STEČAJNA UPRAVITELJICA FIRME TOM:Behrija Huseinbegović dosljedno ignoriše naloge suda

Istražujemo

STEČAJNA UPRAVITELJICA FIRME TOM: Behrija Huseinbegović dosljedno ignoriše naloge suda

Iz zapisnika o sjednicama Odbora povjerilaca u koje je Žurnal imao uvid, nameće se zaključak kako je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović manipulisala kada su u pitanju njene i nadležnosti odbora. Sudske odluke gotovo ismijava, a nakon po nju neugodnih upita sudije dešavalo se da napusti sjednicu bez obrazloženja i povratka na istu.

Behrija Huseinbegović dosljedno ignoriše naloge suda
Behrija Huseinbegović (foto AJB)

Više nije slučajnost, stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović definitivno ima problem sa autoritetom suda i sudskim odlukama. Nakon Vitezita i njenog načina vođenja stečaja tokom kojeg je stečajni sudija morao ukazivati na nezakonitosti, istovjetno se dešava sa još jednom firmom u kojoj vodi stečajni postupak, „TOM d.o.o.“ Gornji Vakuf /Uskoplje. Za priču je trenutno nevažno kako je inače privatna firma metalske proizvodnje „Tom“ dospjela u stečaj. No, ono što jeste važno je način vođenja stečajnog postupka.

firma "Tom" G.Vakuf/Uskoplje

Prve dvije javne prodaje firme „Tom“ u martu i aprilu ove godine uz cijenu od 7.616.100 KM bile su neuspješne. Konačno, u maju, prodajna suma „pada“ na 4.912.384 KM, a za pobjednika biva proglašen jedini kupac „IAB Engineering D.O.O.“ iz Gornjeg Vakufa/ Uskoplja, firma osnovana godinu ranije, bez značajnog kapitala i zaposlenih.

izvor: akta.ba

Potom stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović radi ono što je već praktikovala i u nekim ranijim firmama gdje je vodila stečajni postupak. Prolongira istekle rokove u kojima je kupac morao uplatiti novac. U ovom slučaju razlog je čekanje da kupcu bude odobren kredit kojim bi kupio firmu „Tom“, a zalog bi bile kupljene nekretnine. U prevodu, stečajni dužnik “sam sebe kupuje”!  

No, Amir Sobo, stečajni sudija Općinskog suda Travnik reaguje i poništava cjelokupni postupak kupoprodaje.

rješenje stečajnog sudije 10.7.2023.

„Nalaže se stečajnoj upraviteljici i Odboru povjerilaca da se dosljedno drže i primjenjuju odredbe Zakona o stečaju, Pravilnika o utvrđivanju standarda za upravljanje stečajnom masom i drugih pozitivnih propisa kojima mogu dovesti u vezu unovčenje imovine stečajnog dužnika, te se upozoravaju da će u slučaju kršenja odredbi gore navedenih propisa sud koristiti svoja ovlaštenja iz Zakona o stečaju, od novčanog kažnjavanja do razriješenja“, upozorava u rješenju stečajni sudija Amir Sobo.

Koliko joj Behriji Huseinbegović ovo sudsko rješenje i upozorenje stečajnog sudije bilo nebitno, kazuje podatak da je dan kasnije potpisala Aneks kupoprodajnog ugovora kojim bi se kupac odmah uveo u posjed, a gdje navodi da od potpisivanja ugovora „nije došlo do promjena“, što nije ništa drugo nego davanje lažnih podataka.

Iz zapisnika o sjednicama Odbora povjerilaca u koje je Žurnal imao uvid, nameće se zaključak kako je upraviteljica Huseinbegović manipulisala kada su u pitanju njene i nadležnosti odbora. Sud je ignorisala, a nakon po nju neugodnih upita sudije dešavalo se da napusti sjednicu bez obrazloženja. Tako na pitanje sudije zašto nije licitaciju, shodno zakonu, održala u zgradi suda odgovara da „nije znala da se prodaja mora održati u sudu“, iako je nerijetko i sudiji i sudu „držala lekcije“ o načinu vođenja stečaja.

Primjera radi, nakon primjedbe da nije printala kompletan prateći materijal te da je oglas o prodaji objavljen u samo jednom dnevnom listu, odgovara da nema dovoljno sredstava. Odmah potom, za pisanje žalbe na odbijanje stečajnog sudije da donese Rješenje o dosudi angažovala je jednu advokatsku firmu iz Mostara, kojoj je i u Vitezitu isplaćivala hiljade maraka istim povodom!

Vrhunac ignorisanja suda i odluka stečajnog sudije dogodio se polovinom avgusta kada Huseinbegović unatoč zabrani suda, uvodi kupca u posjed! Slijedila je nova reakcija stečajnog sudije.

zaključak stečajnog sudije 23.8.2023.

Za ove postupke stečajne upraviteljice podnijeta je krivična prijava od strane suvlasnika firme „Tom“. Već ranije protiv nje postoji krivična prijava nakon negativnog mišljenja federalnih revizora na njene aktivnosti i financijske transakcije za vrijeme stečajnog postupka u Vitezitu, a dodatne su podnijeli i neki povjerioci ove firme. Podsjetimo i kako je nakon pisanja Žurnala i potonje krivične prijave spriječena nelegalna prodaja starog baruta iz Vitezita.

Raskinut ugovor o kupovini starog baruta iz Vitezita!Nakon pisanja ŽurnalaRaskinut ugovor o kupovini starog baruta iz Vitezita!

Behrija Huseinbegović je ranije upite Žurnala ignorisala zbog „neprofesionalnih pitanja“. „Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“, govorila je tada. Po svemu sudeći, ova treća stavka je za nju postala nevažna, jer nakon brojnih spornih postupaka u Vitezitu, isto nastavlja i u firmi „Tom“.

Vitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!DVOSTRUKA IGRA STEČAJNE UPRAVEVitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!

Stečajna uprava ponovo izmjenila ugovor o prodaji VitezitaDOK ČEKAJU ODLUKU FEDERALNE VLADEStečajna uprava ponovo izmjenila ugovor o prodaji Vitezita

Umjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firmeEPILOG STEČAJA PREPUNOG OBMANAUmjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firme

(zurnal.info)