Zenički rudari štrajkuju glađu:Dvojici rudara pozlilo, ali od zahtjeva ne odustaju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Zenički rudari štrajkuju glađu: Dvojici rudara pozlilo, ali od zahtjeva ne odustaju

Sutra će biti održan generalni štrajk rudara RMU Zenica i Breza, najavljen još prije 10 dana, a podršku će im dati i rudari preostalih pet rudnika iz koncerna

Dvojici rudara pozlilo, ali od zahtjeva ne odustaju

Dvadeset rudara Zavisnog društva RMU Zenica, koji su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, odlučni su u borbi za svoja prava. Od svojih zahtjeva odustati neće, naglasio je za Žurnal Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona “Stara jama”.

Podsjetimo, u štrajk glađu stupio je kompletan sindikalni odbor Zavisnog društva RMU Zenica sa predstavnicima brigade i službi. Dvojici je danas pozlilo zbog čega je intervenisala i ekipa Hitne pomoći.

“Borimo se. Situacija nije najbolja. Dvojici kolega je pozlilo, a jedan od njih je još na infuziji. Nije najbolje, ali se ne damo”, naglašava Avdić.

On upozorava da je ovo dosad bio samo neposluh, te da će sutra biti održan generalni štrajk rudara RMU Zenica i Breza, najavljen još prije 10 dana. 

"Pozvali smo sve da nam se pridruže u radnim odijelima i sutra ćemo odlučiti o daljim koracima", dodao je Avdić. 

Porezna uprava FBiH je, podsjetimo, blokirala račune RMU Zenica i Breza još 13. decembra prošle godine zbog neisplaćenih plata i doprinosa.Račun je na jedan dan odblokiran 22. januara kako bi se isplatile decembarske plate.

 “Oni su nas prevarili. Mi smo i 22. januara imali odluku o štrajku, ali su oni odblokirali račun, podijelili plate i rekli da će 1. februara pronaći neko rješenje i da će nas pustiti da radimo dok prođe ova sistematizacija. Međutim, tu sun as prevarili i računi su opet blokirani. Samos u taj dan pustili plate. Mi evo mjesec dana radimo pod punom blokadom, ne možemo nabaviti ni repromaterijal. Radili smo koliko smo mogli i kada nam je nestalo svog repromaterijala i prateće opreme mi smo stali”, tvrdi Avdić. 

Pored ovoga, 36 penzionisanih radnika RMU Zenica još nisu počeli ni ostvarivati svoja prava jer im preduzeće nije uplatilo doprinose. Avdić navodi da, između ostalog, zahtjevaju da se tim ljudima uplate doprinosi kako bi mogli otići u zasluženu penziju. 

 Ekonomski analitičari već odavno upozoravaju da su za dugogodišnji problem u rudnicima krivi entitetska vlast i Elektroprivreda BiH koja je 2009. naslijedila poslovanje rudnika. Stanje u rudnicima u BiH nikada nije bilo gore, a baš kao i u ostalim javnim preduzećima, oni predstavljaju mjesta za “partijska zapošljavanja”.

Poreski dug rudnika u Federaciji iznosi više od pola milijarde, a najveći dužnik je RMU Zenica sa oko 153 miliona KM. 

Avdić je potvrdio da ih je danas obišao predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić, ali i Uprava RMU Zenica. Husić je za medije izjavio da će sutra jednosatni štrajk upozorenja, kao vid podrške kolegama u Zenici i Brezi, održati i ostalih pet rudnika iz koncerna. 

Ukoliko se ne deblokiraju računi rudnika Zenica i Breza rudari će se 15. februara okupiti pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, a nije isključena ni organizacija generalnog štrajka u svim rudnicima koji posluju u sklopu Elektroprivrede, a to su RMU Kreka iz Tuzle, RMU Đurđevik, RMU Kakanj, RMU Abid Lolić iz Travnika i RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

(zurnal.info)