Tako to rade SBB kadrovi:Direktor Boriša Misirača ne priznaje zakone i nadležnosti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Tako to rade SBB kadrovi: Direktor Boriša Misirača ne priznaje zakone i nadležnosti

Sudeći prema nagovještajima iz resornog ministarstva direktor Operatora za obnovljive izvore energije Boriša Misirača bi mogao biti smijenjen. U međuvremenu on nastavlja ignorisati sistem, raspisujući javne nabavke suprotne odredbama statuta Operatora

Direktor Boriša Misirača ne priznaje zakone i nadležnosti

 

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju pod posebnom je paskom federalnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva. Razlog je nedostavljanje izvještaja o radu za 2017. godinu. Pri tome Vlada Federacije nikada nije usvojila Plan rada za 2018, potom finansijski te Plan javnih nabavki, što je zakonska obaveza, o čemu je Žurnal nedavno pisao.

Nikada za sve godine postojanja ovo se nije dogodilo,  da je ministarstvo energetike bilo prisiljeno da šalje nekoliko urgencija za dostavljanje izvještaja o radu i drugih akata koje bi vlada trebala usvojiti”,navodi jedan sagovornik Žurnala iz Operatora.

Koliko direktor Operatora Boriša Misirača negira zakone i  sistem, kazuje i podatak da je Plan rada za 2018. godinu Upravni odbor usvojio tek posljednjih dana decembra 2018. godine!? Tada je usvojen i plan javnih nabavki, da bi odmah potom bez saglasnosti Upravnog odbora raspisan tender za nabavku datacentra za IT infrastrukturu Operatora, vrijednosti 400 hiljada maraka. Direktor Misirača smatra da mu iako tako Statut nalaže, ta saglasnost nije potrebna te da je takvu odluku predsjednik prethodnog Upravnog odbora Izmir Hadžiavdić lažirao!?

Mene je predsjednik UO ograničio da mogu samostalno vršiti javne nabavke do 50 hiljada. Kada sam ga pitao rekao je da nadzire rad, a sada rade prevenciju. Ja sam u sudskom registru bez ograničenja, da li vama moram dostavljati i virmane preko 50 hiljada ili se to odnosi samo na nabavke? On je tu odluku donio samostalno, bez glasanja.Njegovo obrazloženje je da on nadzire rad uprave i da on tumači statut", izjavio je nedavno za Žurnal Boriša Misirača.

Podsjetimo, tender je raspisan na osnovu plana javnih nabavki za 2018. usvojenog krajem decembra 2018, zajedno sa finansijskim planom i planom rada za tu godinu, na koje Vlada Federacije nije dala saglasnost. Da sa tenderom neće ići lako kako je zamislio direktor Misirača, kazuje i podatak da je zbog uslova tendera već uložena jedna žalba. Riječ o uhodanoj metodi da se zadanim karakteristima proizvoda pogoduje isključivo favorizovanom ponuđaču.

Samouvjerenost Misirače u zanemarivanju zakonskih obaveza pri rukovođenju ovom institucijom bazira se na prijatelstvu sa aktuelnim predcsjednikom UO Jasminom Lizdeom te relacijama sa Bakirom Dautbašićem, kadrom Misiračine stranke, a to je SBB.

Pomenuti trojac veže i ljubav spram FK Željezničar, gdje je Dautbašić bio dugogodišnji predsjednik skupštine, a Misirača i Lizde su odnedavno članovi Upravnog odbora.

Skupština FK Željezničar: Dautbašić, Misirača i Lizde na

O međusobnim konekcijama i još nekim saznanjima o firmama koje opstaju zarad favorizovanja na tenderima ne samo Operatora za obnovljive izvore enrgije, Žurnal će posebno pisati.

Nezvanične informacije iz federalnog ministarstva kazuju da resorni ministar ozbiljno razmišlja o smjeni Boriše Misirače. Saznajemo da je nakon pisanja Žurnala o prekomjernom zapošljavanju u Operatoru kontrolom reagovala i federalna inspekcija.

Iako je već trebala biti završena revizija rada Operatora, Žurnal saznaje da je ona prolongirana, jer je direktor Misirača tražio odgodu do kraja januara, dok pronađe navodno izgubljenu dokumentaciju!?

(zurnal.info)