Analiza dnevnika:ČEMU SLUŽI RAK: Saučesnici u šovinističkom djelovanju RTRS - a?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Copy / paste

ČEMU SLUŽI RAK: Saučesnici u šovinističkom djelovanju RTRS - a?

Ono što radi RTRS nije novinarstvo, niti javni servis, nego brutalna propaganda. Ignoriranjem takvog djelovanja, Regulatorna agencija za komunikacije postaje saučesnik neprofesionalnog, neobjektivnog i, sve češće, šovinističkog djelovanja Javnog radio-televizijskog servisa RS-a

ČEMU SLUŽI RAK: Saučesnici u šovinističkom djelovanju RTRS - a?
Kada stvarnost u kojoj živimo ne bi bila toliko sumorna, kao dobar vic moglo bi se prepričati žestoko reagovanje RTRS-a na odbijanje lidera SDS-a Mladena Bosića da bude gost u jednoj njihovoj političkoj emisiji. Naime, na poziv RTRS-a, Bosić je odgovorio javnim saopštenjem. I poručio da gost RTRS-a neće biti sve dok ta medijska kuća ne bude ono što bi morala biti: javni servis svih građana.

Uvrijeđenost, iznenađenost, zgranutost. Tako se u najkraćem može opisati reagovanje kolegija RTRS-a na Bosićev istup.

“Na osnovu Zakona o RTRS-u i Statuta naše kuće, obaveza Javnog servisa je da objavljuje stavove kako vladajućih političkih subjekata, tako i opozicije, a svaku žalbu na izvještavanje stranke, pojedinci mogu uputiti Regulatornoj agenciji za komunikacije. Do sada RTRS nikada nije opomenuta ili kažnjena po ovom osnovu”, navedeno je u saopštenju za javnost kolegija Javnog radio-televizijskog servisa RS-a.

Cinizam i bezobrazluk najrječitije oslikavaju reakciju RTRS-a. Jer Mladen Bosić nije rekao ništa novo, niti je on prvi opozicioni političar u Republici Srpskoj koji je u posljednjih devet godina javno iznio svoj stav o uređivačkoj politici RTRS-a. Odnosno, istinu nazvao istinom.

Opozicija je u javnom servisu samo demokratski dekor, čiji se stavovi vade iz konteksta, emituju nakon rigorozne kućne i partijske cenzure, u krajnje ograničenom obimu. Opozicija je u javnom servisu istovremeno i meta stalnih napada, malicioznih komentara, diskreditacije, a sve zarad afirmacije vlasti čiji je RTRS i slugan i glasnogovornik. RTRS svoja vrata odavno je zatvorio i za sve one pojedince i organizacije koji “nisu na liniji” vlasti. I koji se usude da je javno kritikuju i ukazuju na brojne devijacije ovdašnje svakodnevnice. Stoga ni odluka poslanika SDS-a i Narodnog demokratskog pokreta da slijede primjer Bosića nije iznenađenje.

Jedino u čemu je u spomenutom saopštenju RTRS u pravu jeste činjenica da zbog svoje uređivačke politike, posebno one u dijelu informativnog programa, nikada nije opomenut niti sankcionisan od strane Regulatorne agencije za komunikacije. To onda otvara i pitanje čemu, osim da se brine o dodjeli frekvencija, RAK u BiH služi? Njihovi navodi da na kršenje kodeksa profesionalnog i objektivnog izvještavanja ne djeluju po službenoj dužnosti, nego tek po tužbama građana ili institucija, ni u kom ih slučaju ne amnestiraju od odgovornosti. Pa tako svojim nečinjenjem postaju saučesnici neprofesionalnog, neobjektivnog i, sve češće, šovinističkog djelovanja Javnog radio-televizijskog servisa RS-a.

Kolateralna šteta svega toga su građani. Svi građani Republike Srpske. Koji plaćaju RTV taksu. Koja je, zapravo, taksa za posjedovanje TV ili radio-prijemnika. Samo što se novac od nje slijeva u budžet RTRS-a. Da je bh. društvo zasnovano na pravu, o ovim stvarima ne bismo ni pisali. Ali, nažalost, nije. I dok se stanje ne promijeni, RTRS će moći da bez ikakve odgovornosti manipulira i iskrivljuje sliku stvarnosti.

Preuzeto sa Analiziraj.ba

(zurnal.info)