Analiza dnevnika:ATV/FACE TV: Kako televizijski obilježiti Božić?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

ATV/FACE TV: Kako televizijski obilježiti Božić?

Publika se i u vrijeme praznika želi informirati, a pravovremenu i tačnu informaciju koja se ne tiče svečarskih prigoda mogla je mnogo prije pronaći na televiziji Face

ATV/FACE TV: Kako televizijski obilježiti Božić?
 

ATV: Sedmica koju potpisuju praznici

1. – 7. januar 2015.

PRAVO NA PRIVATNOST SAMOUBICA: Prvi dan Nove godine Banjaluku je u jeku praznične atmosfere dočekala nimalo prijatna vijest o samoubistvu sugrađana tačno ispred vrata predsjedničke palate. O ovome nas je izvijestila Đurđijana Vujović. Mjesto izvršenja nesrećnog događaja pobudilo je razumnu sumnju da se radi o politički motivisanom činu, ali sve je ostalo na razini sumnje i simptomatičnosti izabranog mjesta.

Ovdje je uputno natuknuti nešto što se često ponavlja u crnoj hronici, a to je odluka da se samoubica imenuje, kao i da se uopšte izvještava o nečemu što predstavlja privatnu nesreću. Konkretni slučaj iz Banjaluke očekivano je spomenut zbog mjesta dešavanja, ali da li se u obradi ipak trebalo izostaviti ime i prezime zbog pijeteta prema samoj žrtvi i njegovoj porodici? Tako bi im se pružilo pravo na privatnost, bez obzira na to što je sam čin očigledno bio skrojen da bude javan. Mišljenja sam da je privatnost neimenovanjem trebala ostati zaštićena, uprkos što je samoubica zašao u javnu sferu, jer samoubistvo je u konačnici krajnje lična stvar i kao takva zaslužuje naročit obzir.

NEUMOLJIVI PRAZNIČNI KONCEPT:  Vijesti su ovih dana ispunjene prazničnim sadržajem i to nije ništa neobično, ali da li je mjera izgubljena ako se više od 20 minuta posveti praznikovanju, inim običajima i božićnim poslanicama kao u izdanju urednika Vlatka Vukotića šestog januara?

NAPOKON PRAVI POLITIČKI OSVRT: U ponedjeljak, petog januara, Slaviša Bajić sumirao nam je rezultate malih političkih stranaka što su doživjele debakl na posljednjim opštim izborima. Najprije, sam izbor teme je odličan, jer mnoštvo malih stranaka i njihova velika upornost nesrazmjerni su sa rezultatima i zaslužuju pozornost. Medijske kuće kod nas često plasiraju priloge kojima pokušavaju napraviti analitički osvrt obavezno se pozivajući na mnogobrojne analitičare i istrošene floskule. Sada smo mogli gledati kako je jedan novinar izborom teme postavio višeznačno političko pitanje o izgledu naše stranačke scene, zatim ga je prikazao s vrlo malo vlastitih riječi, praveći kompilaciju izjava donkihotovskih stranačkih prvaka što ne odustaju od političke karijere. Poenta je postignuta jer odgovori između izjava predsjednika osebujnih strančica sami su se nametali dajući nam uvid u političke prilike.

SLAVI LI SE BOŽIĆ I NETRADICIONALNO? “Tradicija dedova i pradedova”, “očevina”, “vrijedne domaćice”, “stari su prepričavali svoja sjećanja”, “vjernici poručuju da tradicija nema zaborava”, “da se djeca rađaju”, “čuvati i voliti tradiciju”, “dok domaćini pripremaju pečenice, domaćice imaju pune ruke posla”… Citirani odlomci nisu izvučeni iz arhaičnih pripovjedaka ili glasila SPC-a, već su rječnik božićnih priloga u ponedjeljak i utorak u ATV vijestima (uredio Vlatko Vukotić). Putem više priloga tematizirali su se seoski običaji i njegovanje tradicije kao dio prazničnih prikaza, a rječnik novinara bio je stopljen s tradicijom koja se prikazivala. Dio publike vjerovatno interesuju narodni običaji i pojedini predstavljaju već kuriozitet koji je zanimljivo usputno spomenuti, ali u dva dana svesti Božić samo na lokalne običaje, tradicionalni način proslave i prateći jezik muških i ženskih poslova, dedova i pradedova, favoriziranje je jednog životnog nazora, tradicionalizma kao političke ideologije i jednog načina obilježavanja.

PLUS SEDMICE:

Prilog Slaviše Bajića. Dobro izabrana tema. Kreativan prikaz problematike, bez suvišnih pojašnjenja.

MINUS SEDMICE:

Praznični sadržaj pretvorio se u potpunu dominaciju prikaza tradicionalnog načina obilježavanja vjerskih praznika s izvještačenim rječnikom koji je ujedno i demonstracija političke ideologije što počiva na tradicionalizmu.

OCJENA: 4       

 

 

 

FACE TV: Ponovo dobar izbor tema

1. – 7. januar 2015.

INFORMATIVNO I PREGLEDNO: U ponedjeljak su novinari Jasmina Bojičić i Haris Dževan informisali javnost o aktiviranim klizištima u okolini Konjica. Informacije su date vrlo pregledno, s opisom samog događaja i ukombinovanim izjavama žrtava i javnih funkcionera. Ukratko, bez ikakvih suvišnosti, gledaoci su pažljivo uređenim prilogom obaviješteni o razmjeri prirodne nepogode i tragedije u kojoj je izgubljen jedan ljudski život. Nakon takvih radova, gledaoci bi mogli dalje prepričati opisani događaj, što nije uvijek slučaj s TV prilozima na našim malim ekranima.

IZLIŠNA SPEKTAKULARIZACIJA: U nastavku istog dnevnika, u ponedjeljak, petog januara, urednica Erna Saljević odlučuje podsjetiti javnost o majskim poplavama. Između ostalog je sačinjen blok dramatičnih sekvenci praćen muzičkom podlogom koja pojačava efekat začuđenosti i straha nad scenama što su nam se već urezale u pamćenje. Stvorena slika izgleda kao spektakularizacija prirodne nesreće čija je svrha atraktivnost i efektnost medijskog sadržaja oslobođenog bilo kojeg drugog smisla. Usputni efekat je i proizvodnja straha u javnosti. Najmanje se odgovorno podsjeća javnost na razmjere tragedije, kako je najavljeno u uvodu.

KAKO UREDITI PRAZNIČNI DNEVNIK: U srijedu je urednica Erna Saljević pokazala kako se praznik može prigodno obilježiti a da se ne izgubi informativni karakter. Saznali smo kako se Božić obilježio u BiH, regionu i svijetu, ali je udarna vijest ipak bila teroristički napad u Parizu. Konačni rezultat je praznični karakter, uz prisustvo ostalog redovnog sadržaja. Izuzetno je pohvalno što je Face nastavio problematizirati značajne teme koje su aktuelne tih dana, te se nastavilo s prilozima o klizištima, a gost je bio direktor Zavoda za geologiju.

PROTEST NOVINARA JESTE PRVA VIJEST: Šestog januara, urednik Srđan Kureljušić otvorio je dnevnik sa dvije vezane priče o novinarskim protestima u BiH povodom posljednjih napada na medijske slobode. Kolegijalno i pomena vrijedno. Zanimljivo je da su se TV kuće u BiH, i pored održanih protesta, ustručavale da napad na vlastitu profesiju kotiraju kao udarnu vijest. Greška je ispravljena u dnevniku Srđana Kureljušića.

MINUS SEDMICE:

Ne postoji prilog koji zaslužuje ovaj epitet.

PLUS SEDMICE:

Face TV se i dalje izdvaja iznimno kvalitetnim izborom sadržaja. Javnost se svesrdno obavještava o pitanjima što ih neposredno interesuju, kao što su, naprimjer, prirodne nepogode i odgovor vlasti, ali i glas stručnjaka.

OCJENA: 8

 

            KOMPARATIVNA ANALIZA

U protekloj sedmici ATV je bio krajnje neinformativan jer je sadržaj bio odviše prazničan. Publika se i u vrijeme praznika želi informirati, a pravovremenu i tačnu informaciju koja se ne tiče svečarskih prigoda mogla je mnogo prije pronaći na televiziji Face. Rječnik kojim je ATV izvještavao uoči Božića, veličajući tradiciju, bio je sve osim žurnalističkog stila, a ponajviše je ličio na pismene sastave. Kitnjasto, suvišno i neprikladno vremenu. Poštovanje prema vjerskom prazniku može se iskazati i na drugačiji način, sa mjerom i ukusom, ostajući u okvirima novinarske profesije. Kao u slučaju božićnog izdanja Erne Saljević.

Preuzeto sa Analiziraj.ba

zurnal.info