3D analiza Marka Tomaša:Da li je moguće prekinuti dominaciju Furije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Da li je moguće prekinuti dominaciju Furije

Da li je moguće prekinuti dominaciju Furije

Do prije par godina Španjolska je imala samo jedan jedini veliki trofej u vitrinama nogometnog saveza. Davne, 1964. godine, u finalu europskog prvenstva pobjedili su Sovjetski Savez na čijem je golu stajao po mnogima najbolji vratar svih vremena, Lav Jašin.

NOGOMETNO SAVRŠENSTVO

No, nakon ovog Eura mnogi su skloni epitet najboljeg vratara svih vremena pripisati Ikeru Casillasu. Isto tako, sa raznih strana možemo čuti ocjene kako smo sretni, jer živimo u vremenu u kojem nogometnim svijetom vlada najbolja nacionalna selekcija svih vremena. Španjolska je osvojila treći veliki turnir za redom. Španjolska je samo na ovom Euru oborila niz rekorda. Xavi je odigraa najviše točnih dodavanja u povijesti. Casillas je upisao najviše minuta bez primljenog zgoditka. Ramos je branič s najviše udaraca na protivnički gol. Jordi Alba je bek s najviše točnih dodavanja na protivničkoj polovici. Torres je jedini čovjek u povijesti koji je zabijao u dva različita finala europskih prvenstava. Španjolska ima najdulji niz nepobjedivosti u knock out fazama velikih natjecanja.

Uzimajući u obzir sve pobrojano ne možemo se oteti dojmu da govorimo o nogometnom savršenstvu. Zbroj svih tih podataka tvori pobjedničku formulu. Unatoč tome što su nas ubili dosadom u utakmicama koje su prethodile finalnoj. No, kad smo svi očekivali konačan krah Furije oni su ubacili u brzinu više, svoju pas igru usmjerili okomitije prema protivničkom golu i odjednom se pred nama ukazalo nogometno savršenstvo. Tako se i ja moram posuti pepelom po glavi i priznati da u Del Bosqueovih 4 - 6 - 0 nisam nazirao ni trunku onoga što su Španjolci pokazali u finalu protiv Italije. Brko je, također, postao najtrofejniji trener u povijesti. Čovjek stvarno ima sreću da u ekipi nema ni jednog slabog mjesta. Ne govorimo tu samo o prvih jedanaest igrača, govorimo tu i o klupi na kojoj sjede igrači koji bi u svakoj drugoj reprezentaciji igrali u početnom sastavu.

No, isto tako Del Bosque se mora priznati ogroman doprinos još jednom španjolskom trijumfu. 4 - 6- 0 je zapravo bio način da igračima zasićenim trofejima i umornim od naporne klupske sezone nogomet i dalje učini zabavnim te da ih motivira da demostriraju nešto potpuno novo. Na koncu, kome treba napadač kad lijevi bek nakon pedesetmetarskog sprinta zakuca loptu iza leđa Gigi Buffona, kad centralni branič Ramos sudjeluje barem u dvije završnice aktivnog napada, kad desni bek Arbeloa većinu vremena provodi na mjestu desnog krila, a defenzivni veznjaci Alonso i Busquets kao lešinari kruže oko protivničkog šesnaesterca? Drugi ne mogu to činiti, ni blizu, jer u ekipi nemaju takvu kvalitetu.

KAD ĆE PRESTATI DOMINACIJA ŠPANACA

Prandelli je imao pehove u finalu, ali je isto tako pogrešno vjerovao da njegov tim može ponoviti utakmicu protiv Nijemaca pa nije ništa mijenjao u pristupu. Del Bosque je, s druge strane, učinio nekoliko logičnih poteza. Tako je Xabi Alonso potpuno uštopao Andreu Pirla, a Silva i Iniesta su promjenama strana onemogućavali odbrambeni presing Talijana. Samo je na te dvije stvari Prandellijeva koncepcija potpuno pukla.

Andres Iniesta je posebna priča. On je ključni čovjek španjolskog uspjeha na ovom Euru. To je potvrdila i nagrada za najboljeg igrača na Euru. Impresionira lakoća kojom Iniesta igra, način na koji mekano dodiruje loptu, sposobnost da na malom prostoru sakrije loptu od nekolicine protivničkih braniča. Svo vrijeme on i pokriva leđa suigračima koji napuštaju svoje pozicije i uvijek je otvoren, slobodan za primanje lopte. Iniesta u ekipi je rješenje više u svakoj fazi igre.

Talijani su katastrofalno poraženi u finalu, ali Prandelli je Italiju vratio među velike. Vjerovatno je vratio i vjeru u nacionalnu selekciju među sunarodnjacima. Uostalom, uspjeli su razbiti Njemačku koja je do susreta s njima djelovala nesalomivo. Povlačenje Chielinija iz igre poremetilo je Azzure, a ozljeda Thiaga Motte u trenutku kad je Prandelli već izvršio sve tri izmjene dodatno je odredila nesretnu talijansku sudbinu u ovom finalu. Ako su nam Španjolci u finalu pokazali nešto sasvim novo i vjerovatno odredili smjer budućnosti nogometne igre, onda su Pirlo, Cassano i družina barem protiv Njemaca na scenu vratili šarm starog nogometnog svijeta.

Vjerujem da ćemo ubrzo gledati jako puno vrhunskih ekipa kako pokušavaju igrati španjolskih 4 - 6- 0, ali bez igrača kakve ima Del Bosque ti će pokušaji vjerovatno biti groteskni. Za igru bez devetke moraš imati barem 5 veznjaka i 2 braniča sposobnih postići pogodak. Ne vidim da itko drugi osim Furije ima takvu selekciju.

A kad će prestati dominacija Španjolaca svjetskim nogometom je pitanje na koje je nemoguće dati odgovor. Ne možemo govoriti o smjeni generacija. Ne možemo znati kad će španjolska proizvodnja nogometnih čarobnjaka zaribati i hoće li neka druga nacija u skorije vrijeme složiti takvu selekciju.

SJAJAN TURNIR

Gledali smo sjajan turnir. Vidjeli smo nekoliko istinski velikih utakmica od kojih možemo izdvojiti polufinale između Italije i Njemačke te finalnu utakmicu koja nam je još jednom potvrdila da se na svijetu još nije rodio taj koji je sposoban prekinuti dominaciju Furije. Isprva su iz Poljske i Ukrajine dolazile crne vijesti vezane za navijačke nerede, ali čim su s turnira otpali slavenski barbari ostalo nam je samo da svjedočimo radosti nogometne igre.

Fernando Torres postao je i zlatna kopačka Eura zbog asistencije viška u odnosu na Marija Gomeza. On je vjerovatno jedini najbolji strijelac Eura u povijesti koji neće naći mjesto u izboru za najbolju jedanaestoricu ovog turnira. Kad se već svi bave time i mi ćemo za kraj izabrati najboljih 11 proteklog Eura uzimajući samo one igrače koji su sa svojim timovima došli do polufinala:

Casillas - Lahm, Ramos, Hummels, Alba - Xabi Alonso, Pirlo, Xavi, Iniesta - Ronaldo, Balotelli.

Svakako, ovo je vrlo subjektivan izbor i možda bi se našlo tu mjesta i za Khediru koji je odigrao sjajan turnir pa i za Piquea, ili Pepea, ali unatoč katastrofalnoj utakmici protiv Italije Hummels je bio toliko impresivan u prethodnim mečevima da ga nisam mogao zaobići u ovom izboru. De Rossi i Moutinho su također odigrali sjajan turnir, što tek reći za Davida Silvu i Fabregasa, ali, bilo kako bilo, mjesta ima samo za 11 igrača i to u "starinskoj" 4 - 4 - 2 formaciji.

(zurnal.info)