DVOSTRUKA IGRA STEČAJNE UPRAVE:Vitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DVOSTRUKA IGRA STEČAJNE UPRAVE: Vitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!

Još uvijek nema zvanične informacije stečajne uprave o ovom potezu, a u kuloare je prvo „puštena“ informacija da je raskinut predugovor sa firmom Innovat, da će biti raspisan novi, ovoga puta međunarodni tender, a odmah potom tvrdnja da je 1. novembra Zubak uplatio potrebnu sumu!?

Vitezit istovremeno prodat Zubaku i firmi Innovat!
Vitezit

Dešavanja u Vitezitu,  da su zakonita, mogla bi se nazvati zabavnim. Stečajna uprava na mjesečnoj osnovi mijenja kupce ove firme namjenske industrije. Nakon što je zaboravljena kratkotrajna julska epizoda sa prodajom Vitezita izvjesnom Anti Kovaču, krajem septembra po treći put za godinu i pol dana kupcem je proglašen Zvonko Zubak, „nezaobilazni sir Oliver međunarodne trgovine oružjem“ kako ga nazva kolega Boris Dežulović.

Vitezit po treći put prodat istom kupcu, novca još nemaZvonko Zubak ne odustajeVitezit po treći put prodat istom kupcu, novca još nema

Očekivano, i ovog puta je Zubak imao probleme sa uplatom kupoprodajne sume od 10, 5 miliona, koja je trebala biti realizovana do polovine oktobra. Odbor povjerilaca je na sjednici održanoj 14. oktobra, ne navodeći u zapisniku ni riječju prethodni aranžman sa Zubakom, usvojio odluku o prihvatanju nove ponude, sarajevske firme „INNOVAT“ te zaključivanju predugovora sa istom o kupoprodaji Vitezita.

iz zapisnika Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju

Prema izvorima Žurnala, predugovor je potom notarski ovjeren uz određene korekcije (dio o bivšim radnicima). Innovat je trebao imati rok od 15 dana za uplatu avansa, no tada kreće dodatni zaplet. Nedugo zatim u Vitez dolazi Zvonko Zubak. Prema izvorima Žurnala iz Vitezita, sa stečajnom upraviteljicom Behrijom Huseinbegović odlazi prema Sarajevu. Slijedi nova sjednica Odbora povjerilaca 28.oktobra, te uz nadzor predsjednika Odbora Adila Loze i stečajnog sudije Ive Žabića i navodno poništenje predugovora sa Innovatom!?

Još uvijek nema zvanične informacije stečajne uprave o ovom potezu, a u kuloare je prvo „puštena“ informacija da će biti raspisan novi, ovoga puta međunarodni tender, a odmah potom tvrdnja da je 1. novembra Zubak uplatio potrebnu sumu!?

Tu informaciju nismo mogli provjeriti jer stečajna upraviteljica, a i Zubak ne odgovaraju Žurnalu sa obrazloženjem da su naše informacije „zlonamjerne“, iako su sve dosadašnje bile neosporno tačne. Iz firme Innovat još nema reakcije, ali sigurno da mogu pokrenuti spor za kršenje notarski ovjerenog predugovora i nepoštivanja uslova dogovorenih za stečajnom upravom Vitezita. To će sigurno finansijski dodatno oštetiti Vitezit, ali i dodatno zakomplikovati ovu svojevrsnu „sapunicu“ vezanu za ovu firmu. Sav kriminal taložen prethodnih godina, treba li posebno napomenuti, nadležna tužilaštva tobože istražuju...

Pogledajte film „Prsten oko Vitezita“TV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film „Prsten oko Vitezita“

(žurnal.info)