Divljačka privatizacija:DRVAR: Radnici Finvesta pokušavaju spriječiti tajkuna da odnese mašine iz fabrike
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DRVAR: Radnici Finvesta pokušavaju spriječiti tajkuna da odnese mašine iz fabrike

Radnici firme Finvest iz Drvara ne dozvoljavaju tajkunu da izveze mašine i opremu iz fabrike dok ne izmiri obaveze prema njima i dugovanja prema državi koja prelaze 11 miliona konvertibilnih maraka

DRVAR: Radnici Finvesta pokušavaju spriječiti tajkuna da odnese mašine iz fabrike
Tajkun Filipović: Državi duguje 11 miliona maraka; FOTO: Jutarnji list
Radnici Finvesta, nekadašnjeg giganta “Grmeč”, pilane koja je upošljavala preko 600 ljudi danima pokušavaju zaustaviti devastiranje firme koja duguje šumskom gospodarskom društvu „Hercegbosanske šume“ 11 miliona KM.

Posljednjih nekoliko dana radnici drvarske firme nastoje zaustaviti kamione u koje su utovareni strojevi, pokretne trake i sve ostalo što se može iznijeti.

KAMIONI ZA KARLOVAC

Prema riječima Miće Rakića, bivšeg uposlenika Finvesta, vlasnik firme Marijan Filipović radnicima duguje 6-8 plaća, nisu uplaćeni doprinosi, a sada su otpušteni i ostavljeni na ulici. U protekloj godini 80-ak radnika je podnijelo tužbe nadležnom sudu protiv Finvest-a zbog potraživanja, a nove tužbe pristižu i ove godine, doznajemo iz Centra za građansku suradnju iz Livna, koji inače radi na zaštiti prava radnika i surađuje s radnicima iz Drvara.

Kamioni sa natovarenim strojevima, navodno, trebaju krenuti za Karlovac u Republici Hrvatskoj. Rakić je o svemu obavijestio policiju, ali i Stevicu Lukača, načelnika općine Drvar. Osim policije, radnici su, kako saznajemo, također dojavili nelegalni odvoz strojeva i SIPA-i sa namjerom da zaustave odvoz opreme.

Kako kažu, u SIPA-i su im rekli da oni nemaju nadležnost da interveniraju. Rakić je također o svemu obavijestio i policiju USK, da bi mogli zaustaviti kamione sa strojevima na putu prema Republici Hrvatskoj, ukoliko se nađu na njihovom teritoriju,.

U krugu pilane je, kako saznajemo od Miće Rakića, bio i direktor Finvesta Ivan Suban.

Načelnik Stevica Lukač je također kontaktirao policiju, te je kazao da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti. Mićo Rakić, bivši uposlenik Finvesta, je telefonski pokušao kontaktirati i Anku Papak Dodik, ministricu gospodarstva HBŽ, ali kako nam je rekao, nije uspio stupiti u kontakt s ministricom.

Radnici su složni u tome da neće dopustiti da se strojevi iznesu, jer oni žele da se ponovno uspostavi proizvodnja, te da se ponovno vrate na svoja radna mjesta.

- Cilj našeg djelovanja nije zatvaranje firmi, prodaja njezinih strojeva, nego ponovno vraćanje u funkciju proizvodnih pogona - kazao je Mićo Rakić, bivši uposlenik Finvesta.

OTKAZ ZBOG SINDIKATA

Podsjetimo, Mićo Rakić je dobio otkaz u Finvestu jer je zajedno s radnim kolegama osnovao sindikat, te se na taj način pokušao izboriti za zarađene plaće koje im nisu isplaćene i doprinose koji im nisu uplaćeni.

Prema posljednim informacijama iz Centra za građansku suradnju, kamioni sa strojevima još uvijek su parkirani u krugu pilane i radnici su istrajni u namjeri da ne dozvole da oprema napusti zemlju. U CGS-u kažu, sa su samo općinske vlasti, odnosno načelnik općine Drvar i lokalna policija “nisu skrštenih ruku gledali šta se događa i reagirali su kako treba. Njihova reakcija je ohrabrujuća”.

Obzirom da je CGS članica ACCOUNT-a iz ove Mreže nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije upućen  je javni poziv svim nadležnim institucijama da zaustave daljnje aktivnosti oko pokušaja odvoženja opreme iz fabrike Finvest. Barem dok se ne utvrdi da li za to postoje uslovi, odnosno dok se državi i radnicima ne izmire dugovanja koja su, kako kažu uposleni, veća od 11 miliona konvertibilnih maraka.


Direktor Filipović otpustio radnike i otišao u Hrvatsku

Vlasnik Finvesta je Marijan Filipović, tajkun iz Čabra u Hrvatskoj, porijeklom je iz Gornjeg Vakufa. Godinama koristi prirodne resurse šume, Prošle godine otpustio je sve radnike Finvesta i otišao u Hrvatsku. Duguje ogromne iznose državi, radnicima, javnim poduzećima (elektro, komunalno...).. Vlasnik je nekoliko fimi u Hrvatskoj i Sloveniji.

(zurnal.info)