Iako je Sud BiH osporio ugovore:Čorokalo na terenu ubire milione
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Iako je Sud BiH osporio ugovore: Čorokalo na terenu ubire milione

Iako je Sud BiH naložio Kancelariji za žalbe da ponovo donese valjanu odluku za tender težak više od 26 miliona KM, čime je i novi ugovor između „Puteva RS“ i Čorokalovih firmi praktično ništavan, mašine na terenu ubiru milione KM

Čorokalo na terenu ubire milione
FOTO: capital.ba

Ni pravosuđe u BiH ne može da strane u kraj direktoru „Puteva RS“ Nenadu Nešiću, koji je direktno kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH, ugovor težak više od 26 miliona KM dodijelio „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

Tako, i nakon što je Sud 16. jula konačno presudio u korist prijedorske „Niskogradnje Marjanović“, održavanje puteva u Oblasti 1 nije stalo. Naprotiv, mašine na terenu ubiru milionske iznose po osnovu nezakonite arbitraže.

Sud BiH je ranije, 22. juna, usvojio zahtjev „Niskogradnje“ za odgađanje izvršenja rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ BiH) po kojem su „Putevi RS“ dužni da obustave radove do donošenja odluke o tužbi. Sada, kada je presuda konačno donesena, a ugovor praktično ništavan, uprava „Puteva“ se ponaša kao da akt ne postoji.

Prema presudi koja je u posjedu Žurnala, KRŽ nije utvrdila pravo stanje, kao ni da li je ponuda firme Gorana Marjanovića prihvatljiva.

„S obzirom na to da određene žalbene navode 'Niskogradnje Marjanović' Kancelarija usvaja kao osnovane i pri tome ne obrazlaže da li one utiču na prihvatljivost ponuda izabranog ponuđača, a iako navodi da 'Niskogradnja“ ukazuje na određene propuste, iste ocjenjuje kao fleksibilnost postupka. Zbog kontradiktornosti u obrazloženju Sud nije mogao raspravljati na osnovu činjenica. One su u bitnim tačkama nepravilno i nepotpuno utvrđene. KRŽ je dužna da postupi po presudi i da donese novi upravni akt sa jasnim obrazloženjem i pravilnom primjenom Zakona o javnim nabavkama“, stoji u presudi Suda BiH koju je potpisala sudija Jadranka Brenjo.

Međutim, ovaj zaključak ne brine ni direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića, ali ni vlasnika firmi „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“ Dragana Čorokala. Mašine ovih firmi i dalje su na terenu, a iz javnog preduzeća nema odgovora na pitanja da li su raskinuli sporni ugovor i po kojem osnovu će isplatiti novac Čorokalu.

Čorokalo: Stalno me potkopavaju, Marjanović: Uporedite cijene

Čorokalo, pak, kaže da nije pravnik te da se neće baviti ovim pitanjem. Njemu, dakako, ova situacija i odgovara, jer je, po osnovu, tvrde Marjanovići, fiktivne arbitraže javnog preduzeća, dosad naplatio oko tri miliona KM.

„Tačno je da su u pitanju tri miliona KM, ali 'Putevi' mi duguju još više. To je samo kap u moru. Taj vlasnik 'Niskogradnje' me stalno potkopava, a nema infrastrukturu kojom bi mogao da radi ovaj posao“, kazao je nedavno u razgovoru za Žurnal.

U „Niskogradnji Marjanović“ ističu da je potrebno samo uporediti cijene održavanja autoputeva u RS, koji su viša kategorija puteva od onih u Oblasti 1. Tada će, tvrdi tehnički direktor u ovoj firmi Ognjen Marjanović, svima biti jasno da je njihova daleko jeftinija ponuda, i najrealnija.

S druge strane, Čorokalo odgovara da su autoputevi novi te da je njihovo održavanje upravo zato jeftinije.

Fiktivne arbitraže po Nešiću

Zbog ove tenderske trakavice u proceduri je i krivična prijava koju su vlasnici „Niskogradnje“ podnijeli protiv Nešića, kompletne uprave „Puteva“ i drugih nepoznatih osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i počinili više krivičnih djela.

Ova firma prošle godine o prijavi je obavijestila i Nadzorni odbor „Puteva“ i navela da je da je Nešić na sve načine pokušavao milionski vrijedan posao da povjeri firmama „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“.

S obzirom na to da je ovim firmama 30. juna 2016. godine isticao četvorogodišnji ugovor o održavanju regionalnih i magistralnih puteva u Oblasti 1, javno preduzeće je u maju iste godine raspisalo tender za izbog novog izvođača. Na taj tender 12 miliona KM jeftiniju ponudu dostavila je i „Niskogradnja Marjanović“.

Međutim, direktor „Puteva“ je, navodi „Niskogradnja Marjanović“, ignorišući tu činjenicu u oktobru iste godine posao dodijelio Čorokalu, a onda kreću žalbe.

„Niskogradnja Marjanović“ uspijeva da obori tender, a Nešić 1. februara 2017. godine donosi odluku o sprovođenju pregovaračkog postupka i to samo sa firmama koje su protekle četiri godine radile ovaj posao, odnosno sa „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“.

Ova preduzeća i dalje održavaju magistralne i regionalne puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara, jer im je uprava „Puteva“ produžila važenje ugovora, a sve to naplaćuju po duplo višoj cijeni od one koju je „Niskogradnja Marjanović“ ponudila.

„U pokušaju da se stvori privid zakonitosti, 'Putevi' i 'Prijedorputevi' su 2. juna 2016. zaključili Sporazum o arbitraži, sa ciljem da se stvori fiktivan pravni osnov za plaćanja prema toj firmi. Navodi obje strane u arbitražnom postupku da su 'Putevi' bili prinuđeni postupati suprotno Zakonu o javnim nabavkama jer su dužni održavati puteve samo je priznanje svjesnog kršenja zakona, a naročito imajući u vidu da postupak javne nabavke  još nije završen zbog upornih nezakonitih pokušaja dodjele ugovora ’Prijedorputevima’“, ističe se u dopisu „Niskogradnje“ od prošle godine.

(zurnal.info)