RODBINSKO STRANAČKI PRIJELAZNI ROK:Objavljujemo imena favorita Fahrudina Solaka za posao u Civilnoj zaštiti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

RODBINSKO STRANAČKI PRIJELAZNI ROK: Objavljujemo imena favorita Fahrudina Solaka za posao u Civilnoj zaštiti!

Krajem prošle godine Federalna uprava civilne zaštite raspisala je konkurs za nova radna mjesta. Žurnal od izvora bliskih ovoj državnoj instituciji saznaje ko su potencijalni favoriti direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka

Objavljujemo imena favorita Fahrudina Solaka za posao u Civilnoj zaštiti!
Krajem prošle godine Federalna uprava civilne zaštite objavila je javni oglas za prijem 10 osoba - osam deminera za manuelnu pripremu i čišćenje terena, jednog deminera medicinara i jednog stručnog saradnika.   
 
Izvori Žurnala tvrde da se već znaju  favoriti direktora Fahrudina Solaka za navedeni konkurs. Mehmed Prelić, Emir Hajdarević, Emir Turić, Bojan Pejić, Osman Kešmer, Bekim Kastrati, Semedin Grabovica i Aida Samardžić osobe su koje bi se uskoro mogle naći na platnoj listi FUCZ-a, prema navodima izvora dobro upućenih u rad civiline zaštite. 
 
 
Emir Hajdarević brat je Amire Hajdarević, supruge Fahrudina Solaka. Supruga Emira Hajdarevića – Amina Hajdarević zaposlena je u civilnoj zaštiti dolaskom Solaka na mjesto prvog čovjeka institucije. 
 
Aida Samardžić svastika je Seada Vrane, šefa odsjeka za neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) u FUCZ-u, za kojeg izvor Žurnala tvrdi da je jako blizak direktoru Solaku. Samardžić je trenutno deminerka u Oružanim snagama BiH.    

Emir Turić iz sportsko rekreatvinog kluba Neretva, sa kojim FUCZ ima dugogodišnju saradnju, također je na listi favorita direktora Solaka, kaže izvor Žurnala blizak FUCZ-u. 
 
Do sada već pet državnih službenika zaposleno je zahvaljujući upravo direktoru Fahrudinu Solaku i njegovim stranačkim i prijateljskim vezama, tvrdi izvor Žurnala.
 
„Zahvaljujući Solaku zaposlena je Majda Kovač sadašnja portparolka. Zatim Jasminko Ibraković – sin profesora Dželala Ibrakovića uglednog člana SDA. Tu je i Marina Kanevčev – kćerka Nives Kanevčev diciplinski procesuirane tužiteljice, pa onda se da naslutiti zašto još uvijek nema procesuiranja Solakovog kriminala.  Naida Brković – Zahiragić, kćerka je Idriza Brkovića šefa Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH - koje često sarađuje sa civilnom zaštitom.“ govori za Žurnal izvor blizak kabinetu Fahrudina Solaka. 
 
Od ranije je poznato da je po rodbinsko-stranačkim vezama direktor zaposlio Alena Škamu. Škamo je u bliskim robinskim vezama sa direktorom stambenog fonda u Kantonu Sarajevo Adnanom Efendićem, čija žena Dalila Efendić je pomoćnica direktora FUCZ-a. 
 
Zaposlen je i ratni direktorov komšija Adnan Adžamija, zatim Denis Prazina, zet Solakovog bliskog prijatelja Džemala Šurkovića. Zaposlen je i Nermin Grabovica, rođak Fahrudina Solaka koji je bio na obuci u Rumuniji od 13. do 21. septembra 2014. godine, iako u to vrijeme nije bio zaposlenik ove institucije, o čemu je Žurnal ranije pisao.     
PROGON, MOBING, DRUGOSTEPENI INVALIDI 
 
U FUCZ-u trenutno je zaposleno nekoliko deminera koji su izgubili radnu sposobnost za poslove deminiranja. Ova institucija bi po zakonu trebala takvim osobama da ponudi druga upražnjena radna mjesta. Umjesto toga direktor Solak ih šalje na disciplinske postupke. Provjerava njihova bolovanja i vrši mobing nad njima, te onda raspiše interni oglas kojim zaposli Fedinu Aljović, suprugu bivšeg uposlenika FUCZ-a Sulejmana Aljovića – amidžića Alije Aljovića pomoćnika ministra u Sektoru za budžet i javne rashode u Ministarstvu finansija FBiH. Sve to umjesto da internim premještajem zaposli deminere koji su proglašeni drugostepenim invalidima, svjedoči jedan od uposlenika za Žurnal.   
 
Žurnal je i ranije pisao o netransparentnom trošenju novca civline zaštite na macole od pet hiljada maraka, o trošenju novca na privatne izlete, kao i o trošenju novca za NATO vježbu u Tuzli. Do sada nadležne institucije nikada nisu ispitale rad Federalne uprave civilne zaštite, odnosno njeno trošenje javnog novca, zloupotrebljavanje opreme civline zaštite u privatne svrhe, te mnogobrojne nepravilnosti, mobing i stranačko zapošljavanje. 
 
Da li će se predviđanja Žurnalovih izvora o zapošljavanju favorita na oglasu ostvariti? Voljeli bismo kada bi nas demantirali!
 
(zurnal.info)