APSURDI PRAVOSUĐA ZE-DO KANTONA:Direktor osuđen zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnice, ona vraćena na posao

Istražujemo

APSURDI PRAVOSUĐA ZE-DO KANTONA: Direktor osuđen zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnice, ona vraćena na posao

Općinski sud u Zenici osudio Maksidu Hadrović na zatvorsku kaznu zbog krivotvorenja dokumenata, Kantonalni poništio presudu a Tužilaštvo zatim odustalo od krivičnog gonjenja jer nema krivičnog djela! Maksida Hadrović ponovo radi u školi, a dvije presude ima i njen suprug, bivši direktor škole Selvir Hadrović.

Direktor osuđen zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnice, ona vraćena na posao
Medicinska škola u Zenici

Hamdija Čabaravdić, bivši direktor Medicinske škole u Zenici, nezakonito je zaposlio Maksidu Hadrović u ovoj školi. Zbog toga su u prvostepenom postupku njih dvoje prošle godine osuđeni na zatvorske kazne i povrat novca (oko 11.500 KM) – Čabaravdić na 15 mjeseci zbog zloupotrebe položaja, a Maksida Hadrović na pet mjeseci zbog krivotvorenja isprava. 

U aprilu ove godine drugostepeni organ, Kantonalni sud u Zenici donosi pravosnažnu presudu kojom se Čabaravdiću kazna povećava na dvije godine, a Maksidi Hadrović ukida prvostepena presuda zbog „pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“ i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U julu ove godine Općinski sud u Zenici obustavlja krivični postupak protiv optužene Hadrović Makside, i od tada ona je ponovno uposlenica Medicinske škole. 

Sud je postupak obustavio nakon što je Kantonalno tužilaštvo Zenica obavijestilo sud da odustaje od gonjenja optužene Makside Hadrović za produženo krivično djelo krivotvorenje isprava, jer "nema obilježja produženog krivičnog djela", a shodno drugostepenoj presudi. Sudija koji je potpisao ovu odluku je Sabrija Agić, a tužilac koji je povukao optužnicu i napisao da nema osnova je Dragiša Pandurević.

Kuriozitet pravosuđa, ali i obrazovnog sistema je da je osoba zbog čijeg je nelegalnog zapošljavanja Hamdija Čabaravdić osuđen i dalje zaposlena u Medicinskoj školi! Također, u prvostepenoj presudi se navodi da je sa predumišljajem potpisala ugovore, uzimala plate, oštetila budžet, a sve su potvrdili i svjedoci. Dvije sudske presude ima i njen suprug, također bivši direktor škole, ali o tome nešto kasnije.

Medicinskoj školi preostaje mogućnost vođenja disciplinskog postupka ili tužbe za poništenje radnog staža, a sve se može odvijati putem Pravobranilaštva Zeničko-dobojskog kantona, zaduženog i da štiti budžet. U Kantonalnom pravobranilaštvu Zenica za Žurnal kažu kako nije zaprimljen zahtjev za bilo kakvo postupanje u ovom slučaju. 

Zatvorske kazne za bivšeg direktora i uposlenicu Medicinske škole u ZeniciPRVOSTEPENA PRESUDA OPĆINSKOG SUDAZatvorske kazne za bivšeg direktora i uposlenicu Medicinske škole u Zenici

Maksida Hadrović uposlenica je JU Medicinska škola u Zenici, raspoređena na poslovima nastavnika praktične nastave, socijalne medicine i zdrave ishrane i dijetetike od 1. 2.2023. godine na neodređeno radno vrijeme. 

- Imenovana je zaposlena od 01. 11. 2019. putem konkursne procedure, te je Odlukom školskog odbora od 28. 12. 2023. godine privremeno suspenzirana zbog krivičnog postupka koji se vodio po optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Nakon što je doneseno rješenje Općinskog suda u Zenici od 16. 07. 2024. godine kojim se obustavlja krivični postupak protiv optužene Hadrović Makside, donesena je Odluka kojom se ukida privremena suspenzija sa posla i radnih zadataka koje je obavljala u školi u odnosu na imenovanu koja je nastavila obavljati svoje radne zadatke u školi – kažu za Žurnal u Medicinskoj školi u Zenici. 

Maksida Hadrović supruga je Selvira Hadrovića, koji je, kao i Čabaravdić, bivši direktor Medicinske škole u Zenici. Obojica imaju nekoliko pravosnažnih uslovnih presuda zbog zloupotrebe položaja, nezakonitog zapošljavanja… a Čabaravdić sada i zatvorsku kaznu. 

Maksida Hadrović teretila se da je od jula mjeseca 2020. do jula 2022. godine upotrijebila lažnu javnu ispravu kao pravu, tako što je prilikom prijavljivanja na raspisane javne konkurse za prijem u JU Medicinska škola u Zenici, uz prijavu na konkurs prilagala uvjerenja o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji, izdato od Kantonalne administrativne službe PIO Zenica, u kojem je naznačeno da ima staž osiguranja u Medicinskoj školi u periodu od 1.9.2016. do 30.6.2017. godine, iako je znala i bila svjesna da nije radila niti obavljala poslove u Medicinskoj školi u tom periodu, jer se radilo o zaključenju fiktivnih ugovora, navodi se u presudi. 
Zbog toga je prvostepeni sud naložio da se iz evidencije brišu dokazi o radnom stažu jer je stečen na nezakonit način. Sud je također poništio ranije donesene odluke koje se odnose na prijem u radni odnos Makside Hadrović, te naložio Federalnom zavodu za PIO/MIO Mostar, Kantonalnoj administrativnoj službi Zenica, da izvrši brisanje evidentiranog radnog staža u matičnoj evidenciji Makside Hadrović za period od 1. septembra 2016. do 30. juna 2017. godine u Medicinskoj školi u Zenici.
Radi se, dakle, o periodu u kojem je ona već bila zaposlena u Medicinskoj školi. Ali drugostepeni organ odlučuje drugačije:

- Dokumenti, odnosno isprave izdate od strane nadlženih organa, ustanova i organizacija sa netačnim podacima, ne predstavljaju lažne isprave u smislu predmetnog krivičnog djela. Neistiniti sadržaj ili „pismene laži“ u ispravi, koja je izdata od nadležnog organa i potpisana od strane ovlaštenog lica, ne predstavlja pravljenje ili preinačavanje isprave u smislu člana 373.KZ FBiH. Pod lažnom ispravom podrazumijeva se isprava napravljena ili preinačena u smislu potpisa, pečata ili izdavatelja, odnosno sadržaja, ali ne da je takvu ispravu izdao nadležni organ. Dakle, uvjerenja iz PIO-a, a koje je optužena prilagala uz prijavu na konkurs, ne predstavljaju lažnu ispravu prema definiciji člana 373. KZ FBiH, zbog čega su žalitelji ozbiljno doveli u pitanje zaključak prvostepenog suda u pogledu izvršenja krivičnog djela od strane optužene, odnosno njene odgovornosti za konkretan slučaj – navedeno je u presudi Kantonalnog suda u Zenici. 

Medicinska škola u Zenici (Adi Kebo/zurnal.info)


Koja je bila uloga Hamdije Čabaravdića? 

Učenicima predaju osuđenici i optuženici za prevare i koristoljubljeMEDICINSKA ŠKOLA U ZENICIUčenicima predaju osuđenici i optuženici za prevare i koristoljublje

Pravilnicima je definisano da se nastavnici, stručni saradnici i saradnici biraju na osnovu javnog konkursa koji na prijedlog direktora raspisuje školski odbor, na što prethodno saglasnost treba dati i Ministarstvo obrazovanja. Nakon provedene procedure školski odbor vrši izbor nastavnika, saradnika i stručnih saradnika, a izbor ostalih uposlenika obavlja direktor škole, ali uz poštivanje načina bodovanja kandidata. Čabaravdić je kao direktor škole sa svime bio jako dobro upoznat, ali je suprotno tome, a u namjeri da joj pribavi korist, donio odluku o prijemu u radi odnos Makside Hadrović bez provedene konkursne procedure. Dobila je ugovor kao bibliotekarka u školi na određeno vrijeme u periodu od septembra 2016. do okončanja konkursne procedure.

Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje - osuđen bivši, optužen sadašnji direktorKRIMINAL U MEDICINSKOJ ŠKOLI ZENICA (1)Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje - osuđen bivši, optužen sadašnji direktor

Zatim je na osnovu te odluke zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, i ponovio to čak četiri puta u 2016. i 2017. godini. Sve to vrijeme, prema optužnici, Maksida Hadrović čak nije ni dolazila na posao!

- … donio odluku od 14.6.2017. da Hadrović Maksidi prestaje radni odnos sa 30.6.2017., a isti je znao i bio svjestan da Hadrović Maksida po donesenim odlukama i zaključenim ugovorima o radu nikada nije dolazila na posao, niti radila u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici na poslovima bibliotekara škole, jer su na tim poslovima radili drugi uposlenici – dio je sadražja optužnice.

Njoj je za period od septembra 2016. do kraja juna 2017. ukupno isplaćeno 6.678 KM, nešto više od tri hiljade KM doprinosa, poreza oko 400 KM, pa je u konačnici iznos protivpravne koristi koji joj je pribavio oko 11 i po hiljada KM. Čabaravdića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 2 KZFBiH.

Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju supruguNEPOTIZAM U MEDICINSKOJ ŠKOLI (2)Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju suprugu


 Nekoliko godina kasnije, Maksida Hadrović iskoristit će to što ju je direktor Čabaravdić fiktivno prijavljivao i aplicirati na raspisane konkurse prilažući uvjerenja iz PIO/MIO da je bila zaposlena u Medicinskoj školi u Zenici u periodu koji smo naveli:

- Iako je znala i bila svjesna da nije radila niti obavljala poslove u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici u periodu od 1.9.2016. do 30.6.2017., jer se radilo o zaključivanju fiktivnih ugovora o radu na određeno vrijeme na poslove bibliotekar škole za navedeni period, a sve s ciljem da se po osnovu takvog stečenog lažnog radnog staža izvrši bodovanje po tom osnovu, a po raspisanim konkursima za prijem u radni odnos, što je i htjela – navedeno je u optužnici.

Podsjetimo, u 2020. Hamdija Čabaravdićpravosnažno je osuđen i na jednogodišnju zatvorsku kaznu - uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe položaja u drugom predmetu. On je omogućio zaposleniku M.I. da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima platu i druge naknade za „rad“ u Medicinskoj školi.
U maju prošle godine Selvir Hadrović osuđen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na šest mjeseci uslovno. Dok je bio direktor škole nije dostavio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dokumentaciju za osvojeno prvo mjesto na kantonalnom takmičenju srednjih škola u košarci za djevojke, svjestan da na taj način profesorica tjelesnog odgoja K. Dž. neće dobiti novčanu nagradu u iznosu od 250 KM, na što je pristao.

(zurnal.info)