Slučaj sudije Zdravka Popovića:Do podne optuženik, poslijepodne predsjednik suda u Tešnju

Istražujemo

Slučaj sudije Zdravka Popovića: Do podne optuženik, poslijepodne predsjednik suda u Tešnju

Zdravka Popovića predsjednika suda u Tešnju, tuzlansko tužiteljstvo tereti da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja. U međuvremenu on nastavlja obavljati dužnost sudije u Tešnju

Do podne optuženik, poslijepodne predsjednik suda u Tešnju

Pred Općinskim sudom Gračanica u toku je proces u kojem se Zdravko Popović sumnjiči da je u svojstvu predsjednika Općinskog suda Tešanj  u oktobru  2012. godine prekoračio svoje službene ovlasti i usmeno naložio da se donese rješenje na njegovo i ime njegovog sina koji je u ovom sudu obavljao pripravnički staž, za isplatu prevoza na posao i sa posla.

Prema optužnici, podaci o naknadi u ove svrhe uneseni su bez ikakvog umanjenja, odnosno uvećani u odnosu na naknadu troškova prevoza u visini cijene mjesečne karte na datoj relaciji. Isplatom novčane naknade za sebe i sina, u periodu od 2012. do 2014. godine, Popović je prema navodima Tužiteljstva TK oštetio budžet Zeničko-dobojskog kantona za oko 1.900 KM.

VOLONTERI BEZ KONKURSA

Osim toga, predsjednik suda u Tešnju sumnjiči se i da je bez konkursa zaključio ugovore o volontiranju sa dva pripravnika,koji su  iako u budžetu ZE-DO kantona nisu planirana sredstva za ovu namjenu, dobili naknade za topli obrok i zdravstveno osiguranje, te je tako oštećen budžet za blizu 7000 KM.

- Optužnica je toliko nebulozna i očigledna montaža protiv koje ću se ja obračunat vrlo brzo. Tih montaža je bilo do sada koliko hoćeš, od svake sam se odbranio, odbranit ću se i od ove - za Žurnal kaže Zdravko Popović.

PRIVREMENO (NE)UDALJENJE SA DUŽNOSTI

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je 19.05.2016. godine donijela odluku kojom se Popović privremeno udaljava od vršenja dužnosti predsjednika suda i sudije Općinskog suda u Tešnju do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njega. Međutim, drugostepena komisija VSTV-a uvažila je Popovićevu žalbu i on nastavlja obavljati dužnosti sudije i predsjednika suda. 

(zurnal.info)