Pale:Autobuska stanica postala “elektronski medij”

Istražujemo

Autobuska stanica postala “elektronski medij”

Autobuska stanica postala “elektronski medij”

Godini u kojoj se održavaju lokalni izbori raduju se i građani i političari. Za građane , to je jedinstvena prilika da nešto od lokalne infrastrukture, puteva, vodovoda, bolnica i škola, bude izgrađeno, popravljeno, ušminkano, jer ostale tri godine lokalne vlasti rijetko se bave tim poslom. Za političare to je dobra prilika da se iz budžeta izvuku dodatna sredstva, koja direktno ili indirektno, nađu put do stranačkih blagajni.

Zahvaljujući praksi da se prvo podmire administracija i političari, 60 posto od 11,69 miliona maraka ovogodišnjeg budžeta opštine Pale, odlazi na plate i materijalne troškove administracije, naknade odbornicima, “podršku” političkim strankama, otplatu kredita. Od preostalog novca ponešto stigne i do građana.

Same plate budžetskih korisnika koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, “progutaju” 3,02 miliona maraka, što je nešto više od četvrtine ovogodišnjeg budžeta. Tek nešto manje koštaju troškovi “roba i usluga” za koje se izdvaja 21 posto budžeta, odnosno 2,4 miliona maraka, a svoj dio budžeta uzimaju i bankari.

Za otplatu ranije uzetih kredita ove godine iz opštinskog budžeta biće izdvojeno 1,2 miliona maraka, što je 10,5 posto ukupnog budžeta. Problem sa pozajmljivanjem novca od komercijalnih banaka je što njih ne zanima da li budžetski prihodi rastu ili padaju, oni jednostavno dobijaju svoju ratu, koja pored glavnice uključuje i kamatu, a da li je ta suma pet ili 50 posto od ukupnog budžeta bankare ne zanima.

Osim plata opštinske administracije i rata za kredite, naknade iz budžeta garantovane su i opštinskim odbornicima, pa je ove godine za naknade “odbornicima i komisijama” izdvojeno 254 hiljade maraka.

Strankama 71.800 KM za izbornu kampanju

Osim naknada odbornicima, dodatan novac se izdvaja i za njihove političke stranke, pa je pod stavkom “sredstva za rad` političkih partija” izdvojeno 30 hiljada maraka.

Kako je ovo i godina lokalnih izbora stranački lideri su zaključili da će im trebati i dodatan novac, jer predizborna kampanja je skupa zabava.

Da bi se pokrili ovi dodatni troškovi stranaka iz opštinskog budžeta je izdvojeno “za izborne aktivnosti” stranaka koje imaju svoje predstavnike u opštinskom vijeću, dodatnih 71.800 maraka koje su raspoređene srazmjerno broju odbornika.

Rezultat ovakve prakse da se pored standardne novčane “podrške”, na teret poreznih obveznika, političkim strankama koje imaju odbornike u opštinskoj skupštini, izdvaja i dodatan novac za njihovu kampanju, znači da se ostale političke stranke u startu dovode u inferiornu poziciju, jer ne mogu računati na “državne” pare za finansiranje svoje kampanje.

Time se krug zatvara, jer da bi ušli u vlast strankama je potreban novac, a da bi imali novac morate biti u vlasti.

Tako stranke koje su već na vlasti imaju veće šanse da postignu bolji izborni rezultat, te ponovo uđu u vlast i sebi opet iz budžeta obezbjede novac za finansiranje stranačkih potreba.

Ljudi koje rade moraju se povremeno i opustiti pa je tako iz opštinskog budžeta za obilježavanje praznika opštine izdvojeno 10 hiljada maraka a isto toliko je izdvojeno i za proslavu povodom “otvorenja sportske dvorane”.

Medijima 97.500 maraka

Među neophodnim troškovima “roba i usluga” opštinske administracije, su i “usluge informisanja i medija” za koje je ove godine izdvojeno 48 hiljada maraka.

No, davanja medijima se ne zaustavljaju na ovoj sumi, jer u okviru “subvencija privatnim preduzećima” iz opštinskog budžeta izdvaja se još 49.500 maraka, koji se ravnomjerno dijele između RTV Istočno Sarajevo, biljeljinske TV BN te anonimne TV “Media market”. Čudna je logika po kojoj se iz budžeta opštine Pale finansira privatna TV iz Bijeljine.

Kada se saberu subvencije i izdvajanja za “usluge informisanja i medija” koja se vode pod troškovima roba i usluga, dolazi se do ukupne sume od 97.500 maraka iz opštinskog budžeta koje direktno odlaze medijima čime politika stiče dodatan uticaj na medije i njihovu uređivačku politiku.

Još je zanimljivije što se pod stavkom “subvencija za elektronske medije” vodi i autobuska stanica Pale koje je po ovom osnovu dobila iz budžeta 20 hiljada maraka.

U opštini Pale izgleda se drže izreke “u zdravom tijelu, zdrav duh” pa je za “sport i fizičku kulturu” iz budžeta izdvojeno 257.500 maraka. Kod raspodjele grantova za sport nisu svi sportovi i klubovi prošli podjednako, pa je tako za teniski turnir “Dobroslav Šuko” opština velikodušno izdvojila čitavi 500 maraka, ali je zato za biciklističku trku “Kroz Srbiju i RS” izdvojeno 12.000 maraka.

Kako su budžetska sredstva ipak ograničena, nakon ulaganja u zdravo tijelo, za zdrav duh nije ostalo previše novca. Iako se svi zaklinju u mlade i pozivaju ih da se aktivnije uključe u rješavanje svakodnevnih problema, konkretna finansijska podrška za ovakve aktivnosti iznenada izostaje.

Građani pune budžet, političari troše

Tako je za “grantove omladinskim udruženjima” u budžetu izdvojeno samo četiri hiljade maraka, što je pet puta manje od novca dodijeljenog “elektronskom mediju” , u narodu poznatijem kao autobuska stanica.

Za pomoć onima koji i pune budžet i zapošljavaju ljude, malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi i preduzećima koja se bave turizmom, u ovogodišnjem opštinskom budžetu ukupno je planirano 102 hiljade maraka, što je isti iznos koji je dat i političkim strankama, što “onako” što za finansiranje predizborne kampanje.

Ovo možda i nije iznenađenje jer na kraju budžet su kreirali političari a ne građani i biznismeni, jer na djelu imamo striktnu podjelu rada. Poduzetnici, poljoprivrednici i svi ostali zaposleni su tu da napune opštinski i sve ostale budžete, a kako će se taj novac potrošiti, taj teret su na svoja nejaka pleća preuzeli političari oslobađajući građane te muke.

(zurnal.info)