NAKON PISANJA ŽURNALA O MEDICINSKOJ ŠKOLI:Ostavka predsjednice školskog odbora, postupak protiv direktora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAKON PISANJA ŽURNALA O MEDICINSKOJ ŠKOLI: Ostavka predsjednice školskog odbora, postupak protiv direktora

Predsjednica Školskog odbora Aida Kalabušić, kadar SBB-a, podnijela je ostavku, pokušavajući se na taj način distancirati kako od direktora, tako i od pokušaja da u školi zaposli svoju kćerku. Direktor Selvir Hadrović i dalje nastoji minimizirati optužnicu

Ostavka predsjednice školskog odbora, postupak protiv direktora
FOTO: zurnal.info

 

Turbuletno je posljednjih dana u zeničkoj Medicinskoj školi. Povod su  Žurnalov tekst, “Trgovina diplomama i fiktivno zapošljavanje - osuđen bivši, optužen sadašnji direktor” a potom i “Hamdija imenuje Selvira, Selvir imenuje Hamdijinu rodicu i zapošljava svoju suprugu”.

Predsjednica Školskog odbora Aida Kalabušić, kadar SBB-a podnijela je ostavku, pokušavajući se na taj način distancirati kako od direktora, tako i od pokušaja da u školi zaposli svoju kćerku.Direktor Selvir Hadrović i dalje nastoji minimizirati optužnicu koju je protiv njega početkom septembra podiglo Tužilaštvo ZDK.

Podsjetimo, direktor Selvir Hadrović je suoptužen za pomoć također optuženom bivšem direktoru Hamdiji Čabaravdiću koji je povlasticu za besplatno vanredno školovanje  prodao za 2200 maraka. Cijena školovanja inače je 3760 maraka, a uposlenici su imali pravo, što je posebno zakonski upitno, da nekome poklone pravo na besplatnu upisninu!?

Tri od pet članova Školskog odbora održalo je krajem sedmice sastanak i unatoč Hadrovićevom “mahanju” papirom (koji im nije pokazao) da od optužnice “nema ništa”, izglasali su jedinu moguću odluku. Sukladno zakonu poslali su ministarstvu obrazovanja informaciju o optužnici, a isto je već učinio i školski sindikat. Ministarstvo je nadležno za donošenje odluke o suspenziji.

 

iz Zakona o srednjoj školi ZDK

Pored navoda iz optužnice ima Hadrović još mnogo toga objasniti. Tako je uz prešutnu saglasnost Školskog odbora te ministarstva obrazovanja ZDK prošle godine raspisan konkurs krajem septembra, a ne u julu kako je zakonom propisano za radno  mjesto mjesto na koje je primljena – direktorova supruga. Koliko je ispunjavala uslove kazuje bodovanje, kada je konkurisala u jednoj drugoj školi gdje je bila na začelju liste.

 

Dodatno Hadrović ima i krivičnu prijavu, koju je podnio jedan učesnik konkursa za mjesto bibliotekara, gdje je prvobitno primljena kćerka Aide Kalabušić iako nije ispunjavala uslove konkursa!? Inspekcija je naknadno poništila prijem. Kandidat koji se žalio i nije primljen inače je magistar bibliotekarstva koji je već radio u Medicinskoj školi, da bi mu na ovogodišnjem konkursu rekli da njegova diploma nije validna za ovaj posao!?

 

 

Žurnal je svojevremeno pisao i o nelegalnom sticanju diploma povezanih sa Medicinskom školom u Zenici.

Pitanje je da li su vanredni polaznici uopće izlazili na ispite ili je to nekada neko drugi „odradio“, ko od profesora nije želio staviti potpise za vanredne kandidate, a ko je pristao, da li su se ispisivale nove matične knjige(!?), koliko je tačno vanrednih učenika zvanično upisalo školu, a koliko ih je dobilo diplomu te posebno ko je i na osnovu koje odluke naplaćivao postotak od školarine i polaganja ispita te bi trebalo biti utvrđeno.

Predmetom istrage je i navodno Hadrovićevo posjedovanje stana u Zenici, dok je uporedo naplaćivao troškove prevoza od Ribnice (Zavidovići) do Zenice. U konačnici, možda je i razumljiva njegova navodna bezbrižnost na sve navedeno. Kako kazuju izvori Žurnala, on je rekao kako nakon direktorskog ima obezbjeđeno mjestu u Ministarstvu obrazovanja ZDK. Baš prigodno…

(zurnal.info)