OPTUŽNICA PROTIV UHAPŠENIH U AKCIJI URBAN:Dekan, ministar i biznismen napravili štetu od 4 miliona maraka

Istražujemo

OPTUŽNICA PROTIV UHAPŠENIH U AKCIJI URBAN: Dekan, ministar i biznismen napravili štetu od 4 miliona maraka

Zbog manipulacija oko zemljišta Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv svih uhapšenih u akciju Urban. Sumnjiče se da su oštetili budžet Kantona Sarajevo za oko 4 miliona maraka

Dekan, ministar i biznismen napravili štetu od 4 miliona maraka
Foto: N1

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Bubice, Fahrudina Oručevića, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića, Kenana Softića, Enesa Begovića i Lamije Maglić-Stajić. Sumnjiće se za krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnja bez odobrenja.

U Optužnici Tužilaštva KS navodi se da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u namjeri da firma “LAKE” čiji je vlasnik Nedžad Bubica profitira, zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke. Bez naknade, firmu “LAKE” radovi su koštali oko 3 miliona maraka. Istovremeno, zauzvrat je Nedžadu Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 m2 u vrijednosti od 7 miliona i 400 KM. 

Kantonalni budžet oštećen je za više od 4 miliona maraka.

Kantonalno Tužiteljstvo istovremeno je tražilo ukidanje mjere pritvora Fahrudinu Oručeviću, Narcisu Behliloviću, Irfanu Turkoviću i Kenanu Softiću,  koji im je predložen i određen zbog ometanje istrage. 

MREŽA MINISTARA, DEKANA,VJEŠTAKA,INSPEKTORA, BIZNISMENA

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu vlasnik je višemilionske parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru. Još od 1997. godine vodi se bitka za dobijanje ovog vrijednog zemljišta u blizini bh. institucija. Firma LAKE u vlasništvu Nedžada Bubice, brata Jusufa Bubice, bivšeg ministra u Vladi KS, prije četiri godine s tadašnjom upravom Fakulteta potpisala je sporazum prema kojem dobija vlasništvo nad ovim zemljištem višemilionske vrijednosti, ukoliko renovira zgradu Elektrotehničkog fakulteta u krugu Kampusa.

Oni koji su 2012. godine donijeli ovakvu odluku su članovi takozvane radne grupe koju su između ostalih činili bivši SDP-ov ministar obrazovanja u Vladi KS Fahrudin Oručević, dekan Eletrotehničkog Fakulteta Narcis Behlilović i prodekan Irfan Turković.

Poštujući sporazum firma LAKE renovirala je zgradu fakulteta ali obećano zemljište na Marijin-dvoru nije prešlo u vlasništvo Nedžada Bubice. U čitav slučaj uključuje se Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje nije dalo saglasnost da se zemljište uknjiži na njegovo ime.

Tvrdili su da je nekretnina vlasništvo Kantona, a ne Elektrotehničkog fakulteta, te da je izvođač radova na zgradi fakulteta izabran na nezakonit način.  Osim toga, tvrdnje Pravobranilaštva su i da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem, na kojem je Nedžad Bubica planirao gradnju hotela Hilton. 

(zurnal.info)