U saradnji sa američkim studentima:Dizajner Kenan Zekić kreirao edukativnu igru za izbjegavanje mina
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

U saradnji sa američkim studentima: Dizajner Kenan Zekić kreirao edukativnu igru za izbjegavanje mina

Igra “ Mine Avoiders” nastala je po ideji i konceptu Kenana Zekića, profesora Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS). Glavni cilj je podizanje svijesti opasnosti od mina, koje i 22 godine nakon rata zagađuju 2,2 posto teritorije Bosne i Hercegovine

Dizajner Kenan Zekić kreirao edukativnu igru za izbjegavanje mina

Više od 20 godina nakon rata u BiH, Bosna i Hercegovina je još uvijek puna mina. Ocijenjeno je da više od 500.000 ljudi živi u blizini područja za koja se vjeruje da su "zagađeni" minama, a od eksplozija mina od kraja rata do danas ubijeno je 600 a ranjeno više od 1.100 ljudi.

Kenan Zekić, profesor na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS),  koji u SAD boravi na stručnom usavršavanju u sklopu Hubert H. Humphrey Programa (Fulbright Exchange Activity) došao je na ideju o kreiranju video igre sa nazivom "Mine Avoiders". Projekat je počeo u oktobru 2016. godine, a prvu javnu prezentaciju doživio je nedavno na portalu Penn State News.

Radi se o edukativnoj video igrici koja se bavi svjesnosti o minama, a namijenjena je djeci uzrasta od 6-10 godina. Osim toga, cilj projekta je da djeca u nerazvijenim područjima dođu u dodir sa novim tehnologijama.

"Želimo pojačati dječja znanja, podsjećajući ih na opasnosti od mina i  tako povećati njihovu sigurnost", rekao je Zekić. " Ideja za ovu igru se temelji na mojim iskustvima iz Bosne i Hercegovine, ali moj cilj je razviti alat koji bi se mogao koristiti gdje god se nalaze mine: Afganistan, Angola, Kambodža i druga mjesta."

Radi se o vremeski limitiranoj igri, u kojoj igrači izbjegavaju prepreke da spase skupinu djece koja su ostala zarobljena u minskom polju. Igrači moraju brzo stići do najbližeg Centra za protuminsko djelovanje i dovesti pomoć za svoga prijatelja.

Sve je počelo prošle godine kada je Zekić svoju ideju podijelio sa Andrewom Hieronymiem sa fakulteta Penn State School of Visual Arts (SoVA), koji je u to vrijeme podučavao predmet  Umjetnost u Video Igrama (Game Art). U projekat se uključio i profesor Carlos Rosas. Njih trojica prezentirali su ideju studentima predmeta Kolaboracijski Studio (Collaborative Studio) koji su potom uz Zekićevu podršku i nadzor krenuli u kreaciju igre.

"Projekt je sjajna prilika za naše studente da se uključe u kreativno istraživanje dok surađujemo s Kenanom Zekićem", rekao je Rosas. "Učenici su imali priliku sudjelovati u sadržaju, obrazovnom i kulturnom kontekstu i ciljevima projekta, a imali su znatan utjecaj na cjelokupno iskustvo dizajna i igranja".

Studenti su se podijelili u nekoliko timova, timovi za umjetnost, za dizajn i zvuk, i za istraživanje i kodiranje. Svaki od timova bio je odgovoran za određeni aspekt igre, pritom koristeći različite tehnologije - od digitalnih alata za kreiranje 2D i 3D igara, programskih jezika za kodiranje, te različitih programa za dizajn i animaciju.

Zanimljivo je da se u igri koristi muzika inspirirana zvucima iz BiH, koju je komponirao Brady Emeigh.

"Želio sam da glazba ostane vjerna tom području", rekao je Emeigh.

Prva faza razvoja Igre je završena i preostalo je još mnogo posla do konačne realizacije ovog projekta. Zekić se nada da će ona stići do djece u ugroženim područjima, kojima je i namijenjena.


(zurnal.info)