Iako je sud blokirao imovinu:Vilu u centru Sarajeva porodica Arslanagić iznajmljuje za 15 hiljada maraka!

Istražujemo

Iako je sud blokirao imovinu: Vilu u centru Sarajeva porodica Arslanagić iznajmljuje za 15 hiljada maraka!

Luksuzna rezidencija u strogom centru Sarajeva, vlasništvo porodice Arslanagić, blokirana je odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu. Bez obzira na sudsku odluku Arslanagići kuću iznajmljuju Švedskoj ambasadi i ubiru kiriju od 15 hiljada maraka!

Vilu u centru Sarajeva porodica Arslanagić iznajmljuje za 15 hiljada maraka!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Luksuzna rezidencija u strogom centru Sarajeva blokirana je odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu. Vila je u vlasništvu porodice Arslanagić. Bez obzira na to, kako saznaje Žurnal, Arslanagići kuću iznajmljuju Švedskoj ambasadi i  ubiru mjesečni prihod od 15 hiljada maraka!

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo utvrdilo je da je porodica bivšeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića za sedam godina potrošila više od 3,5 miliona maraka na stanove, kuće, rezidencije, apartmane u BiH. Prihodi su s druge strane bili znatno manji, a procjenjeno je da je u istom periodu iz Bosnalijeka izvučeno oko 23 miliona maraka. 

Jedna od luksuznih nekretnina koja je u vlasništvu Arslanagića je i rezidencija u strogom centru Sarajeva, koja je, kako saznajemo, iznajmljena za 15 hiljada maraka mjesečno, Švedskoj ambasadi.


- Kantonalni sud u Sarajevu, donio je rješenja, kojima su određene  privremene mjere zabrane korištenje, otuđenja i raspolaganja imovinom optuženih Arslanagić Edina i Arslanagić Amara, čije je trajanje određeno do okončanja sudskog postupka, navodi se u odgovoru Kantonalnog suda na upit Žurnala.

Rezidencija od više od 600 kvadratnih metara, osam soba i četiri wc-a uknjižena je na drugog Edinovog sina – Vedada koji se nalazi u Americi. 



Ova nekretnina je uz ostale, prema rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, pod privremenim mjerama zabrane otuđenja i opterećenja nekretnine, što znači da se nekretnina ne može prodati, niti staviti pod hipoteku. Međutim, u opisu mjera zabrane piše i sljedeće:

"U ZK Uredu Općinskog suda u Sarajevu će se zadržati upisane zabilježbe privremenih mjera u „C“ listu, zabrane raspolaganja nekretninama, izvršene po rješenju sudije"

 



Pravna formulacija “zabrana raspolaganja nekretninama” podrazumijeva da Vedad Arslanagić ovu nekretninu ne može ni izdavati, dok se vodi sudski proces protiv njegovog oca i brata. Ipak, to nije slučaj. Porodica Arslanagić na ovoj blokiranoj i potencijalno nelegalno stečenoj rezidenciji ostvaruje ogroman mjesečni profit.

Po meni, namjera zakonodavca je bila da se ništa ne smije raditi sa tom nekretninom do okončanja postupka, jer sud ako je izdao takvo rješenje smatra da postoji osnovana sumnja da je nekretnina stečena izvršenjem krivičnog djela, za Žurnal kaže advokat Senad Pizović.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je krajem 2015 godine potvrdio optužnicu u slučaju "Bosnalijek" protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe.

Optužnica kantonalnog Tužiteljstva ih tereti da su kao organizatori i članovi grupe za organizirani kriminal,  učinili brojna krivična djela i raspolagali su ogromnim novcem i imovinom. Ukupno su prema optužnici državu oštetili za više od  23 miliona maraka.

Suđenje je u toku. U međuvremenu, optuženi se brane sa slobode dok se njihov sin i brat bogati na imovini koju su prema navodima Tužiteljstva stekli na nelegalan način.

(zurnal.info)