Federalna uprava za inspekcijske poslove:Direktor Ajdinović potpisao je ugovor o zakupu vile
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Stav

Federalna uprava za inspekcijske poslove: Direktor Ajdinović potpisao je ugovor o zakupu vile

Na adresu Žurnala stiglo je reagovanje Federalne uprave za inspekcijske poslove. Reagovanje objavljujemo bez intervencija, uz dvije opaske: informacije i ugovor o privatnim poslovima direktora Ajdinovića šalju se putem Uprave, uz potpis uposlenika Uprave a ne Anisa Ajdinovića lično, čime se zloupotrebljava institucija, a direktor Ajdinović zaklanja iza institucije i njenih uposlenika. Osim toga, prvi tekst Žurnala o ovoj temi objavljen je 17. septembra a uplata za porez koja je priložena datira od 23. septembra, šest dana kasnije

Direktor Ajdinović potpisao je ugovor o zakupu vile
FUIP

Poštovani,

Dana 29.3.2022. godine, portal Žurnal je objavio, a portal Fokus prenio, članak novinarke Branke Mrkić-Radević pod naslovom „NEMA ISTRAGE U VLASTITIM REDOVIMA: Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH vode osobe osumnjičene za korupciju i zloupotrebu položaja“ (https://zurnal.info/clanak/antikorupcioni-tim-vlade-federacije-bih-vode-osobe-osumnjicene-za-korupciju-i-zloupotrebu-polozaja/24854) u kojem, između ostalog stoji: „Član Tima je i Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove. Žurnal je prošle godine pisao da je Anis Ajdinović vlasnik vile u Blagaju u kojoj su gosti tokom ljetne sezone boravili neprijavljeni. Vila nije bila registrovana kao objekat za izdavanje pa nije plaćan ni porez.“

Potonje, prvobitno objavljeno također na portalu Žurnal dana 17.9.2021. godine, u članku “NOĆ OD 500 KM: Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove nelegalno iznajmljuje vilu u Blagaju” (https://zurnal.info/novost/24320/direktor-federalne-uprave-za-inspekcijske-poslove-nelegalno-iznajmljuje-vilu-u-blagaju) iste autorke smo demantovali 29.9.2021. godine, a u demantiju smo obrazložili da je direktor Ajdinović vlasnik pomenute kuće, koju je dao pod zakup za koji su uredno plaćeni svi pripadajući porezi, što se može i provjeriti kod nadležnih organa (https://zurnal.info/upload/images/2021/Reagovanje Žurnal, 29sept-21 (1) (1).PDF ). Uz ovo reagovanje dostavljamo, na uvid javnosti, predmetni ugovor i potvrdu o plaćenom porezu.

Uprkos našem demantiju, gospođa Mrkić – Radević, perpetuirano, jednu te istu neistinitu, konstruisanu i demantovanu informaciju svjesno umnožava s ciljem diskreditacije i nanošenja štete ugledu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića. 

Na taj način, novinarka i urednik objavljivanjem netačnih informacija i krivonavodećih konstrukcija i insinuacija, ne samo da krše članove 2, 3, 7 i 8 Kodeksa za štampane i online medije BiH, nego i dužnost novinara i urednika da poštuju potrebe građana za tačnim, korisnim i pravodobnim informacijama u interesu javnosti.

Naime, neosporno smo utvrdili da su Federalna uprava za inspekcijske poslove i direktor Anis Ajdinović postali predmetom interesovanja, te netačnog, neprofesionalnog, neetičnog i maliziocnog izvještavanja novinarke Mrkić-Radević i Žurnala još od septembra prošle godine, kada su novinarka i medij postali instrument u privatnoj borbi osobe uposlene u FUZIP koja je u junu 2021. privedena zbog sumnje o počinjenju krivičnog djela korupcije u okvirima vršenja službene dužnosti (za što je optužnica potvrđena početkom ove godine), a što smo obrazložili u našem demantiju od 28.12.2021. godine (https://www.zurnal.info/clanak/konkursnu-proceduru-provodi-agencija-za-drzavnu-sluzbu/24614).

Sa žaljenjem konstatujemo da Žurnal, upornim zanemarivanjem principa novinarskog profesionalizma, etike i deontologije i flagrantnim kršenjem postulata novinarstva iz Kodeksa za štampane i online medije BiH, zloupotrebom medijske slobode i slobode govora podriva povjerenje građana, kako u institucije državne vlasti, tako i u medije, i na taj način obezvrjeđuje i obesmišljava svaki napor ka činjenju pozitivnih iskoraka u njihovom funkcionisanju i profesionalizaciji.

Ovakav vid instrumentalizacije novinara i medija u privatne svrhe i partikularne interese ne samo da je opasan po kredibilitet i integritet Federalne uprave za inspekcijske poslove kao kontrolnog i represivnog organa nadležnog za praćenje provođenja preko 800 zakonskih i podzakonskih propisa, nego je poguban i za novinarsku profesiju, integritet i napore medija, a naročito kvalitetnih istraživačkih novinara koji se zalažu za istinito, objektivno, etično i nepristrasno informisanje javnosti o temama od javnog značaja.

Na kraju, Žurnal, kao projekat udruženja "Centar za razvoj medija i analize" čiji se rad, između ostalog, finansira i iz projekata respektabilnih međunarodnih donatora za razvoj medijskih sloboda i slobode govora, ima i posebnu odgovornost prema uspostavljanju i održavanju visokih standarda novinarske profesije, etike i deontologije, jer sloboda bez odgovornosti vodi zloupotrebi, manipulaciji i haosu.

S obzirom na dublje uzroke, razloge i načine tretiranja ove Uprave i njenog direktora od strane Žurnala, zahtijevamo objavu reagovanja u cjelosti.

S poštovanjem,

 Pomoćnik direktora i službenik za informisanje

Dr.sci. Merima Tanović