljade za Svetlanu 

Bosnalijek je od 2006. godine sarađivao sa moldavskom firmom DITA ESTFARM iz Kišnjeva. Arslanagić je ugovor potpisao sa direktorom ove firme Iurijem Chirtoacaom a u njemu su opisani odnosi između Bosnalijeka i DITA-e. Ugovor od 541.000 američkih dolara trajao je godinu dana a narednih godina taj je ugovor produžavan. Ova moldavska kompanija je uvozila i prodavala proizvode Bosnalijeka na koje je imala popuste i bonuse za prodaju iznad određenih granica.

Uz sve to, Arslanagić je plaćao i konsultante za ovo tržište, i to ni više ni manje nego samog Chirtoaca. Praksa je trajala godinama iako je Bosnalijek sve vrijeme imao zaposlenog direktora odjeljenja za inostrana tržišta, Samira Talibečirevića. U njegovom je ugovoru pisalo da treba redovno održavati kontakt sa kupcima i zastupnicima na tržištima Istočne Evrope i bivšeg SSSR-a.

“Iz navedenih opisanih glavnih dužnosti i zadataka je evidentno da su ovaj Sektor i Odjeljenje bili zaduženi za što bolje plasiranje i prodaju medicinskih pripravaka na predmetnom tržištu, te da nije ni postojala potreba za konsultantom”, piše u nalazima istražitelja.

Provizija konsultantu se ipak isplaćivala. Prva je iznosila tek nešto više od pet hiljada dolara u 2007. godini. Već naredne godine taj je iznos porastao na gotovo 30.000 dolara ali se odnosio također na 2007. godinu. Umjesto Iuriiju, novac je ovaj put uplaćen na račun Svetlane Chirtoaca.

Inspektori su zaključili da je ova uplata u suprotnosti sa ugovorom kojeg je Arslanagić potpisao sa DITA-om jer se u njemu Svetlana nigdje ne spominje. Na isti način je uplaćena i provizija za 2008. godinu od 16.000 eura.

"Na isti način kao i u Rusiji i Moldaviji, Bosnalijek je poslovao u Libiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima"

Od 2009. godine Arslanagić mijenja savjetnike za Moldaviju, kada je potpisao ugovor sa agencijom Wagner Agency koji je bio identičan onome sa DITA-om.

“Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka, je zaključivanjem ugovora sa agentom Wagner Agency, na ovaj način omogućio sticanje direktne koristi za konsultanta u ukupnom iznosu 84.496,79 eura za 2009. i 2010. godinu, a u istom iznosu nanio štetu dioničarima Bosnalijeka”, piše u dokumentaciji koja je predana tužilaštvu.

 

Hiljade za konsultanta, ništa za Bosnalijek

Na isti način kao i u Rusiji i Moldaviji, Bosnalijek je poslovao u Libiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ugovor sa konsultantom Ausamom M. Danafom iz Libije potpisan je u junu 2008. godine. Danaf je trebao dogovoriti saradnju Bosnalijeka i kompanije General Manufacturing of Pharmaceuticals and Medical Supplies Company Al Maya i potpisivanje ugovora o prodaji lijekova u Libiji. 

“Međutim, postoji osnov sumnje da je sa konsultantom Ausama M. Danafom iz Libije direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić zaključio fiktivni ugovor, jer prema raspoloživoj dokumentaciji utvrđeno je da je u 2007. godini, tj. u periodu prije zaključivanja ugovora sa konsultantom Ausama M. Danafom iz Libije, između Bosnalijeka i kupca GMP MSCO Al Maya već postojao poslovni odnos, te da je do dana 2. juna 2008. godine, kada je Bosnalijek zaključio sa konsultantom Ausama M. Danaf iz Libije Ugovor o pružanju konsultantskih usluga, Bosnalijek kupcu Al Maya, (…) izvršio sukcesivne isporuke lijekova u iznosu od 527.190,80 eura”, navodi se u navodima istražitelja.

Bosnalijek je za konsultacije, za koje su inspektori utvrdili da nisu pomogli sklapanju poslova u Libiji, isplatio 214.000 eura. U vrijeme ovih isplata direktor za strana tržišta bio je Amar Arslanagić, sin direktora Edina.

U Dubaiu su dioničari Bosnalijeka prošli još gore. Arslanagić je konsultantu Achrisu A.A. Aboulgasemu platio više od 15.000 eura kao nagradu za pomoć kompaniji u prodaji lijekova Bosnalijeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom 2010. i 2011. godine.

Tih godina Bosnalijek u ovoj zemlji nije prodao niti jednu kutiju lijekova.

(zurnal.info)