Propadanje auto staze u Zalužanima:Autodrom je pretvoren u odlagalište otpada

Istražujemo

Autodrom je pretvoren u odlagalište otpada

Autodrom je pretvoren u odlagalište otpada

Sapunici oko prava raspolaganja nad auto stazom u Zalužanima kod Banjaluke nema kraja. Banjalučki autodrom u nemilosti je nekolicine ljudi još od početka raskola unutar banjalučkog auto-moto sporta. Sve je krenulo nakon što su Ministarstvo sporta RS, grad Banja Luka i opština Laktaši u rekonstrukciju staze do kraja 2008. godine uložili 350.000 maraka. Staza je prevučena sa 1,4 kilometra novog asfalta, a napravljeni su i svi prateći sadržaji neophodni normalno i kvalitetno održavanje trka i treninga. Tada je postalo jasno da će držanje staze u rukama predstavljati vrlo solidan izvor finansija.

TUČA NA STAZI

Ulaganjem u stazu dolazi do raskola unutar AMD-AMK (automoto društvo-automoto klub) i staza nezvanično, ali suštinski, pada u ruke Auto-moto kluba Banja Luka u vlasništvu Tanasija Kuvalje. Žurnal je u nekoliko navrata pisao o situaciji na stazi i o upravljanju stazom od strane nekoliko ljudi, prije svega Tanasija Kuvalje i njegovog bliskog saradnika Brane Subotića. Izvještavanje Žurnala bilo je i uzrok fizičkog obračuna na stazi, kada je, u pokušaju da stazu vrati pod okrilje Automoto društva, napadnut sekretar društva Milan Mačković. Automoto društvo ima validnu dokumentaciju koja mu daje pravo za upravljanje stazom, ali ta činjenica nije bila dovoljna ni Kuvalji ni Subotiću, koji stazom i dalje suvereno vladaju.

Nakon obračuna nije reagovao niko. Do promjene je došlo jedino na čelu Automoto društva. Predsjednik Upravnog odbora Zoran Sredić podnio je ostavku, a na njegovo mjesto imenovan je Slobodan Marijanović, veoma blizak sa nezvaničnim direktorom staze Subotićem. To praktično znači da Automoto društvo prestaje da traži povrat prava na raspolaganje banjalučkim autodromom.

Ne odustaju, međutim, auto-moto klubovi. U Republici Srpskoj postoji osamnaest auto-moto klubova i svi oni bi trebali da imaju jednako pravo raspolaganja stazom. Izvori Žurnala ponovo upozoravaju na javašluk koji vlada na stazi u Zalužanima pod nelaglnim rukovodstvom Subotića i Kuvalje. Kapije staze širom su otvorene danonoćno, treninzi se naplaćuju na crno i svojevoljno, a direktor staze pojavljuje se jedino u vrijeme kupljenja novca od takmičara. Staza nije bezbjedna ni osigurana, a to se najbolje pokazalo prilikom pada aviona sa banjalučkim padobrancima. U vrijeme pada aviona, na stazi se održavala moto trka, ali nije bilo ni vatrogasaca ni hitne pomoći.

LOKALNI PUT

Izvori Žurnala tvrde da inspekcijski organi, kada bi željeli, mogu da provjere da je staza postala i nelegalno odlagalište otpada. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci na stazu je dovezeno više od dvije stotine kamiona sa građevinskim otpadom, što je van zdravog razuma, pogotovo ako se zna da je grad Banjaluka većinski suvlasnik regionalne deponije u Ramićima i da se otpad mora odvoziti na tu deponiju.

Ministarstvo sporta Republike Srpske upoznato je sa stanjem na stazi u Zalužanima, ali njihove zvanične reakcije i dalje nema. Ministarstvo je u obnovu staze prije nekoliko godina iz budžeta uložilo stotinu hiljada maraka, ali se u ministarstvu ponašaju kao da ih za sudbinu staze nije ni malo briga. Staza je od renoviranja ponovo gotovo u potpunosti devastirana, rasprodata je vrijedna oprema, a da niko ne zna u čijim džepovima su pare završile, baš kao što se zvanično ne zna ni u čijim džepovima završavaju pare dobijene od naplate treninga. Samo prije nekoliko dana motociklisti iz Slavonskog Broda banjalučku stazu su zakupili na čitav dan.

Još jedan od apsurda je to što se staza koristi kao lokalna saobraćajnica i šetalište. To se desilo nakon što je lokalni moćnik iz Trna Slavko Roguljić blokirao put kroz naselje tvrdeći da je njegovo vlasništvo, pa su mještani primorani da kao alternativni prolaz koriste autodrom. O ovoj blokadi puta Žurnal je pisao prije više od godinu dana, ali uzalud, lokalne vlasti ni taj problem nisu riješile.

(zurnal.info)