Savjetovalište reisa Kavazovića:Ekspert za zdravstvo, ekonomiju, pravosuđe, privredu i međunarodna pitanja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Savjetovalište reisa Kavazovića: Ekspert za zdravstvo, ekonomiju, pravosuđe, privredu i međunarodna pitanja

Nakon zdravstva, bankarstva, pravosuđa i izbornog zakonodavstva, Kavazovića su počeli izvještavati i o stanju privrede, ali i socijalne zaštite. Međunarodna pitanja već odavno su u njegovoj nadležnosti

Ekspert za zdravstvo, ekonomiju, pravosuđe, privredu i međunarodna pitanja

Na koju god stranu reis Husein Kavazović preda selam, dočekat će ga zahtjev za sastanak. 

Desno su, logično, desničari, lijevo su, navodni, Nikšićevi ljevičari, iza su oni s centra što mogu i lijevo i desno, a najčešće ne idu nigdje, jer su blokovi. U predvorju čekaju pravnici, na cesti doktori, onda dođu i žrtve iz svih ratova, pa dijaspora. Ukažu se, zatim, i bankari sa svojim problemima, pa se onda pojavi komandant EUFOR-a. Uglavnom, reisu-l-ulema IZ BiH Husein efendija Kavazović ima širi resor od državnog ministra civilnih poslova i kolege po struci Adil Osmanovića. 

„BiH treba biti građanska, liberalna i sekularna“, reći će u februaru ove godine, u intervjuu Al Jazeeri, reis Kavazović. 

No, „liberalna, sekularna i građanska BiH“ u praksi izgleda ovako. Smijeni Sebija Izetbegović  Ismeta Gavrankapetanovića sa mjesta šefa Klinike za ortopediju i on, prvo, umjesto na Sudu, pravdu zatraži kod reisa Kavazovića.

„Mislio sam da on svojim aurotiterom može pomoći“, objašnjavao je kasnije doktor Gavrankapetanović.

Kada je razmišljao o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, Bakir Izetbegović je, umjesto sa pravnicima, prve konsultacije obavio sa reisom Kavazovićem. Onda je reis bio pozvan i na sastanak u Vijećnicu da svojim prisustvom i klimoglavom pokaže Izetbegoviću da je na „pravom putu“, kojeg su međunarodni pravnici kasnije proglasili pogrešnim putem.

„Služiti Bogu, znači služiti ljudima“, napisao je 8. Septembra 2017. godine na Facebooku Senad Šepić, priloživši fotografiju svog susreta sa reisom Kavazovićem. 

Dva dana kasnije, Šepić je osnovao novi Nezavisni blok. Kod Kavazovića je, dakle, samo išao po „amin“.

„Niko, pa ni SDA, nema bezrezervnu podršku Islamske zajednice“, izjavio je u aprilu ove godine reisu-l-ulema Husein Kavazović. 

U SDP-u su ovu poruku bukvalno shvatili, pa su potrčali u Rijaset da se izbore za naklonost reisa Kavazovića. Izrazili su  spremnost da iz svojih vitrina izbace sva  Marksova djela  i zamijene ih Buharijinom zbirkom hadisa, obećali su da Hakija Meholjić neće više javno pominjati reisa i Allaha u negativnom kontekstu, te su, u ime Elvedina Grabovice, zatražili da Islamska zajednica dozvoli kamatu. 

I, fakat, Vijeće muftija je koji dan kasnije donijelo fetvu da se mogu dizati krediti s kamatama za rješavanje stambenog pitanja. Naročito u BBI banci. A može i u Vakufskoj. 

„Premijer Ze-Do kantona Miralem Galijašević susreo sa reisom Huseinom ef. Kavazovićem. Razgovarano je o stanju socijalne zaštite, privrede i obrazovanja na području Kantona“, glasi vijest objavljena sredinom ove sedmice. 

Re(i)sor se, dakle, proširio. Nakon zdravstva, bankarstva, pravosuđa i izbornog zakonodavstva,  Kavazovića su počeli izvještavati i o stanju privrede, ali i socijalne zaštite. 

Međunarodna pitanja već odavno su u njegovoj nadležnosti. Pa je zbog toga u avgustu ove godine komandant EUFOR-a Anton Waldner došao u službenu posjetu u Rijaset da sa Huseinom Kavazovićem razgovara o „euroatlanskim integracijama“. 

(zurnal)