Afera Bosnalijek:"KRIZA" U BOSNALIJEKU: Službenim karticama plaćana skupocjena vina i hoteli sa pozlaćenim namještajem

Istražujemo

"KRIZA" U BOSNALIJEKU: Službenim karticama plaćana skupocjena vina i hoteli sa pozlaćenim namještajem

Žurnal je u posjedu izvoda sa poslovnih kartica koje pokazuju luksuzne troškove tokom ljeta 2013. godine kada je kompanija bila u velikoj krizi

"KRIZA" U BOSNALIJEKU: Službenim karticama plaćana skupocjena vina i hoteli sa pozlaćenim namještajem

Poslovne kartice Bosnalijeka korištene su u skupocjenim barovima i restoranima u Sloveniji, Ukrajini i Grčkoj tokom ljeta 2013. godine kada je kompanija bila u jednoj od najvećih kriza u svojoj historiji, pokazuju dokumenti do kojih je došao Žurnal.

Tokom maja i juna 2013. godine, dok su dvije uprave kompanije optuživale jedna drugu i kada kompanija nije imala zvanično priznato rukovodstvo, novac Bosnalijeka trošen je u vinoteci u Ljubljani, Budda baru u Kijevu i hotelu Hilton u Atini.

Izvod u posjedu Žurnala glasi na Šefika Handžića, bivšeg direktora finansija u Bosnalijeku koji je u periodu trošenja novca tvrdio da je direktor kompanije. Međutim, izvor Žurnala blizak Bosnalijeku tvrdi da je novac trošio Amar Arslanagić, sin bivšeg direktora Edina i tadašnji direktor stranih tržišta. Način i mjesta trošenja novca gotovo su identični onima iz ranijeg perioda, o čemu je Žurnal pisao.

Tokom nešto više od mjesec dana na koje se izvod odnosi, sa kartica je potrošeno više od 14.000 maraka. Ukupni limit na ove kartice je 75.000 maraka.

Početkom juna 2013. godine na račune ovih kartica uplaćeno je gotovo 7.500 maraka. Amar Arslangić tada je već bio na putu i dan prije ove uplate obrok u restoranu Restavracija Cubo u Ljubljani platio 242 marke. U dvije kupovine u vinoteci eVino Bar u Ljubljani potrošeno je više od 300 maraka. Tokom tri različite posjete Budda baru u Kijevu potrošeno je gotovo 1.500 maraka. Isto toliko novca potrošeno je u samo jednoj posjeti drugom restoranu u istom gradu. U još dva navrata sa ove kartice je u restoranima potrošeno po više od hiljadu maraka.

Najveći plaćeni račun u ovom periodu je 3.877 maraka za hotel, Premiere Palace Hotel u Kijevu, luksuzni hotel u centru glavnog ukrajinskog grada sa pozlaćenim namještajem.

Pokušali smo kontaktirati Šefika Handžića ali nismo uspjeli. U Bosnalijeku više ne radi a ne "rade" niti njegovi raniji brojevi telefona. Putem bivšeg sekretara društva Melihe Begović pokušali smo doći do Handžića. Begović nam je obećala prenijeti poruku da želimo razgovarati ali se Handžić nakon toga nikada nije javio. Ove izvode nisu željeli komentirati ni u Bosnalijeku.

Handžić je krajem maja 2013. godine zabranio ulazak u krug kompanije svim dioničarima koji su došli na skupštinu društva koju je sazvao novi dioničar Bosnalijeka, Haden iz Luksemburga. Tokom juna 2013. godine došlo je do vrhunca sukoba dvije uprave od kojih niti jedna nije bila potvrđena zvanično sve do kraja godine.



(zurnal.info)