KANTONALNI SUD ODLUČIO:Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

KANTONALNI SUD ODLUČIO: Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje prema kojem su optuženici iz Afere Bosnalijek nakon višegodišnjeg bogaćenja izgubili mogućnost iznajmljivanja luksuzne vile u centru Sarajeva. Nekretninom i zakupom ubuduće će rukovoditi Federalna agencija za upravljanje nelegalno stečenom imovinom

Arslanagići više neće moći iznajmljivati svoju sarajevsku vilu!

Nakon što je Žurnal objavio da se luksuzna Vila u centru Sarajeva u vlasništvu porodice Arslanagić, uprkos činjenici da je blokirana ipak iznajmljuje, reagovalo je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo. Zahtjev koji su uputili  Kantonalnom sudu u Sarajevu, sud je prihvatio i nekretnina će biti prebačena u nadležnost Federalnoj agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom. To znači da će ubrzo agencija upravljati i nekretninom i najmom. 


Na ovaj način zaustavljeno je dugogodišnje nezakonito izdavanje blokirane nekretnine za 11 hiljada maraka mjesečno, koju su Arslanagići izdavali Švedskoj ambasadi. Procjenjuje se da je kroz najam ove rezidencije na račun Edina Arslanagića "leglo" najmanje 209 hiljada maraka koje im niko ne može oduzeti, jer se odluka Kantonalnog suda u Sarajevu ne može primjenjivati retroaktivno.


Inače, još uvijek je u toku sudski proces protiv oca i sina Edina i Amara Arslanagića za milionske pronevjere u firmi Bosnalijek, gdje je Edin bio generalni direktor, dok je Amar bio direktor za inostrani marketing i prodaju . Optužnica Kantonalnog Tužiteljstva ih tereti da su kao organizatori i članovi grupe za organizirani kriminal, učinili brojna krivična djela i raspolagali ogromnim novcem i imovinom. Ukupno su, prema optužnici, državu oštetili za više od 23 miliona maraka.

Luksuzna rezidencija u strogom centru Sarajeva, jedna je od brojnih u vlasništvu porodice Arslanagić, za koju se sumnja da nije stečena na legalan način.

(zurnal.info)