Ko je Arslanagićev stručnjak za marketing Bojan Kebe:Bivši direktor "Plive" osumnjičen za korupciju, u Bosnalijeku zarađuje pola miliona maraka

Istražujemo

Bivši direktor "Plive" osumnjičen za korupciju, u Bosnalijeku zarađuje pola miliona maraka

Bivši direktor "Plive" osumnjičen za korupciju, u Bosnalijeku zarađuje pola miliona maraka

Stručnjak za marketing Bojan Kebe ove će godine u Bosnalijeku zaraditi više od pola miliona maraka iako se u Sloveniji dovodi u vezu sa potkupljivanjem ljekara! Na nedavnoj konferenciji za novinare Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka, predstavio je ovog Slovenca kao stručnjaka koji će povećati zaradu kompanije u inostranstvu, posebno u Rusiji. O Kebeu se govorilo u superlativima, spominjano je njegovo ogromno iskustvo i postalo je jasno kako će on biti najveća Bosnalijekova uzdanica za širenje na stranim tržištima.

 

Ništa od odgovora

brnmn_3Javnosti tada nije rečeno koliko će Kebe koštati Bosnalijek a njegova korupcijska afera u Sloveniji nije predstavljena novinarima. Žurnal ekskluzivno objavljuje koliko je novca Bosnalijek stavio Kebeu na raspolaganje i podsjeća na sumnje od prije dvije godine kako je ovaj stručnjak davao novac ljekarima da propisuju lijekove.

Imali smo namjeru razgovarati s Kebeom o aferi iz Slovenije i njegovom radu u Bosnalijeku. Iz ureda odnosa s javnošću ove kompanije zatraženo je da pitanja pošaljemo e-mailom ali na naš zahtjev poslat prije dvije sedmice nikada nije odgovoreno.

Zanimalo nas je da li će Kebe koristiti svoje iskustvo iz Hrvatske i Slovenije u radu za Bosnalijek i da li je još uvijek vlasnik kompanije Eurohid. Preko ove kompanije registrovane u Sloveniji Kebe je sarađivao sa poznatom farmaceutskom kompanijom Watson. Slovenačka novinska agencija Morel pisala je o špekulacijama da je Kebe preko svoje kompanije Eurohid, u vrijeme kada je bio angažovan u izraelskoj Tevi, slao tajne podatke iz ove kompanije Watsonu. Kebe je jedno vrijeme bio i direktor u hrvatskoj Plivi čiji je vlasnik Teva.

 

Intelektualni doprinos

Kao direktor ljubljanskog ureda Plive, Kebe je navodno ljekarima nudio ugovor za prodaju Plivinih lijekova. U zamjenu za novčanu nadoknadu, Kebe je ljekarima plaćao procente od zarade na propisanim lijekovima.

Boštjan Penko, direktor Protivkorupcijskog ureda u Sloveniji, smatrao je ovakvu praksu protivnu slovenskim zakonima te kako se u ovom slučaju mogu vidjeti naznake korupcije i krivičnog djela.

Ove informacije teško da nisu bile poznate upravi Bosnalijeka kada je angažovala Kebea, kojeg su ujedno bogato i nagradili. Samo njegova bruto mjesečna plata iznosi više od 12.000 maraka. Na telefon mjesečno može potrošiti tek nešto više od 1.600 maraka a u godini će više od osnovne plate koštati Kebeovi putni troškovi i dnevnice. Za njegov veliki intelektualni doprinos Bosnalijek će u ovoj godini Kebeu isplatiti ravno 270.000 maraka!

 

Bosnalijekov finansijski plan za 2012. godinu: Bojan Kebe, izvršni direktor za marketing i prodaju

bojan_kebe

Bruto plata 146.723
Regres 5.136
Telefon 20.000
Reprezentacija 100.000
Pokloni 15.000
Dnevnice i putni troškovi 150.000
Gorivo 3.000
Intelektualne usluge 270.000
Stručna literatura 10.000

(zurnal.info)