Nova koalicija u Federaciji:DOGOVOR RADONČIĆA I IZETBEGOVIĆA: Dvije fotelje SBB-u, Razvojna banka Stranci za BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

DOGOVOR RADONČIĆA I IZETBEGOVIĆA: Dvije fotelje SBB-u, Razvojna banka Stranci za BiH!

U konačnom dogovoru napravljenom prije vanredne sjednice Doma naroda BiH, SBB dobija dva ministarstva u federalnoj Vladi. Stranka za Bosnu i Hercegovinu također ulazi u Vladu

DOGOVOR RADONČIĆA I IZETBEGOVIĆA: Dvije fotelje SBB-u, Razvojna banka Stranci za BiH!

Ulazak Saveza za bolju budućnost u Vladu Federacije dogovoren je između predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, saznaje Žurnal iz izvora bliskih SBB-u.

Radončić i Izetbegović sedmicama pregovaraju o formiranju nove većine u Parlamentu i novom sastavu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

SBB je tražio tri ministarstva ali iz SDA nisu željeli ustupiti tri mjesta jer bi u tom slučaju SBB zajedno sa HDZ-om mogao donositi odluke u Vladi Federacije, navodi izvor Žurnala.

U konačnom dogovoru napravljenom prije vanredne sjednice Doma naroda BiH na kojem se delegati izjašnjavaju o povjerenju trenutnom premijeru Fadilu Novaliću, SBB dobija dva ministarstva u federalnoj Vladi.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu također ulazi u Vladu Federacije nakon što je Demokratska fronta Željka Komšića izašla iz vlasti. Stranka za BiH dobija jedno ministarstvo i poziciju direktora Razvojne banke Federacije.

SBB će svoje ljude moći imenovati u Ministarstvo trgovine gdje je trenutno ministar Aleksandar Remetić iz DF-a, te Ministarstvo okoliša i turizma odakle se povukla ministrica DF-a Snježana Soldat.

Stranka za BiH će dobiti ministra u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije koje je trenutno bez ministra nakon ostavke Reufa Bajrovića iz DF-a.

(zurnal.info)