RUSKI ULET U SDP :Nikšić i Uzunović taoci šefice ruskog Parlamenta Valentine Matvijenko

Istražujemo

RUSKI ULET U SDP : Nikšić i Uzunović taoci šefice ruskog Parlamenta Valentine Matvijenko

Nakon privatizacije Bosnalijeka, Uzunović prevario partnere iz Rusije. SIPA prijavila Uzunovića za kriminal, Gordana Tadić ga spasila od hapšenja. Kampanja SDP-a finansirana novcem Bosnalijeka. Nikšić spreman na koaliranje sa HDZ-om BiH

Nikšić i Uzunović taoci šefice ruskog Parlamenta Valentine Matvijenko
Sergej i Valentina Matvijenko

Plan akcije bio je usaglašen. U jutarnjim satima trećeg četvrtka u avgustu ove godine SIPA je trebala uhapsiti Nedima Uzunovića i ostale osumnjičene za pranje novca u slučaju Bosnalijek.

„I onda, u srijedu popodne, nazvali su nas iz Tužilaštva BiH. Akcija je obustavljena do daljnjeg“, ispričao je za Žurnal sagovornik iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Tako je Nedim Uzunović ostao na slobodi, a cijenu te slobode mogli bi platiti Nermin Nikšić, SDP i država BiH. I to direktno pod ruskim uticajem. U nastavku pročitajte kako i zašto.

SIN I MAJKA MATVIJENKO

Sergej Matvijenko je ruski biznismen iz Sankt Petersburga. Njegova majka Valentina Matvijenko predsjednica je Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije. Valentina i njen sin Sergej, prema pisanju ruskih medija, vlasnici su Imperia Grupe iz Sant Petersburga u okviru koje je poslovala Imperia Pharma. Upravo Imperia Pharma ključna je kompanija za nastavak ove priče. 


Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, Imperia Pharma je 2012. godine odigrala ključnu ulogu prilikom privatizacije sarajevskog Bosnalijeka. Naime, kompanija iz Sankt Petersburga u junu 2012. godine pozajmila je off shore kompaniji Haden 22 miliona eura za kupovinu državnih dionica Bosnalijeka. Preostali dio novca, objavio je CIN, obezbijedila je sarajevska podružnica ruske Sberbanke, a garant kredita od 7,5 miliona maraka koji odobren Hadenu, bila je kompanija Imperia Pharm. 

Nakon što su ruske kompanije faktički prikupile novac, Haden je preko Sarajevske berze privatizirao dionice koje su do tada bile u vlasništvu Federacije BiH. Tokom procesa privatizacije, federalni premijer je bio današnji lider SDP-a BiH Nermin Nikšić. Nakon što je novcem Bosnalijeka privatiziran Bosnalijek, za člana Nadzornog odbora te sarajevske kompanije imenovan je Bernadin Alagić. 


U pitanju je prijatelj tadašnjeg premijera Nermina Nikšića koji je također rođen u Konjicu. Baš kao i Nedim Uzunović koji je, nakon ruske turneje, vraćen u Sarajevo, te imenovan za novog direktora Bosnalijeka. Jedan od izvršnih direktor za prodaju u  Bosnalijeku tada postaje Berin Alagić, sin člana Nadzornog odbora Bernadina Alagića. Tako je, faktički, konjička grupacija okupljena oko Nermina Nikšića i Nedima Uzunovića uz pomoć novca kojeg je obezbijedila porodica treće najmoćnije osobe u Rusiji, Valentine Matvijenko, preuzela sarajevski Bosnalijek. 

KONSTANTIN ZEVLOV

U Nadzorni odbor tada je imenovan i Konstantin Zevlov koji je, u ime ruskih finansijera, trebao kontrolisati ovu grupaciju. Međutim, u decembru 2016. godine Uzunović okreće leđa Rusima. Konstantin Zevlov smijenjen je sa pozicije predsjednika Nadzornog odbora Bosnalijeka i u ime svojih šefova iz Rusije kreće u obračun sa Uzunovićem i Nikšićem. 

Upravo on, preko svojih banjalučkih veza, dostavlja istražnim organima dokumentaciju u Uzunovićevom kriminalu preko off shore kompanija, a jedan od sumnjivih poslova je obavljen sa kompanijom Maximus Holding. Firma Maximus Holding registrovana je u Sloveniji, a vlasnici te kompanije prijavljeni su na adresi u Sankt Petersburgu. 

Zevlov je u svojim informacijama policijskim agencijama dostavio ugovore Bosnalijeka i Maximus Holdinga prema kojima je iz sarajevske kompanije izvučeno oko 10 miliona eura.  Na firmu Maximus Holding iz Celja prebačen je i dug kompanije Imperia Sodruzhestvo (pravni sljedbenik Imperia Pharma). Nadalje, Zevlov je SIPA-i dostavio i dokumentaciju protiv Uzunovića kojom se dokumentuje da je prošle godine, preko firme Close Ville iz Češke, iz Bosnalijeka izvučeno 5,2 miliona eura, a novac je kasnije iskorišten za kupovinu dionica preko firme registrovane u Dubaiju. 

Nakon što su pripadnici SIPA-e započeli provjere ovih sumnjivih transakcija, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u novembru prošle godine otišao je u Banja Luku na hitan sastanak sa Miloradom Dodikom, nakon kojeg je kazao da je „predsjednik Republike Srpske čovjek od riječi“, te da je „tokom premijerskog mandata imao odličnu saradnju sa Dodikom“. 

To, međutim, nije usporilo istragu SIPA-e, pa konačno 3. aprila ove godine Državna agencija za istrage i zaštitu prijavljuje Nedima Uzunovića za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca. 


Petnaest dana kasnije, u službenu posjetu BiH došla je Valentina Matvijenko, šefica Skupštine Ruske Federacije i stvarna vlasnica kompanije Imperia Pharma koju su Nedim Uzunović i ostali prevarili za oko 20 miliona eura. Istog dana kada je Matvijenko boravila u BiH – Arbitražni sud u Sankt Petersburgu je presudio da Bosnalijek nema nikakvih potraživanja od Imperia Pharma, te da je, prema tome, sarajevska kompanija dužna isplatiti Rusima iznos od 11 miliona eura po osnovu pozajmica u vezi sa kupovinom dionica. 


Istovremeno, Uzunović je političku zaštitu zatražio od Nermina Nikšića, odnosno SDP-a BiH čiju je predizbornu kampanju finansirao Bosnalijek. Osim toga, na listi za federalni parlament SDP-a BiH bio je i jedan od direktora prodaje Bosnalijeka – Berin Alagić, čiji je otac Bernadin član Nadzornog odbora te iste kompanije. 


Nekoliko dana pred početak predizborne kampanje, SIPA je sa Tužilaštvom BiH privodila kraju istragu protiv Uzunovića. Akcija "Bosnalijek", u okviru koje je trebao biti uhapšen direktor te kompanije, inače blizak prijatelj predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, trebala je biti provedena 16. avgusta ove godine. Otkazana je po naredbi glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koja je u direktnim rodbinskim i prijateljskim vezama sa HDZ-ovim kadrom Mijom Krešićem. Nakon ovoga, kampanja SDP-a nijednog trenutka nije bila usmjerena prema HDZ-u BiH i SNSD-u, a sam Nikšić je kazao da je „HDZ BiH neizbježan faktor za formiranje vlasti“. 

(zurnal.info)