Bosnalijekov strateški partner:DOKUMENTI POTVRĐUJU: Sud proglasio bankrot Imperija farme
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DOKUMENTI POTVRĐUJU: Sud proglasio bankrot Imperija farme

U novom izvještaju za prvih devet mjeseci ove godine potraživanja iz inostranstva dostigla vrijednost veću od 47 miliona maraka

DOKUMENTI POTVRĐUJU: Sud proglasio bankrot Imperija farme
Odluka suda u Rusiji o bankrotu Farmacije

Kompanija Imperija farma iz Rusije, strateški partner Bosnalijeka, je bankrotirala, potvrđuju dokumenti do kojih je došao Žurnal. Nedavno smo objavili priču o bankrotu ruske kompanije na osnovu pisanja uglednog ruskog lista. Sada to potvrđuju i dokumenti suda.

Arbitražni sud oblasti Sankt Peterburga i Lenjingrada donio je odluku 15. juna 2015. godine kojom se proglašava bakrot kompanije Farmacija.

Drugi dokumenti suda u koje je Žurnal imao uvid potvrđuju da je ova kompanija pravni nasljednik kompanije Imperija farma nakon što je promijenjeno ime ruske firme.

Nedavno smo u Žurnalu pisali kako je strateški partner Bosnalijeka u Rusiji Imperija farma bankrotirala, o čemu je pisao vodeći poslovni dnevnik u Sankt Peterburgu Delovoy Peterburg. Jedan od najvećih ruskih distributera lijekova i kompanija povezana sa kompanijom Haden SA, najvećim pojedinačnim dioničarom Bosnalijeka, Imperija farma u procesu je likvidacije na sudu, prenio je dnevnik DP u svom online izdanju.

Tada smo objavili kako je kompanija promijenila ime u Farmacija u decembru 2013. godine i da se nalazi u sudskoj likvidaciji tokom koje će morati izmiriti nagomilane dugove. Stranica kompanije više nije dostupna.

DP navodi kako je dug kompanije narastao na 2,5 milijardi ruskih rubalja odnosno oko 33 miliona eura. Malo više od milijardu rubalja je dug prema Sberbank a među dugovima je i onaj prema jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu Novartisu.

Imperija farma je osnovana 1996. godine. U 2005. godini kompanija je dobila unosne poslove u Rusiji a 2008. godine je pobijedila na tenderu za dostavljanje lijekova i medicinskih potrepština svim bolnicama i klinikama u nadležnosti Komiteta zdravstva u Sankt Peterburgu.

Likvidacioni proces kompanije trebao bi se završiti do 15. decembra 2015. godine.

U revizorskom izvještaju za 2014. godinu se navodi kako je dug Imperija farme prema Bosnalijeku iznosio 40 miliona maraka na kraju 2014. godine.

U izvještaju dostupnom na stranici Sarajevske berze kratkoročna potraživanja iz inostranstva na kraju prvog kvartala su iznosila više od 45 miliona maraka.

U izvještaju za prvih šest mjeseci ove godine potraživanja iz inostranstva su se smanjila ali su i dalje iznosila više od 41 milion maraka.

U najnovijem izvještaju za treći kvartal iznos dugovanja se ponovo povećao i sada iznosi više od 47 miliona maraka.

(zurnal.info)