SLUČAJ BOSNALIJEK:Dok tužilaštvo četvrti put mijenja tužioca, kompanija prodaje dionice
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

SLUČAJ BOSNALIJEK: Dok tužilaštvo četvrti put mijenja tužioca, kompanija prodaje dionice

U dvije i po godine istrage o kupovini dionica Bosnalijeka Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je četiri puta mijenjalo tužioca. U isto vrijeme kada je donijeta posljednja odluka o promjeni tužioca, Bosnalijek je objavio novu prodaju dionica

Dok tužilaštvo četvrti put mijenja tužioca, kompanija prodaje dionice
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine o kupovini dionica farmaceutske kompanije Bosnalijek ponovo je dodijeljena tužiteljici Enisi Adrović, saznaje nezvanično Žurnal iz izvora u Tužilaštvu. Ovo je četvrta promjena tužioca od kada je istraga pokrenuta krajem 2014. godine.

Tužilaštvo BiH istragu vodi protiv 13 osumnjičenih u predmetu Bosnalijek. Na toj listi su između ostalih sadašnji direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Hasan Ćelam, broker Aleksandar Hrkač i firme Haden, Imperia Pharma i Erka Pharm iz Rusije.  

Tužilaštvo vodi istragu protiv ovih osoba i kompanija jer sumnjaju da su koristili povlaštene informacije pri kupovini dionica Bosnalijeka. Tužilaštvo istražuje ovu grupu jer smatra da su nakon kupovine dionica prekinuli sve poslovne odnose Bosnalijeka sa kupcima lijekova u Rusiji i lijekove isporučivati samo kompaniji Imperia Pharm, koja lijekove nije plaćala.

Zbog toga Tužilaštvo sumnja da je novac Imperia Pharme za kupovinu dionica u potpunosti isplaćen kroz robu odnosno lijekove koje ova kompanija nije platila Bosnalijeku, prije nego što je ruska kompanija otišla u stečaj.

O aferi Bosnalijek Žurnal je pisao od 2011. godine. Prvi dio priče epilog je dobio na suđenju Edinu Arslanagiću i drugima na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Drugi dio priče o Hadenovom preuzimanju Bosnalijeka još uvijek je u fazi istrage u Tužilaštvu BiH.


Nova promjena tužioca

Istragu o preuzimanju Bosnalijeka je počeo tužilac Oleg Čavka krajem jeseni 2014. godine. Nekoliko mjeseci poslije, sada već bivši glavni tužilac Goran Salihović predmet je dao tužiteljice Enisi Adrović.

U martu 2016. godine predmet Bosnalijek Salihović dodjeljuje novom tužiocu, Džerminu Pašiću, koji je kao i tužiteljica Adrović, koja je u međuvremenu premještena u drugi odjel, morao krenuti ispočetka.

Nakon odlaska Gorana Salihovića i postavljanja Gordane Tadić na mjesto vršioca dužnosti glavnog tužioca, krajem decembra 2016. godine predmet je vraćen tužiteljici Enisi Adrović.

U isto vrijeme dok je Tužilaštvo ponovo mijenjalo tužioca u ovoj istrazi, Bosnalijek je objavio novu emisiju dionica.

Nadzorni odbor Bosnalijeka donio je odluku o povećanju osnovnog kapitala društva emisijom dionica zatvorenom ponudom poznatom kupcu uz pravo preče kupnje.

Bosnalijek će emisijom prodati milion dionica po cijeni od 12 maraka što će u kompaniju unijeti 12 miliona maraka svježeg novca.

Svi dioničari Bosnalijeka imaju pravo po ovoj cijeni kupiti dodatne dionice do visine svog procentualnog učešća u vlasništvu kompanije kada se u ukupni broj dionica Bosnalijeka zbroji milion novih dionica.

U kupovini mogu učestvovati i dva najveća pojedinačna dioničara Bosnalijeka, Haden iz Luksemburga i fond KBC Euro Credit Capital sa Malte. Haden koji ima 29,9 posto dionica i KBC koji je od Vlade Federacije kupio 19 posto vlasništva, mogu na ovaj način kupiti dodatne dionice bez obaveze da raspišu poziv za otkup ostalih dionica jer prelaze prag od 25 posto vlasništva kompanije. Mogućnost da kupi dionice ima i kupac koji do sada nije imao dionice Bosnalijeka. Ko je poznati kupac znaju jedino u Bosnalijeku. Dosadašnji dioničari dobili su rok od 14 dana da prijave svoj interes za kupovinu dionica a dionice će moći kupiti do 10. februara 2017. godine.

Dioničari Bosnalijeka sa kojima smo razgovarali kažu da obavijest o prodaji dionica nisu dobili od kompanije. O njoj su mogli saznati tek iz novina ili Internet stranice kompanije.


Tužioci u Bosnalijeku

Nadležnost da ispita regularnost emisije dionica Bosnalijeka ima Komisija za vrijednosne papire Federacije. Dugogodišnji predsjednik ove komisije je Hasan Ćelam, jedna od osoba protiv koje Tužilaštvo provodi istragu. Njegov sin Džanan Ćelam uposlen je u Bosnalijeku od kada je Nedim Uzunović postao direktor.

U tekstu o promjenama tužilaca u ovom slučaju kojeg smo objavili u septembru pisali smo o prelasku Adne Dobojlić, stručne saradnice i pomoćnice glavnog tužioca Gorana Salihovića iz Tužilaštva u Bosnalijek. Ona se u Bosnalijeku zadržala nešto duže od godinu dana ali je druga osoba koja je ranije radila u Tužilaštvu BiH i dalje zaposlena u Bosnalijeku.

Razija Peco u Tužilaštvu je počela raditi 2012. godine kao stručni suradnik za pravne poslove u Odjeljenju za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Nakon manje od godinu dana u Tužilaštvu BiH Razija Peco postala je tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, sve do 2014. godine. Tokom dijela ovog perioda u istom tužilaštvu je kao tužiteljica radila Enisa Adrović, koja danas vodi istragu u slučaju Bosnalijek.

Sa mjesta kantonalne tužiteljice Razija Peco odlazi u Bosnalijek gdje je najprije bila direktor Pravnog sektora a od marta 2016. godine je izvršni direktor za administraciju.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić nedavno je izjavila kako će Tužilaštvo uskoro donijeti odluke u najvećim predmetima, kada ćemo i saznati da li je istraga o kupovini dionica Bosnalijeka za Tužilaštvo značajan i veliki predmet.

(zurnal.info)