Ko će zaustaviti "blagdansku rastrošnost" u institucijama BiH:Direktorima zabraniti ljubav prema novogodišnjim paketićima

Istražujemo

Direktorima zabraniti ljubav prema novogodišnjim paketićima

Direktorima zabraniti ljubav prema novogodišnjim paketićima

Bez specijalne revizije teško je precizirati iznos novca potrošen u javnim institucijama tokom novogodišnjih praznika za poklone i prijeme za uposlenike, poslovne partnere i novinare, za poklon paketiće djeci uposlenika... Međutim, ukupni godišnji utrošci u svih 70 institucija Bosne i Hercegovine zasigurno dosežu cifru od nekoliko stotina hiljada maraka.

Iz Ureda za reviziju institucija BiH, za Žurnal kažu da nema objedinjenog podatka u potrošnji za te svrhe zato što se novac troši iz nekoliko budžetskih stavki: za reprezentaciju, za ugovorene usluge, za protokolarne aktivnosti, za nabavku opreme, za PTT usluge...

NOTES S LOGOM INSTITUCIJE "PO GLAVI STANOVNIKA"

Upravo se u toj činjenici krije mogućnost rastrošnosti bez odgovornosti, pa je nakon oštrih kritika iz Ureda, upućenih 2008./2009. godine svima, u Ministarstvu finansija i trezora BiH bilo i inicijativa da se donese jedinstven propis na nivou institucija BiH. Od te se opcije za sada odustalo, upravo zbog neujednačenosti potrošnje, odnosno, zbog različitih stavki iz kojih se navac zahvaća.

Ove su godine u institucijama prestali s praksom dodjele novogodišnjih paketića za djecu uposlenika. I trebao je to valjda biti signal javnosti da se njihov novac racionalnije troši. Međutim, mnogo više novca odlazi na štampanje promotivnih materijala, notesa sa logom institucija, kalendara, olovaka...A ta praksa je i dalje prisutna u institucijama.

Svaki čelnik institucije organizira prijem za zvaničnike i medije ili bar "novogodišnju press konferenciju". Novogodišnje i božićne čestitke se štampaju bez ikakve kontrole i to ne samo za potrebe čelnika već i njihovih saradnika.

U prošlogodišnjem je Budžetu institucija BiH, za ugovorene usluge potrošeno 44,5 miliona maraka! U dijelu koji se evidentira kao "druge nespomenute usluge" potrošeno je 6,9 miliona KM. Upravo se u ovoj stavci, kazali su Žurnalu u Uredu za reviziju, sigurno mogu pronaći troškovi nabavke novogodišnjih i božićnih čestitki, te usluga medijskog oglašavanja, odnosno objavljivanja čestitki zvaničnika u medijima.

A pisali smo već, svaka nas čestitka košta i do 5.000 KM.

Koliko još košta slanje tih čestitki na adrese svih institucija i pojedinaca kojima se čestita? Zasigurno bi bilo zanimljivo izdvojiti taj utrošak, a PTT usluge u institucijama BiH prošle su godine ukupno plaćene 9,8 miliona KM. Samo su izdaci za poštanske usluge bili 2,3 miliona KM.

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA OD SEKRETAROVE SEKRETARICE

Za nabavku materijala, institucije BiH su potrošile 23.222.053 KM. U ovoj bi se svoti, također, zasigurno moglo pronaći i troškova nabavke promotivnog materijala koje institucije poklanjaju tokom prazničnih dana svojim uposlenicima, partnerima, novinarima.

I na koncu, stavka pod kojom se uglavnom pravdaju troškovi prednovogodišnjeg slavlja i čestitanja u institucijama, u većini se slučajeva knjiži kao trošak reprezentacije.

Prošle je godine za te svrhe u institucijama potrošeno čak 3, 7 miliona KM.

Još uvijek, međutim, nema ni traga trudu čelnika institucija, odnosno Vijeća ministara da se pozabave ovim pitanjem.

A milioni maraka su do sada nestali iz budžeta za formalne novogodišnje poklone, koji nerijetko završavaju i u korpi za smeće.

Ukoliko Ured za reviziju BiH ikada odluči uraditi specijalnu reviziju samo ovakvih godišnjih "zahvata iz džepa poreskih obveznika", možda bi se mogli i zamisliti oni koji taj novac rasipaju na "čestitanja", a istovremeno kamče od MMF-a novac da"pokriju" zabrinjavajuću javnu potrošnju u Bosni i Hercegovini.

(zurnal.info)