Zenica:Četvrtinu budžeta troši administracija

Istražujemo

Četvrtinu budžeta troši administracija

Četvrtinu budžeta troši administracija

Od 40,93 miliona maraka budžeta Opštine Zenica u 2012. godini, više od četvrtine budžeta odlazi na pokriće troškova opštinske administracije.

Samo za bruto plate plate i prateće doprinose za 371 zaposlenog u opštinskoj administraciji, u ovoj godini izdvojeno je 9,73 miliona maraka, što je 23,7 posto ukupnog ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Osim plata, za funkcionisanje opštinske administracije potrebno je izdvojiti i 2,02 miliona maraka, što je 4,9 posto ovogodišnjeg budžeta, za “materijal i usluge” čime se ukupan direktan trošak opštinske administracije u ovoj godini penje na 28,6 posto ukupnog budžeta, odnosno 11,75 miliona maraka.

Ipak, svi zaposleni ne koštaju porezne obveznike jednako. Tako samo bruto plate i doprinosi za četvoro zaposlenih u kabinetu načelnika opštine Zenica, koštaju porezne obveznika u ovoj godini 241 hiljadu maraka, što znači da u prosjeku svaki od ova četiri zaposlena košta oko 60.000 maraka godišnje.

U poređenju sa zaposlenima u kabinetu opštinskog načelnika, zaposleni u službi za inspekcijske poslove koštaju budžet znatno manje. Tako je za bruto plate i naknade 24 zaposlena u opštinskoj službi za inspekcijske poslove, u ovogodišnjem budžetu predviđeno 711 hiljada maraka, što je 29.625 maraka po zaposlenom godišnje ili upola manje nego kod zaposlenih u načelnikovom kabinetu.

Vijećnicima 270 hiljada a strankama 175 hiljada maraka

Opštinski službenici nisu jedini čiju egzistenciju moraju obezbjediti porezni obveznici. Da bi se opštinski vijećnici “namamili” da dolaze na sjednice opštinskog vijeća i urade posao za koji su se sami dobrovoljno prijavili, iz ovogodišnjeg budžeta biće izdvojeno 270.000 maraka na ime “paušala i prisustva sjednicama”. Naravno, ovo je novac koji ide direktno vijećnicima a pored toga iz budžeta se pod stavkom “finansiranje parlamentarnih grupa” izdvaja dodatnih 175.000 maraka za političke stranke koje imaju vijećnike u opštinskom vijeću.

Gotovo dvije trećine opštinskog budžeta, odnosno 25,9 miliona maraka odlazi na “posebne namjene” gdje “izdaci za materijal i usluge “ iznose 11,4 miliona maraka. Među najkrupnijim stavkama u kategori materijala i usluga su “ugovorene i druge posebne usluge” za koje je izdvojeno 2,4 miliona maraka ili 5,9 posto od ukupnog ovogodišnjeg budžeta.

Tako je unutar kategorije ugovorenih usluga izdvojeno 150.000 maraka za mjerenje zagađenosti zraka, dok su “troškovi ispitivanja zvuka” ipak puno manji, 10 hiljada maraka.

Unutar stavki za “psoebne namjene” nalaze se i “tekući transferi” u iznosu od 6,38 miliona maraka, koji čine 15 posto od ukupnog budžeta opštine, i koji uključuju praktično sve, od transfera vatrogascima, do izdvajanja za borce, sport, nevladine organizacije, stranačke klubove u opštinskom vijeću.

Za stadion 1,9 miliona KM a za ambulante 200 hiljada KM

Za kapitalna ulaganja u ovogodišnjem budžetu zeničke opštine planirano je 2,97 miliona maraka, što je tek 7,2 posto ukupnog budžeta. Lavovski dio kapitalnih investicija odnosno 1,9 miliona marajka odnosi se na ulaganja u fudbalski stadioin na Bilion polju. Tako je trošak rekonstrukcije stadiona 1,5 miliona maraka dok je za izgradnju “stadiona sa umjetnom travom” izdvojeno dodatnih 400 hiljada maraka. Trava je možda umjetna ali su pare prave.

Moderan stadion je skupa igračka pa nakon ulaganja u njegovu modrnizaciju ne ostaje previše novca za druge kapitalne investicije, pa je tako za izgardnju ambulanti izdvojeno 200 hiljada maraka.

Kulturnim instutucijama, pozorištu, biblioteci, muzeju, kulturnim udruženjima Preporod, Napredak i Prosvjeta, za opremanje i adaptaciju njihovih objekata, izdvojeno je sveukupno 30 hiljada maraka, pa nek se dogovore kako podijeliti ove pare.

Kako će izgledati raspodjela opštinskog budžeta u naredne četiri godine, zavisi direktno od građana. O raspodjeli novca odlučuju opštinski vijećnici, a ko će naredne četiri godine sjediti u opštinskom vijeću odlučit će građani 7. oktobra.

(zurnal.info)

Više informacija o kandidatima za lokalne izbore, budžetima općina, istraživanja o problemima možete pronaći na Žurnalovoj mapi e-zbori na ovom linku