MEDIJI O AFERI SELEFIJA:Da li je na pomolu najveća špijunska afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana?

Istražujemo

MEDIJI O AFERI SELEFIJA: Da li je na pomolu najveća špijunska afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana?

Žurnalova priča o učešću Hrvatske u poticanju terorizma na teritoriji BiH izazvala je brojne reakcije domaćih i regionalnih medija i političara

Da li je na pomolu najveća špijunska afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana?

Pisanje Žurnala o aferi vrbovanja selefija koje je Hrvatska provodila u BiH a zatim i javni istupi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića pokrenuli su lavinu reakcija medija, političara, analitičara i sigurnosnih službi u BiH i regionu.

O aferi izvještavaju i svjetski mediji. NY Times u svojim objavama o naoružavanju terorista poziva se na Žurnal:

- Portal Žurnal objavio je kako hrvatske obavještajne službe pokušavaju regrutovati pripadnike selefija da prokrijumčare oružje u svoje džamije. Hrvatska negira te optužbe - piše NY Times.

Osim NY Timesa na pisanje Žurnala pozivaju se i Reuters i brojni drugi svjetski mediji. 

Dok mediji postavljaju pitanje da li je na pomolu “najveća špijunska afera u novijoj istoriji Zapadnog Balkana ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske”, najviši hrvatski dužnosnici, očekivano, sve negiraju.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić jutros je saslušan u Tužilaštvu BiH, gdje je formiran predmet i dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju. 

Nakon saslušanja, medijima je rekao da Tužilaštvo pokušava zaštititi prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužilaca i aktera cijele priče. Sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić, poručio je Mektić. Prilikom svjedočenja potvrdio je ranije navode:

- Razgovarali smo i o vozilu konzula Bandića, te informacijama koje imamo da je to vozilo koristio novinar RTRS-a Mato Đaković.

Prema njegovim tvrdnjama, Tužilaštvo BiH jučer je tražilo da se dostave diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH i sigurnosnim agencijama:

- To je pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama i Tužilaštvo nema pravo da to čini. Na taj način se neće disciplinovati sigurnosne agencije.

SOA: Nismo podsticali terorizam u BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne želi komentarisati slučaj, iako je ranije imala taj običaj pa navela da je BiH leglo terorizma u koje se vraća 10 hiljada ISIL-ovaca. Premijer Andrej Plenković u društvu Dragana Čovića iz Neuma je poručio da je riječ o “kompletnoj besmislici” koju on u potpunosti odbacuje.

Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA) negirala je bilo kakvu umiješanost u podsticanje terorizma u BiH:
Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere" – navodi se u saopštenju.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacuje sve tvrdnje, navodeći kako je cilj negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države.

Sve je krenulo od Žurnala

- Sugovornici Jutarnjeg naglašavaju da je ovo već viđen model objava optužbi na račun Hrvatske ili hrvatskih institucija u BiH. Prvo zurnal.info objavi tekst, a potom se oglasi ministar Mektić koji tome daje legitimitet – tendenciozno tvrdi Jutarnji list.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić upozorio je da se ipak radi o konkretnim imenima i konkretnim postupcima, te da to treba potvrditi ili demantovati argumentima:

- To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor kada su u pitanju islamski ekstremisti. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem – rekao je za Jutarnji.

Reagovali su i saborski zastupnici, uputivši pitanje premijeru Andreju Plenkoviću u vezi sa njegovim saznanjima. Žele znati i da li je konzul Ivan Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom Matom Đakovićem i da li je Đaković koristio službeno diplomatsko vozilo RH:
- Tražimo i od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da istraži navode. Klub nezavisnih zastupnika ove tvrdnje smatra izuzetno ozbiljnima i tražimo promptnu provjeru. Nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je Hrvatska porticala terorizma na području druge države – rekao je za Jutarnji list Bojan Glavašević.

Hrvatski ministar za branitelje Tomo Medved arogantno je ocijenio da su navodi i optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića neutemeljene te da bi se on “trebao pozabaviti pitanjima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu”.

Priliku da odgovori u sličnom tonu, hrvatski mediji dali su i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, s pitanjem da li su ove tvrdnje “bile ciljane na trenutak kada je hrvatski premijer bio u Neumu”:
- Rekao je kako ne zna je li to bilo “targetirano baš u to vrijeme, no u svakom slučaju optužbe su neosnovane” - prenosi HINA.


Reakcije domaćih političara

Saopštenjem se oglasila i Stranka demokratske akcije (SDA). Zaprepašteni su, kažu, informacijama iznesenim od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini:

- Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka - navodi se u saopćenju SDA.

Ovom aferom narušen je suverenitet Bosne i Hercegovine djelovanjem obavještajnih struktura stranih država, rekao je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i predsjedavajući kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

On je ocijenio da su informacije koje su se pojavile u medijima o uključenosti stranih diplomata u aktivnosti vezane za špijunažu i terorizam duboko uznemirujuće i moraju hitno biti provjerene i na odgovarajući način procesuirane od strane bosanskohercegovačkih institucija.


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na pisanje Žurnala kazavši da eventualne aktivnosti obavještajaca i diplomata Hrvatske u Bosni i Hercegovini mogu imati ozbiljne implikacije i da se nada da Hrvatska nije prešla crvenu liniju.

- Navodi pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske su aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u BiH imat će jako ozbiljne implikacije - stoji u reakciji Željka Komšića.

On je dodao da samo loše informisan i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate isključivo bave "razvojem i unapređenjem diplomatskih odnosa". Međutim, i u tim aktivnostima Komšić navodi kako postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti.

- Ni pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-naučni skup na temu izmjena Ustava BiH, još uvijek nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog vaspitanja - dodao je Komšić.

On navodi kako je od nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija BiH zatražena provjera navoda o pokušaju prikazivanja BiH kao "regionalne baze terorista", a ako se ti navodi potvrde kao osnovani, Željko Komšić ističe kako će BiH bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je da će Predsjedništvo BiH  insistirati da se do kraja razjasne tvrdnje po kojima su hrvatski obavještajci provodili operaciju tajnog naoružavanja radikalnih islamista u BiH:

- Ako bude to o čemu su pisali mediji, onda je to vrlo teška stvar i tražit će reakciju BiH. Hrvatska se prema BiH mora odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kao što se i BiH odnosi prema Hrvatskoj.

Žurnalovu priču prenijeli su brojni domaći i regionalni mediji.

(zurnal.info)