Istraga:AFERA BOSNALIJEK: Bojan Kebe je BESPLATNE informacije o prodaji lijekova PLATIO 180.000 maraka!

Istražujemo

AFERA BOSNALIJEK: Bojan Kebe je BESPLATNE informacije o prodaji lijekova PLATIO 180.000 maraka!

Kebe je sa kompanijom Nucleus Pharma 21. januara 2013. godine potpisao ugovor o analizi sekundarne prodaje u apotekama u tri kantona Federacije i nekoliko apoteka u Republici Srpskoj

AFERA BOSNALIJEK: Bojan Kebe je BESPLATNE informacije o prodaji lijekova PLATIO 180.000 maraka!
Bojan Kebe; FOTO: Bosnalijek

Bivši izvršni direktor za marketing i prodaju Bojan Kebe potpisao je u ime Bosnalijeka u januaru 2013. godine ugovor od 181.000 maraka kojim se Bosnalijeku obezbjeđuju podaci o prodaji njihovih lijekova u 50 domaćih apoteka iako takve podatke veledrogerije kompaniji šalju besplatno.

Ugovor u posjedu Žurnala pokazuje da je Kebe sa kompanijom Nucleus Pharma 21. januara 2013. godine potpisao ugovor o analizi sekundarne prodaje u apotekama u tri kantona Federacije i nekoliko apoteka u Republici Srpskoj.

Nucleus Pharma je trebala da napravi izvještaje u pet faza, od kraja februara 2013. do kraja januara 2014. godine. Iako je ugovor potpisao Bojan Kebe koji više ne radi u Bosnalijeku, zadnju rata odobrila je i platila nova uprava imenovana u novembru 2013. godine na čelu sa Nedimom Uzunovićem. Mladen Vlaški, direktor Nucleus Pharme, za Žurnal je potvrdio da je Bosnalijek ugovor u potpunosti platio.


Besplatni podaci za 181.000 maraka

Od Bosnalijeka nismo uspjeli dobiti nikakav komentar uprkos brojnim pozivima. Glasnogovornica kompanija Zinaida Babović prenijela nam je stav uprave kompanije i direktora Uzunovića koji ne želi govoriti o prošlosti već isključivo o budućnosti kompanije.

Nas je zanimalo da li Bosnalijek ima službu koja pravi analize sekundarne prodaje proizvoda? Da li je Bosnalijek samostalno analizirao sekundarnu prodaju prije januara 2013. godine? Da li Bosnalijek dobija informacije o prodaji lijekova u privatnim apotekama u BiH? Zbog čega je 21. januara 2013. godine potpisan ugovor o izradi analize sekundarne prodaje proizvoda sa firmom Nucleus pharma iz Sarajeva? Da li je Bosnalijek platio svih pet rata po ovom ugovoru? Na koji način kompanija danas dobija analize sekundarne prodaje i da li je za to angažovana neka druga firma i koja?

Za razliku od drugih slučajeva u Bosnalijeku za koje su odgovorni Edin i Amar Arslanagić te ljudi u upravi koje su oni imenovali, ovaj je ugovor trajao i tokom početka mandata Nedima Uzunovića.

Vlaški kaže da je ugovor potpisan transparentno sa tadašnjom upravom kompanije te da nikoga iz nove uprave i ne zna.
- Nismo se nigdje nalazili i potpisivali, to smo uradili sa upravom koja više nije tu – kaže Vlaški.

On kaže da je kompanija Nucleus Pharma podatke dobijala od apoteka i veledrogerija. Ovakve podatke apoteke i veledrogerije ne naplaćuju. Nucleus Pharma je analizirane podatke slala u Bosnalijek.

Jedna od apoteka sa spiska iz ugovora iz Srednjebosanskog kantona nikada nije imala kontakt sa Nucleus Pharmom. Uposlenica ove apoteke za Žurnal kaže kako podatke o prodaji lijekova šalju besplatno veledrogerijama a sa Nucleus Pharmom nikada nisu imali kontakt.

Uposlenik veledrogerije iz Tuzlanskog kantona koju je Žurnal kontaktirao kaže kako firma za koju radi ima dugogodišnju tradiciju da podatke o prodaji lijekova, koje dobijaju od apoteka, besplatno šalju domaćim proizvođačima lijekova.

Bosnalijekov sektor za markteing i prodaju bez sumnje ima kapacitet da ovakve podatke obradi za svoje potrebe. Zbog toga i čudi ovakav ugovor vrijedan 181.000 maraka za podatke koji su besplatni i lako dostupni kompaniji.


Farmaceuti poklanjaju auta

U istom periodu Kebe je potpisao još nekoliko nejasnih odluka. Krajem februara 2013. godine Kebe je donio odluku da službeni automobil chevrolet sparkBosnalijeka u predstavništvu u Makedoniji pokloni Katerini Machevi iz Skoplja. U Bosnalijeku nismo mogli dobiti objašnjenje zašto je auto poklonjeno te da li je Macheva bila uposlenica Bosnalijeka.

Dan prije ove odluke, Kebe je donio i drugu odluku o prodaji službenih automobila u makedonskom predstavništvu firme. Četiri službena auta, volvo iz 2004., peugeot 206 sedan 2009. godište, chevrolet spark iz 2008. godine i chevrolet spark 2009. godište, prodana su za 6.802 eura firmi Farma Prima iz Skoplja. Nije nam poznato u kakvom stanju su auta, niti smo bilo kakve podatke mogli dobiti od Bosnalijeka, ali jednostavnom pretragom evropskih stranica za prodaju automobila dobili smo cifru od 10.000 eura za najlošije i najjeftinije ponuđene aute koji su prodani u Makedoniji.

Od Bosnalijeka smo bili uskraćeni i za odgovore o troškovima plata u predstavništvu u Rusiji. U finansijskom izvještaju za septembar 2013. godine koji je u posjedu Žurnala, za bruto plate je potrošeno 324.390 eura.

Za novu upravu kompanije svi ovi troškovi su daleka prošlost u koju ne treba gledati.

(zurnal.info)