VRIJEME DARIVANJA U FZO RS:Direktor Kusturić podijelio 81.900 KM firmama Prointer i Lanaco

Istražujemo

VRIJEME DARIVANJA U FZO RS: Direktor Kusturić podijelio 81.900 KM firmama Prointer i Lanaco

Iako nema problem da vlasti bliskim firmama redovno podijeli novac iz budžeta, Dejan Kusturić sa čela FZO RS katkad u isti džep ruku zavuče neplanirano. Krajem prošle godine tako je „pogurao“ „Lanaco“ i „Prointer“, vlasti bliske IT firme, sa 81.900 KM. Ukupni prošlogodišnji iznos namijenjen „Prointeru“ zaključen je sa tri ugovora vrijedna 1.056.787 KM, dok je „Lanaco“ u toj trci prošao znatno slabije – sedam ugovora i 78.737 KM.

Direktor Kusturić podijelio 81.900 KM firmama Prointer i Lanaco
Dejan Kusturić (Foto: Gerila.info)

 

Da bi dokazao lojalnost režimu Milorada Dodika, Dejan Kusturić, vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, učiniće sve, pa i mimo zakona. Iako nema problem da vlasti bliskim firmama redovno podijeli novac iz budžeta, katkad u isti džep ruku zavuče neplanirano. Krajem prošle godine tako je „pogurao“ „Lanaco“ i „Prointer“, vlasti bliske IT firme, sa 81.900 KM.

Ukupni prošlogodišnji iznos namijenjen „Prointeru“ zaključen je sa tri ugovora vrijedna 1.056.787 KM, dok je „Lanaco“ u toj trci prošao znatno slabije – sedam ugovora i 78.737 KM.

U dva lota u novembru je podijelio „nabavku servera, dodatnih komponenti i licenci“, a da sve to nije napisao početkom 2021. u plan javnih nabavki, kao ni u izmjene koje su uslijedile.

Prvi lot, server i dodatne komponente, procijenio je na 53.820 KM sa uračunatim PDV-om. Nebojša Ninić, jedan od osnivača SNSD-a, u čijem je porodičnom vlasništvu „Lanaco“, samouvjereno šalje ponudu od 53.819 KM. U tenderskoj praksi to zapravo znači da je znao da će biti jedini ponuđač. Polugodišnji okvirni sporazum Kusturić potpisuje 30. novembra 2021.

Za licence je zadužen – „Prointer“, firma s kojom, prema priznanju Dodikovom, „sarađuje“ njegov sin Igor. FZO posao procjenjuje na 28.080, a prihvatljiva ponuda je vrijedna 26.720 KM.

Ninić je, prema Kusturićevom istančanom IT osjetu, morao da ima dva eksperta za hardverske sisteme sa minimalno sedam godina radnog iskustva i međunarodno priznatim jasno određenim sertifikatima. „Prointer“ je, takođe, zadovoljio – „na lageru“ je imao eksperte za virtualizaciju i backup softver i disaster recovery sa minimalno pet godina radnog iskustva.

Rok plaćanja Kusturiću, inače bratu Bobana Kusturića, direktora Helikopterskog servisa RS i ličnog taksiste Milorada Dodika, nije igrao veliku ulogu, tek jedan odsto, dok je cijena, u ovom neplaniranom budžetskom izdvajanju, bila na 99 odsto.

V.d. direktoru FZO RS ovo svakako nije prvi put da skupe poslove daje firmama izuzetno bliskim vlasti. Od kraja 2016, kada je zasjeo u fotelju, prioritetni „Prointer“ dobio je 4.455.511 KM sa uračunatim PDV-om. Za to vrijeme Ninićev „Lanaco“ od FZO ima 670.043 KM.  

 

NACRTAJ MI „PROINTER“

 

Žurnal je u oktobru prošle godine upozorio na Kusturićeve namjere da „Prointeru“ da ugovor za nabavku računara od 444.595 KM. Pravosuđe nije reagovalo pa je FZO RS namjeru sproveo u djelo.

Cifru za kupovinu računara i opreme „podebljao“ je, jer je ranijih godina redovno, za potrebe administracije, nabavljao isto, ali po cijeni od 234.000 do 326.500 KM. I tada je detaljno pobrojao sve što želi prilikom kupovine dvije vrste računara, iako su zahtjev mogle da ispune i kompanije sa znatno manje „iskustva“. Između ostalog, tražio je i "Service Desk" dostupan 24 sata sedam dana u nedjelji, a opštepoznata stvar je da javne ustanove, institucije i preduzeća ne rade vikendom. Kako nije riječ o, na primjer, bolnici ili domu zdravlja, ova stavka bila je čista nepoznanica.

Nakon sumnjivih naručenih specifikacija, sve je postalo jasno na otvaranju ponuda. Tek jedna pristigla vrijedna 379.995,99 KM bez uračunatog PDV-a (444.595 KM), dakle svega 4,01 KM niža od procijenjene vrijednosti. „Prointer“ je bio siguran da neće imati konkurenciju u ovom postupku.

 

HOĆE LI PLANOVI ZA OTIMANJE NOVCA U VODU?

 

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država nedavno potvrđene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i uvedene Alternativnoj televiziji samo su potvrda dosadašnjih pisanja Žurnala o povezanosti porodice Dodik i firme „Prointer“, koja je stoodstotni vlasnik ovog medija.

Dolazak specijalnog izaslanika američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Dodiku zadaje novu glavobolju:

„Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu“, najavio je.

Kompanije „IBM World Trade Corporation“ i „IBM Ireland Product“ još 6. marta 2019. godine raskinule su ugovore o saradnji sa „Prointerom“. Ove dvije kompanije potom su od maja 2019. godine do februara 2020. u nekoliko navrata zahtijevale obavještenje od „Prointera“ u vezi sa medijskim objavama o namještenim tenderima, stoji u dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala.

Izvori iz Vlade RS opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića u novembru prošle godine naveli su da su i kompanije „Microsoft“, „DELL“, „HP“, „Oracle“ i SAP najavile raskid saradnje.

„Iz dva izvora sam dobio potvrdu ove informacije. Da nisam u pravu, odmah bi to demantovali preko svoje Alternativne televizije, čiji je vlasnik 'Prointer'“, kazao je Vukanović za Žurnal i dodao da mu je izvor iz Vlade rekao kako su zabrinuti, jer bi mnoge institucije mogle ostati uskraćene za licence, a njihov rad onemogućen.

(zurnal.info)