Zašto je Hasan Ganibegović izgubio pamćenje:Bivšeg šefa Novalićevog Kabineta tužioci nazvali "neprijateljskim svjedokom"

Istražujemo

Zašto je Hasan Ganibegović izgubio pamćenje: Bivšeg šefa Novalićevog Kabineta tužioci nazvali "neprijateljskim svjedokom"

Bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović je promijenio iskaz u odnosu na ono što je govorio u istrazi i na većinu tužiočevih pitanja odgovarao je da se "ne sjeća". Žurnal podsjeća na neke od prepiski iz viber grupe Gensek, a koju su činili premijer Fadil Novalić, Ganibegović i sekretarka Edita Kalajdžić

Bivšeg šefa Novalićevog Kabineta tužioci nazvali
Afera respiratori: Novalić, Solak, Hodžić, Milićević

 

Svjedoci iz afere “Respiratori” nastavili su sa praksom mijenjanja iskaza, ali i “nesjećanja” na period koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora koje je nabavila “Srebrena malina” po cijeni od 10,5 miliona KM budžetskog novca.  

Podsjetimo da su osim premijera FBiH Fadila Novalića na optuženičkoj klupi još vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

 

Pričao pod prisilom, ali zapisnik ipak potpisao

 

Iskaz je danas promijenio i Hasan Ganibegović, bivši direktor Kabineta premijera FBiH Fadila Novalića, a njegovi odgovori na tužiočeva pitanja danas su bili znatno drugačiji od onoga što je tvrdio tokom istrage.

Na većinu pitanja je odgovarao da se “ne sjeća” zbog čega mu je tužitelj Džermin Pašić u nekoliko navrata prezentirao iskaze iz istrage na šta je Ganibegović odgovorio da ih je “davao pod prisilom i prijetnjom hapšenjem”.

Međutim, činjenica je da se, i pored toga, svojevoljno potpisao na zapisnike iz istrage, a koji su mu predočeni u sudnici.

Tužilac Pašić je iz ovih razloga Ganibegovića nazvao “neprijateljskim svjedokom”.

Prema Ganibegovićevim riječima on nije bio direktno uključen u kupovinu spornih 100 respiratora i za to je saznao tek 13. aprila 2020. kada mu je Novalić rekao da mu napiše govor o dolasku respiratora, dok je Hodžića upoznao 22. aprila, a nakon što mu je premijer rekao da mu pomogne oko dobijanja dozvole za uvoz.

Odgovarajući na tužiočeva pitanja, svjedok je kazao da se “Hodžićeva ponuda jednostavno pojavila u kabinetu, te da je moguće da je to bilo dogovoreno na nekom od ranijih sastanaka u Vladi FBiH kada ga je i vidio u zgradi”.

Ganibegović je kazao i to da je premijera savjetovao da se ne upušta u nabavku respiratora, jer je već na meti javnosti zbog ranijih postupaka. Potvrdio je i to da je imao određenih problema sa Novalićevim savjetnicima kojima je bio nadređeni, ali da su ga i pored toga često zaobilazili i direktno su komunicirali sa premijerom.

Ganibegović je ustvrdio i to da su ministry u Vladi FBiH znali da glasaju za izdvajanje novca za respiratore, bez obzira na to šta piše u tačkama dnevnog reda. Prema njegovim riječima, Novalić im nije skriveno stavio nabavku respiratora na sjednicu Vlade FBiH.

 

Ograničen k’o balkon

 

Na ranijim ročišta, tokom prezentiranja materijalnih dokaza, tužioci su prezentirali viber prepisku iz grupe GENSEK, a koju su činili premijer Novalić, Ganibegović i sekretarka Edita Kalajdžić. Tužioci su još ranije izjavio da, između ostalog, putem ove viber prepiske žele dokazati da je Federalni štab civilne zaštite svjesno izmijenjen kako bi se planirana nabavka respiratora lakše obavila.

U jednoj od tih prepiski Kalajdžić piše da moraju preuzeti kontrolu i da je potrebno “Solaku dati krila”, a Novalić se žali kako on ima najbolji budžet u državi, a da njim upravlja Milićević.

Kalajdžić: “Ne možemo mi čekati Jelku, idemo preglasati šta treba”.

Novalić: “Ako Solak ne promijeni poslovnik, možemo se slikati”.

Kalajdžić: “Mijenjat ćemo i njega ako treba”.

Ganibegović: “Ograničen k'o balkon, al’ vozi novog “Touarega”.

Kalajdžić: Dok on dokaže da je upravu, mi ćemo se izvući iz krize”.

Ganibegović: “K'o da je komandant NATO-a”.

Novalić: “On jadan ni ne zna da ne odlučuje ništa, a mogu misliti šta Hrvati misle: evo još jedan u nizu glupih Bošnjaka”.

Tužioci su nakon ove viber prepiske prezentirali dokumentaciju iz koje se vidi da je već sljedeći dan izmijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite te da je Solak postavljen za načelnika.

U ovoj grupi je razgovarano i o medijskim istupima. U jednoj od prepiski, između ostalog, navodi se da Senad zove Fikreta, a Novalić kaže da nije siguran da li treba otići, pa predlaže da se vidi sa Dženanom.

U komunikaciji iz ove grupe od 10. maja Ganibegović piše Novaliću da je bio i da je “zvao f hitno”, na šta premijer odgovara da je to naivno sad kad je istraga, te da je on od početka pravio greške.

Tužioci su, također, ranije prezentirali i poruku od 30. aprila koju je Solak uputio Ganibegoviću i u kojoj navodi da će sve biti OK, da je izvjesna osoba sinoć bila na TV-u i pričala da će ovlaštene osobe pustiti u rad.

 

Tužioci nezadovoljni odgovorima svjedoka

 

Ime Ganibegovića spomenuli su i uposlenici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji su saslušani prošle sedmice, kao osobu koja ih je zvala iz Novalićevog kabineta i raspitivala se o dozvoli potrebnoj za uvoz medicinskih sredstava.

Indira Fazlagić, glavni farmaceutski inspektor u Agenciji, svjedočila je krajem septembra u Sudu BiH i tada je ispričala da je zvao Ganibegović i da se raspitivao šta je sve potrebno za uvoz respiratora i koje su potrebne dozvole za interventni uvoz.

Nakon što mu je pojasnila šta je sve potrebno, Fazlagić je istakla da je “Ganibegović zvučao zabrinuto i da je prokomentarisao u smislu da imaju još jednu prepreku”.

S obzirom na to da je Ganibegović promijenio iskaz, te da je na većinu pitanja odgovarao da se ne sjeća, tužioci su nakon prvog seta pitanja, prekinuli saslušanje ovog svjedoka i ono će biti nastavljeno 13. oktobra.

(zurnal.info)