Ko su uhapšeni tužitelji:Begić uhvaćen tokom primanja mita, Karić otkrivao podatke iz istrage

Istražujemo

Ko su uhapšeni tužitelji: Begić uhvaćen tokom primanja mita, Karić otkrivao podatke iz istrage

Kantonalno Tužiteljstvo u Sarajevu izdalo je nalog po kojem su uhapšene njihove kolege tužitelji Džemal Karić i Idriz Begić. Njihov tužiteljski kredibilitet i ranije je bio upitan

Begić uhvaćen tokom primanja mita, Karić otkrivao podatke iz istrage

Tužitelj Kantonalnog Tužiteljstva USK Idriz Begić uhvaćen je na djelu. Kako saznajemo, pripadnici SIPA-e uhapsili su ga u njegovoj kancelariji u trenutku kada je trebao da primi nekoliko hiljada maraka mita. 

Sarajevsko Tužiteljstvo djelo je kvalifikovalo kao zloupotrebu položaja i primanje dara.

SAKRIVAO DOKAZE

Tužitelj iz odjela za Opći kriminal u Kantonalnom Tužiteljstvu USK Idriz Begić ranije je dovođen u vezu sa prikrivanjem dokaza (foto dokumentacije) u predmetu Cvijan Radić i drugi. 

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  suspendovala ga je 2014. godine i to zbog nemara u vođenju slučaja  ubistva srpskog  povratnika i općinskog inspektora u Bihaću Cvijana Radića, te ubistva generala HVO Vlade Šantića.

 „Na teret mu se stavlja nemar u vršenju službene dužnosti, neopravdano kašnjenje u vršenju radnji u vezi sa vršenjem dužnosti tužioca te ponašanje u Sudu i Tužilaštvu koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, rekao je tada glavni disciplinski sudija Visokog sudskog  i tužilačkog vijeća BiH Arben Murtezić.

Osim toga, sumnja se da je tužitelj Begić prilikom jedne pucnjave koja se dogodila u Bihaću sakrio pištolj jednog od aktera kada je došla policija.

PRAVNI SAVJET IZ PRVE RUKE 

Uhapšenog tužitelja Džemala Karića njegovo tužiteljstvo označilo je kao člana organizirane kriminalne grupe.

Sumnjiči se da je uhapšenima u akciji Pravda, prije svega nekadašnjem ministaru unutrašnjih poslova RBiH Aliji Delimustafiću, Jusi Škrijelju ali  i ostalima davao pravne savjete i podatke o predmetima koji se vode pred  tužilaštvom i sudovima u Kantonu Sarajevo.

Džemal Karić bio je postupajući tužitelj u predmetu Eronet, gdje je među osumnjičenima bio i Dragan Čović. Do podizanja optužnice došlo je tek nakon 7 godina, i u predmetu je nastupila zastara.

Kako saznajemo, za Karića i Begića Ured disciplinskog tužitelja VSTV tražit će suspenziju.

(zurnal.info)