Univerzitet u Sarajevu:BERKO ZEČEVIĆ O PROFESORSKOM ŠTRAJKU: Univerzitet čine hladne učionice iz kojih svi žele pobjeći

Istražujemo

BERKO ZEČEVIĆ O PROFESORSKOM ŠTRAJKU: Univerzitet čine hladne učionice iz kojih svi žele pobjeći

Na Univerzitetu kažu kako su svjesni da je ovo tek početak borbe u kojoj očekuju i podršku studenata

BERKO ZEČEVIĆ O PROFESORSKOM ŠTRAJKU: Univerzitet čine hladne učionice iz kojih svi žele pobjeći

Za 16. februar najavljen je štrajk profesora Sarajevskog univerziteta zbog neizmirenja obaveza Kantonalne vlade prema fakultetima. Na Univerzitetu kažu kako su svjesni da je ovo tek početak borbe u kojoj očekuju i podršku studenata. Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević kaže kako jedan dio fakulteta i akademija jedva opstaje:

Tačnije, živi na egzistencijalnom minimumu. Vlada je najavila da je nama isplatila ono što je mislila isplatiti te da fakulteti neće dobiti novac nakon 16. januara. Dakle, po jednu i po tranšu plus 3,2 miliona za naučno istraživačke radove, usavršavanja, odlaske na simpozije...

U isto vrijeme, smatra profesor Zečević, na snazi su visoki standardi u Zakonu o visokom obrazovanju:

– Kao univerzitetski radnik morate napisati radove i knjige da biste napredovali, ali od kog novca?
Univerzitetu je, kategoričan je Zečević, sve uskraćeno:

- Sveden je na učionice koje se ne griju i u koje dolaze mrzovoljni profesori koji samo razmišljaju na kojem bi drugom fakultetu mogli raditi.

Ne očekuje, ipak, da će februarski štrajk riješiti problem:

- Ne mislim da ćemo samo ovim štrajkom i brzo doći do rješenja, mi trenutno nemamo s kim razgovarati. Slali smo pismo premijeru ali odgovora nije bilo, pokušali još jednom ali nije nam se javio – nema se, dakle, s kim razgovarati. Nema ni ministra obrazovanja, dva čovjeka koja odlučuju su premijer i ministar finansija, ali oni ne žele razgovarati. Štrajk je početak i pokazatelj želje da počnemo borbu ali ne očekujemo da ćemo 17. februara riješiti problem. Nastavit ćemo aktivnosti tokom cijelog ljetneg semestra i dijelom septembarskog roka jer je to dugotrajan i težak proces, tako da ne očekujem brza rješenja.

Važan faktor u ovom procesu su i studenti, smatra:

- Treba da shvate da ne radimo protiv njih već i u njihovom interesu. Treba da traže od Vlade da riješe i njihove probleme, koji su zastrašujući. Obustavom nastave nećemo nikoga ugroziti jer će studenti moći završiti rok i izlaziti na ispite, a nadoknadit ćemo je ako se problem riješi. Ovo je dug proces u kojem ćemo istrajati.

Tokom 2013. godine visokom obrazovanju je isplaćeno samo 10 grantova, od 12 koje je trebalo da dobije za plate i ostale obaveze. Za srijedu, 29. januara, zakazana je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu čija je jedina tačka dnevnog reda finansiranje Univerziteta u Sarajevu i njegovih članica: tranše za novembar i decembar 2013. godine.

(zurnal.info)