INFORMATIČKO OPREMANJE RAKA:Bivši direktor RTRS-a Prointeru dodijelio milion i po!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

INFORMATIČKO OPREMANJE RAKA: Bivši direktor RTRS-a Prointeru dodijelio milion i po!

Direktor Milinović donio je 20. novembra prošle godine odluku da su banjalučka majka „Prointer“ i istoimena sarajevska kćerka - firma neprikosnovene.Stigla je samo jedna ponuda koja zadovoljava izuzetno stroge IT standarde u državi koja i dalje, u informaciono nepovezanoj administraciji, funkcioniše po principu „daj mi papir“

Bivši direktor RTRS-a Prointeru dodijelio milion i po!
Draško Milinović (Foto: RTRS)

 

Geneza je zapravo vrlo jednostavna.

Na čelu Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine je Draško Milinović, bivši direktor Radio-televizije Republike Srske i poslušnik Milorada Dodika. Sin Milorada Dodika, Igor, „saradnik je firme „Prointer“. Firma ima ogranak u Sarajevu. I Draško je u Sarajevu. Političkom i mrskom, kako neprestano ponavlja Milorad Dodik. Ali, zgodne prilike se ne propuštaju. Tek godina i koji mjesec preko i budžetski odliv za porodicu je – 1.482.794 KM sa PDV-om.

„Draško Milinović imenovan je za novog direktora RAK-a. Paradoksalno, jer je upravo u vrijeme dok je Milinović bio na čelu RTRS-a, RAK izrekao brojne novčane kazne javnom servisu RS zbog nepoštovanja Zakona o RTRS i kršenja etičkih i profesionalnih standarda”, pisao je Žurnal 15. jula 2020.

Odluku da su banjalučka majka „Prointer“ i istoimena sarajevska kćerka - firma neprikosnovene donio je 20. novembra te godine. Stigla je samo jedna ponuda koja zadovoljava izuzetno stroge IT standarde u državi koja i dalje, u informaciono nepovezanoj administraciji, funkcioniše po principu „daj mi papir“ - 19.890 KM na ugovoru od 15. decembra.

Milinović se posavjetovao sa IT majstorima i saznao da su mu potrebni i softveri za intranet portal.

„Komisija je, u daljem postupku izvršila provjeru u Sektoru za informacione tehnologije, koje je potvrdilo da ponuda ponuđača konzorcij Prointer ITSS d.o.o Sarajevo i Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka u potpunosti zadovoljava tražene tehničke karakteristike iz tenderske dokumentacije. Saglasno svemu navedenom, komisija je konstatovala da ponuda ponuđača Prointer ITSS d.o.o Sarajevo i Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka sadrži sve anekse i priloge tražene tenderskom dokumentacijom za LOT 2, da je uredno numerisana, parafirana i uvezana, računski ispravna te da je ponuda formalno ispravna/prihvatljiva i da ponuđač zadovoljava kvalifikacione kriterije/uslove tražene tenderskom dokumentacijom.“

I nova odluka u korist dva „Prointera“ stiže prije Nove 2021. Računarsku opremu i softver za monitoring mreže, po ugovoru od 21. decembra, plaća 358.858 KM. Milinović je odlučio da u novo ljeto uđe potpuno IT opremljen. Potreban mu je softver za bekapovanje i replikaciju, softverski paket za vektorsku grafiku. Datum ugovora je isti – 21. decembar, konzorcijum također isti a cifra je - 45.995 KM.

Uslijedila je tenderska pauza, ali samo kako bi bili osmišljeni skuplji poslovi. Možda je prošlo pola godine, ali imena na papiru ostala su ista. Za tender nazvan „centralizovani DMS sistem“ ponovo stiže jedna ponuda. U koverti dva „Prointera“, kod Draška na stolu ugovor na 292.383 KM.

Sve to još nije dovoljno. Na znatno višem platnom nivou je informacioni sistem za elektronsko praćenje mrežnih resursa.

Vedran Jarić vlasnik je firme „Planet Soft“. U vlasništvu njegove porodice je i građevinska firma „Aragosta invest“, koja trenutno, uz podršku „opozicije“, gradi u Banjaluci. Blizak saradnik Jarića je dojučerašnji direktor režimske „Nove banke“ Milan Radović, danas preobraćen u opozicionara sa ogromnim kapitalom. Jarić voli da se pobuni protiv „Prointera“, ali veze ove firme sa direktorima smještenim u fotelje i dalje su prejake.

„Grupa ponuđača Planet Soft d.o.o. Banjaluka, Coming-Computer Enginering d.o.o. Beograd i Saga NFG d.o.o. Banjaluka, zastupani po punomoćniku Cvijanović Branislavu, advokatu iz Banjaluke, dana 14.5.2021. godine uložila je žalbu. Predmetna žalba je dana 21.5.2021. godine sa kompletnom dokumentacijom dostavljena Uredu za razmatranje žalbi. Dana 24.06.2021. godine Ured za razmatranje žalbi je donio rješenje u kojem se navodi da se žalba usvaja i poništava se odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 26.4.2021. godine, te se predmet vraća prvostepenom organu na ponovni postupak.“

Milinovićeva komisija iz RAK-a „postupa po uputama URŽ-a“.

„Ponuda grupe ponuđača Prointer ITSS Sarajevo (predstavnik grupe ponuđača) i Prointer ITSS Banjaluka formalno-pravno je ispravna i ispunjava sve tražene uslove propisane tenderskom dokumentacijom. Ponuda grupe ponuđača Planet Soft Banjaluka (predstavnik grupe ponuđača), Coming- Computer Enginering Beograd i Saga NFG Banjaluka ne ispunjava tražene uslove.“

631.469 KM!

Za reaktivnu i proaktivnu podršku, održavanje i konsultantske usluge spremna je ponuda. Na ugovoru od 30. avgusta stoji – 66.339 KM. I, za kraj ovog niza, logično, softveru za bekapovanje potrebno je održavanje. I ta odluka je napisana 17. januara, a blagovremena i uredno zaprimljena ponuda stiže od „Prointera“ - 17.901 KM.

 

NEZAPOSLENI SIN PLAĆA ADVOKATSKI TIM

 

Nezaposleni sin Milorada Dodika, Igor, zaprijetio je prije nekoliko dana da će tužiti ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona, jer prilikom obrazloženja novouvedenih sankcija nije ponudio dokaz o usmjeravanju javnog novca Dodikovoj djeci preko ATV.

Angažovaće, kaže, i tim advokata. Ali, nije obrazložio da li će se taj tim volonterski baviti njegovim slučajem, jer je Igor nezaposlen - kao što je izjavio njegov otac .No, sankcije su tu, a i druge mjere.

„Postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu“, najavio je specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Inače, kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. One su, potom, od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale obavještenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

„IBM“ i „IBM IP“ su problematizovale način na koji „Prointer“, firma povezana sa porodicom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, posluje sa institucijama, javnim preduzećima i ustanovama. Nakon raskida ovih ugovora, 18. jula iste godine, nervozni Dodik pred poslanicima u parlamentu Republike Sprske konačno je i potvrdio ono što zapravo nije želio - povezanost sina Igora sa „Prointerom“.

Izvori iz Vlade RS poslanika Nebojše Vukanovića krajem prošle godine naveli su da su i kompanije „Microsoft“, „DELL“, „HP“, „Oracle“ i SAP najavile raskid saradnje.

„Iz dva izvora sam dobio potvrdu ove informacije. Da nisam u pravu, odmah bi to demantovali preko svoje Alternativne televizije, čiji je vlasnik 'Prointer'“, kazao je tada Vukanović za Žurnal i dodao da mu je izvor iz Vlade rekao kako su zabrinuti, jer bi mnoge institucije mogle ostati uskraćene za licence, a njihov rad onemogućen.

Ipak, bez obzira na sve, praksa da se skupi, sumnjivi tenderi dodjeljuju „Prointeru“ je nastavljena.

(zurnal.info)