Rješenje potpisala predsjednica Okružnog suda u Bijeljini:"BIRAČ" IZGUBIO JOŠ JEDNU FIRMU: Litvanci blokirali i firmu "Mehanika"

Novosti

"BIRAČ" IZGUBIO JOŠ JEDNU FIRMU: Litvanci blokirali i firmu "Mehanika"

Sud je donio dva rješenja o izvršenju, čije detalje je danas objavio banjalučki portal “capital”, i to za blokadu računa „Mehanike“ u Balkan Investment banci i za procjenu vrijednosti i prodaju nekretnina „Mehanike“, te drugo za prodaju pokretnih stvari

"BIRAČ" IZGUBIO JOŠ JEDNU FIRMU: Litvanci blokirali i firmu "Mehanika"

Litvanska banka „Ukio Bankas“ blokirala je bankarske račune i dobila sudsko odobrenje da zaplijeni svu pokretnu i nepokretnu imovinu „Mehanike“ Zvornik, druge kćerke-firme Fabrike glinice „Birač“, radi naplate 154 miliona KM potraživanja.

Nakon „Alumine“, Okružni sud u Bijeljini donio istovjetno rješenje o izvršenju kojim se blokiraju računi i imovina i „Mehanike“ Zvornik.

Sud je donio dva rješenja o izvršenju, čije detalje je danas objavio banjalučki portal “capital”, i to za blokadu računa „Mehanike“ u Balkan Investment banci i za procjenu vrijednosti i prodaju nekretnina „Mehanike“, te drugo za prodaju pokretnih stvari.

„Ukio Bankas“ je odobreno da svoj dug namiri prodajom hektara zemljišta čiji je vlasnik „Mehanika“, te između ostalog i određenih postrojenja: pumpne stanice crvenog mulja, pretovarnog čvora, galerije transporta, skladišta sode, odjeljenja mokrog mljevenja i fabričkog kruga površine 3.750 kvadratnih metara.

Protiv ovog rješenja se može uložiti prigovor u roku od osam dana, ali on ne odlaže izvršenje.

„Ukio Bankas“ polaže pravo na sve pokretne stvari „Mehanike“ od bojlera, ormara, aparata za varenje, presa, transmitera, viljuškara, do kamiona i autodizalica.

Za razliku od prethodnog rješenja o izvršenju za “Aluminu”, koji je donijela sudinica  Okružnog suda Bijeljina Slobodana Krstić, koju su zbog toga ovih dana zvaničnici RS-a i Fabrike „Birač“ oštro kritikovali, novo rješenje potpisuje lično predsjednica Okružnog suda Bijeljina, sudija Nada Majinović.

Obrazloženje i osnov i za ovo rješenje o izvršenju je istovjetno.

Sud je odluke donio na osnovu izvršne notarske isprave i više ugovora o kreditima za čije vraćanje je bila založena kompletna imovina ne samo „Mehanike“ i „Alumine“, već i Rudnika boksita Srebrenica i „Alusila“.

Izvršno rješenje za blokadu računa i imovine Rudnika i „Alusile“ se očekuje ovih dana.

(Fena)