Šta su se institucije obavezale uraditi kako bi spriječile nove požare:DOK GORI HERCEGOVINA: Bajramsko raspoloženje u Civilnoj zaštiti

Istražujemo

DOK GORI HERCEGOVINA: Bajramsko raspoloženje u Civilnoj zaštiti

Nakon podrobnih analiza prošle godine, u Civilnoj zaštiti ustanovili kako je 95 posto velikih požara na području Federacije izazvano namjerno ili nepažnjom.

DOK GORI HERCEGOVINA: Bajramsko raspoloženje u Civilnoj zaštiti

Vlada Federacije BiH u septembru prošle godine usvojila je infromaciju koju je sačinila Federalna uprava civilne zaštite. Jasno su tada detektovani glavni uzroci požara i donesene preporuke šta sve treba učiniti kako se katastrofa od prošlog ljeta ne bi ponovila. Koliko je sistem i plan bio efikasan i koliko je implementiran može se jasno vidjeti na terenu u posljednjih nekoliko dana.

BAJRAMSKO RASPOLOŽENJE

U Civilnoj zaštiti bajramsko raspoloženje vladalo je već u srijedu pa je Žurnalu rečeno da će odgovore o analizama predloženih mjera i propustima, te štetama koje požari izazivaju, dostaviti u ponedjeljak. U očekivanju odgovora, analiziramo šta je to što je planirano kao prevencija požara za ovu i naredne godine.

Prvo su, nakon podrobnih analiza, u Civilnoj zaštiti ustanovili kako je 95 posto velikih požara na području Federacije izazvano namjerno ili nepažnjom. Kritiku su dobili i kantoni i općine, uz navođenje da ne proglašavaju blagovremeno stanje prirodne nesreće od požara a čak i kada to učine, ne pridržavaju se utvrđenih procedura i mjera:

-Što  naravno ima negativne posljedice za efikasno gašenje velikih šumskih požara, zbog čega se od Federalne uprave civilne zaštite traži angažovanje vatrogasaca i vatrogasnih vozila i opreme sa područja drugih kantona i općina – zaključeno je dok se u isto vrijeme s punim pravom očekuje pomoć kanadera iz drugih zemalja u gašenju požara.

Također, Federalna uprava navela je da je Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu donesen tek krajem 2009. i zbog toga još uvijek nije u cijelosti implementiran.

Kritikovana su i šumska gazdinstva da ne vrše redovan obilazak „šumskog prostora“ i organizaciju osmatračkih stanica radi pravovremene dojave požara, da nema policijskih patrola, ali ni odgovarajućih planova od zaštite od požara:

-Neshvatljivo je ponašanje pravnih lica koja gazduju šumskim fondom, što se ogleda i u činjenici da za vrijeme najvećih požara, za što postoje i snimci, nije prestajala sječa i odvoženje šumskih asortimana.

Slaba koordinacija i saradnja, minirana područja, malo vatrogasaca, nedostatak opreme, nepostojanje zakonskog okvira.... sve su to uzroci zbog kojih se šteta nastala usljed požara procjenjivala milionima KM u 2012. Nakon te katastrofe donesene su preporuke i zaključci, za koje s nestrpljenjem očekujemo odgovore, stavku po stavku, da li su ispunjene i čija su odgovornost.

 

Zaduženje: Kupiti dva-tri aviona...

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženo je da hitno pripremi Zakon o šumama i dostavi ga na razmatranje Vladi FBiH i usvajanje Parlamentu FBiH.

-Nadležni inspektori zaduženi su da intenziviraju inspekcijski nadzor nad donošenjem planova zaštite od požara šumskih gazdinstava koja su dužna izraditi ovaj plan.

-Nadležna inspekcija dužna je pronaći i privesti lica koja se sumnjiče za izazivanje požara.

-Kantonalne uprave i općinske službe trebaju edukovati stanovništvo, te novčano kažnjavati svako nepoštivanje propisa.

-Općinski i kantonalni štabovi civilne zaštite moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi prevenirali požare.

-Federalna uprava civilne zaštite treba u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH pokrenuti incijativu za izmjene i dopune Standardnih operativnih procedura za angažovanje Oružanih snaga BiH u akcijama gašenja požara.

-Vlada Federacije BiH će kod Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske inicirati zajedničku nabavku malih letjelica za gašenje požara.

-Federalna uprava civilne zaštite ubrzat će aktivnosti na pripremi i donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

-Ukoliko se ne bude mogla realizovati zajednička nabavka aviona, FBiH će samostalno nabaviti dva-tri aviona za gašenje požara (Air Tractor) i sporazumno ih ustupiti Ministarstvu odbrane BiH, koje može osigurati uslove za vršenje svih poslova koji se odnose na upravljanje, obuku, zajedničko finansiranje i održavanje ovih letjelica.

 

Istovremeno, alternativno će se sagledati mogućnost da se zaduženjem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - da u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija i Federalnom upravom civilne zaštite sagleda svoje materijalne i ljudske resurse za prihvat novonabavljenih letjelica za gašenje požara, te organizovanje, korištenje i upravljanje tim sredstvima i opremom. Ovo se odnosi i na eventualnu mogućnost angažovanja i upućivanja na obuku lica koja imaju pilotski ispit za upravljanje avionima za gašenje požara.

 

(zurnal.info)