Direktor FUCZ pokušava obmanuti sud i javnost :Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Direktor FUCZ pokušava obmanuti sud i javnost : Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!

Fahrudin Solak je pokušao u sudnici obmanuti Sudeće vijeće i novinare pričom da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja spremno dočekala pandemiju koronavirusa i da su za sve krivi mediji i tužilaštvo, ali Žurnal podsjeća na to kako je Federalna uprava civilne zaštite kršila Zakon o javnim nabavkama i prije, ali i tokom pandemije

Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!
Fahrudin Solak

Fahrudin Solak, jedan od optuženih u aferi Respiratori, iskoristio je završnu riječ kako bi u sudnici Suda BiH hvalio sebe i svoj dugogodišnji rad u Federalnoj upravi civilne zaštite, a pričao je i o navodnoj uroti protiv njega, medija planu, zemljotresu u Turskoj, neopremljenosti Federalne uprave civilne zaštite i još mnogo čemu.

Praveći dramsku pauzu u izlaganju i teško uzdišući, pokušao je obmanuti prisutne pričom da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih zemalja koja je spremna dočekala pandemiju i koliko su se ljekari zahvaljivali FUCZ kada su im nabavili zaštitne maske i potrebnu opremu.

Podsjetićemo na tekst Žurnala iz marta 2020. o tome da je FUCZ, na čelu sa Solakom, 27. februara te godine, kada je već bilo jasno da je pandemija Covid-19 na vratima naše zemlje, nisu planirali niti jednu marku u svrhu zaštite od koronavirusa.

Niti jedna marka za zaštitu od virusa, dva miliona za opremu i projekteKako se Fahrudin Solak pripremio za pandemijuNiti jedna marka za zaštitu od virusa, dva miliona za opremu i projekte

Pisao je Žurnal i o tome kako je pandemija koronavirusa ukazala na brojne slabosti našeg sistema i o tome kako je FUCZ u godini izbijanja pandemije, osim respiratora, nabavljala i testove, a provodili su i druge nabavke. Firmi KM Trade, u kojoj je suvlasnik Solakov advokat Kadrija Kolić, dodijeljeni su ugovori vrijedni preko 600.000 maraka.

Firmi advokata Kadrije Kolića dodijeljeno 600 hiljada maraka!Kako je trošio Fahrudin SolakFirmi advokata Kadrije Kolića dodijeljeno 600 hiljada maraka!

Solak je i tokom glavnog pretresa volio isticati, a to je ponovio i danas, da je mašinski inženjer i da je po pitanju respiratora kompetentniji od bilo koga u sudnici, ali i od svjedoka koje je tužilaštvo pozivalo.

Časni sude, respiratori ne liječe, oni pomažu kod disanja“, poučio je Solak sve prisutne.

Sudski proces protiv sebe je nazvao vještačkom aferom optuživši tužilaštvo i medije da su ugrozili živote sugrađana i doveli do izazivanja panike tako da se više ništa „nije nabavljalo od opreme iako smo u istoj situaciji kao ranije“. Podsjetio je na plan potreba za zaštitnom opremom ustvrdivši da „u BiH više niko ne pomišlja da to nabavlja“.

U kontekstu priče da je on na meti tužilaca, pojedinih medija i političara, kazao je da se našao i na meti jednog člana Vlade koji je od njega tražio da mu nabavi pancerice za skijanje na račun FUCZ, ali da on „nije htio pasti pod uticaj“. Pohvalio je i svoj rad u FUCZ, ali spomenimo da su federalni revizori prije skoro tri godine u svom izvještaju evidentirali brojna kršenja u vrijeme Solakovog vođenja FUCZ.

Fahrudin Solak godinama troši milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu!Kupovina respiratora je samo nastavak uhodane prakseFahrudin Solak godinama troši milione na sumnjive nabavke i beskorisnu opremu!

Na kraju je poručio da bi on "opet isto postupio i učinio, samo da spasi sugrađane"

Podsjetimo na Žurnalov film "Nedodirljivi" koji upravo govori o načinu rada Fahrudina Solaka, ali i na seriju naših tekstova o tome kako je Federalna uprava civilne zaštite nabavljala, prije i tokom izbijanja pandemije koronavirusa. 

Fahrudin Solak zapošljava rodbinu, stranačke kolege, djecu uposlenika, deminere bez iskustva...Nepotizam i zaštitaFahrudin Solak zapošljava rodbinu, stranačke kolege, djecu uposlenika, deminere bez iskustva...

Uposlenik KM Tradea uređuje i nadzire stranicu firme Patrio!Unosni poslovi advokata Kadrije KolićaUposlenik KM Tradea uređuje i nadzire stranicu firme Patrio!

Milioni za kćerku, kupovina zgrada, nepotizam, nezakonita trošenja javnog novca...Svi sumnjivi poslovi Solaka i NovalićaMilioni za kćerku, kupovina zgrada, nepotizam, nezakonita trošenja javnog novca...

(zurnal.info)