Afera Bosnalijek:KRALJEVI BOSNALIJEKA: Amar Arslanagić počastio Emira Granova letom do Dubaija

Istražujemo

KRALJEVI BOSNALIJEKA: Amar Arslanagić počastio Emira Granova letom do Dubaija

Granov je u Dubai iz Sarajeva krenuo 21. juna 2010. godine preko Minhena i Frankfurta. Preko istih aerodroma se vratio 25. juna. U to vrijeme u istoj regiji boravio je i Amar Arslanagić, pokazuju izvodi sa njegove kreditne kartice u posjedu Žurnala

KRALJEVI BOSNALIJEKA: Amar Arslanagić počastio Emira Granova letom do Dubaija

Amar Arslanagić počastio je na račun Bosnalijeka bivšeg fudbalera i vlasnika modne kuće Granoff Emira Granova letom Sarajevo – Dubai u junu 2010. godine, pokazuje dokument u posjedu Žurnala.

Račun za let vrijedan 3.723 marke na ime Emira Granova poslan je Bosnalijeku uz napomenu “knjižiti na moj trošak”, uz potpis Amara Arslanagića, tadašnjeg direktora regije Srednjeg Istoka i Afrike. Pokušali smo saznati zbog čega je ovaj let knjižen na račun Arslanagića. Uz komentar da je na putu Arslanagić je rekao da ne može razgovarati. O razgovoru kroz nekoliko dana samo je kratko rekao.

- Slabo... čut ćemo se – rekao je Arslanagić.

Dodatni komentar nismo uspjeli dobiti.

Granov za Žurnal kaže da je na put išao u ime Bosnalijeka.

- Na put sam išao na poziv nadležnih i odgovornih iz kompanije Bosnalijek, a u cilju mogućeg širenja prodaje Bosnalijekovih proizvoda na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata - kaže Granov i dodaje kako je Bosnalijek računao na njegove poslovne veze u ovoj državi:

S obzirom na moje poslovne konekcije smatrali su da bih svojim kontaktima mogao pomoći ulasku Bosnalijekovih proizvoda na gore navedeno tržište, a uzimajući u obzir da sam prijatelj sa većinskim dioničarima farmaceutske kompanije Julphar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su izrazili spremnost za moguću saradnju.

Objašnjava kako je obavezu rezervisanja i plaćanja karte na sebe preuzeo Bosnalijek s obzirom da ga je ova kompanija pozvala na put.

- Osim ispunjenja preuzete obaveze i moralne obaveze da pokušam pomoći  domaćoj kompaniji u širenju prodaje na UAE drugog interesa nisam imao, niti sam ostvario bilo kakvu vlastitu korist - kaže za Žurnal Granov i dodaje da je i danas na raspolaganju svim domaćim kompanijama za moguće kontakte na tržištu Emirata.

Te 2010. godine Bosnalijek je imao potpisan konsultantski ugovor u Emiratima, o čemu je Žurnal pisao. Edin Arslanagić je konsultantu Achrisu A.A. Aboulgasemu platio više od 15.000 eura kao nagradu za pomoć kompaniji u prodaji lijekova Bosnalijeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom 2010. i 2011. godine.

Tih godina Bosnalijek u ovoj zemlji nije prodao niti jednu kutiju lijekova.



O ovom računu nisu željeli govoriti u Bosnalijeku. Iako kompanija ima novu upravu na čijem je čelu, nakon odlaska Edina Arslanagića, bivši direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji Nedim Uzunović, objašnjenje računa nismo uspjeli dobiti. Glasnogovornica kompanije Zinaida Babović poslala nam je objašnjenje kako se upit odnosi na period iz 2010. godine, “kada je na čelu Bosnalijeka bila druga upravljačka struktura”.

“Obzirom da je poslovanje kompanije i tada bilo predmet internih i vanjskih inspekcija, vjerovatno je u tom periodu i adresirano, ili se pojedini nadležni organi još uvijek bave mnoštvom spornih poslovnih aranžmana iz ranijeg perioda”, zvanični je odgovor kompanije u kome se dodaje kako nova uprava ima zadatak da razvija kompaniju u zakonskim okvirima.

“Nova Uprava Bosnalijeka, s toga, ne može dalje komentirati ovakvu vrstu poslovnih aranžmana.”

Granov je u Dubai iz Sarajeva krenuo 21. juna 2010. godine preko Minhena i Frankfurta. Preko istih aerodroma se vratio 25. juna. U to vrijeme u istoj regiji boravio je i Amar Arslanagić, pokazuju izvodi sa njegove poslovne kreditne kartice u posjedu Žurnala. On je 17. juna platio račun u hotelu Sheraton u Franfurtu. Isti dan karticu je koristio na aerodromu u glavnom gradu Katara Dohi koji se nalazi na sat vremena leta od Dubaija. Na dan dolaska Emira Granova u Dubai Arslanagić je platio završni račun u hotelu Ritz u Dohi u iznosu od 3.400 maraka.

Emir Granov bivši je fudbaler koji je 2003. godine osnovao modnu kuću Granoff. Kompanija je do danas širom Bosne i Hercegovine postala poznata po svojim odijelima. Po vlastitom priznanju Emira Granova samo nekoliko godina nakon osnivanja kompanija je imala više od 100 zaposlenih.

(zurnal.info)