Zločin:DAN BIJELIH TRAKA: Solidarnost sa žrtvama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

DAN BIJELIH TRAKA: Solidarnost sa žrtvama

Nevladine organizacije u BiH i ove godine pozivaju sve građane i organizacije da 31. maja, na Dan bijelih traka, postave bijele čaršafe na balkone i prozore i stave bijele trake oko ruke

DAN BIJELIH TRAKA: Solidarnost sa žrtvama

Vlasti u Prijedoru 31. maja 1992. godine naredile su da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, a ukoliko napuštaju domove, moraju staviti bijele trake oko rukava.

Na taj način, vlasti su imale pod kontrolom kretanje svih nesrpskih građana, uvedeni su i policijski sat i punktovi na kojima je vršeno legitimiranje prolaznika. Svakodnevno su vršeni pretresi stanova, a postojale su i evidencije posjeta u zgradama.

Prije tih dana u Prijedoru je živjelo oko 50.000 muslimana i 6.000 Hrvata. Bijele trake bile su početak kampanje istrebljenja tokom koje su otvoreni koncentracijski logori, vršene masovne egzekucije, silovanja i maltretiranja, što je rezultiralo progonom 94 posto  Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije općine Prijedor.

Nevladine organizacije u BiH i ove godine pozivaju sve građane i organizacije da 31. maja, na Dan bijelih traka,  postave bijele čaršafe na balkone i prozore i stave bijele trake oko ruke, čime simbolično pokazuju solidarnost sa svim žrtvama.

(zurnal.info)