SAP SAGA S POZNATIM KRAJEM:Elektroprivreda BiH ipak dala posao Prointeru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

SAP SAGA S POZNATIM KRAJEM: Elektroprivreda BiH ipak dala posao Prointeru

Dan nakon Opštih izbora u Bosni i Hercegovini Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je, očekivano, da je najpovoljniji ponuđač (95.694 KM sa PDV-om) za održavanje SAP sistema konzorcijum – banjalučki i sarajevski „Prointer“.

Elektroprivreda BiH ipak dala posao Prointeru
Elektroprivreda BiH

Na IT tenderima u Bosni i Hercegovini odavno nema iznenađenja. Dan nakon Opštih izbora u Bosni i Hercegovini Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je, očekivano, da je najpovoljniji ponuđač (95.694 KM sa PDV-om) za održavanje SAP sistema konzorcijum – banjalučki i sarajevski „Prointer“.

Da situacija bude koliko-toliko „izbalansirana“, osim firme bliske Igoru Dodiku, sinu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ponudu je poslao i „Lanaco“ iza kojeg stoji jedan od osnivača SNSD-a Nebojša Ninić.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača stoji da su, nakon što je utvrđeno da su obje ponude prihvatljive i ispravne, uslijedila „E-aukcija“, na kojoj je pobjedu odnio „Prointer“. Njihova ponuda bila je 9.606 KM jeftinija od procijenjene vrijednosti ove nabavke. Da je sve baš kako bi trebalo biti potpisom je 27. septembra potvrdio izvršni direktor za ekonomske poslove „EP BiH“ Muhamed Kozadra.

„Prointer“ je, kako to obično bude, i ovog puta zadovoljio brojne kriterijume.

EP BiH od odabrane firme tražil je „uspješno realizovana najmanje tri ugovora o implementaciji i održavanju SAP sistema u prethodne tri godine“. Takođe, vođa projekta mora da ima najmanje osam godina radnog iskustva u radu sa ovakvim softverom i najmanje četiri godine iskustva u vođenju projekata.

„Svaki voditelj tima za određeni SAP modul mora da ima najmanje pet godina iskustva u radu sa ovim softverom, četiri u vođenju prijekta“, stajalo je u detaljno pobrojanim uslovima.

UTJEHA I ZA LANACO

Elektroprivreda je zahtijevala i minimalno pet timova stručnjaka sa sertifikatima proizvođača softvera za SAP module. Svi oni moraju da imaju iskustvo u bar jednom istom projektu. Izričito je naglašeno da moraju da govore jedan od tri službena jezika u BiH. Ako ne ide na bosanskom, dogovore će nastaviti na srpskom ili hrvatskom jeziku.

Ipak, da se „Lanaco“ ne naljuti baš mnogo, utješna nagrada uslijedila je dan kasnije, 28. septembra. Za primjenu novog kontnog plana „Elektroprivrede“ firma je odabrana kao najpovoljnija – 58.488 KM sa PDV-om. Bila je jedini ponuđač.

SAP KRIMINAL U TUŽILAČKIM LADICAMA

Još 2020. godine Žurnal je pisao o „EP BiH“ tenderskim namještanjima u vezi sa SAP sistemom. 

Kako je informatizacija javnih preduzeća i institucija postala biznis broj jedan, profit IT sektora teško da može da zamisli običan bh. građanin. Jednom dobijeni posao garantuje dugogodišnji priliv novca ne samo za instaliranje, nego još više za održavanje sistema.

Od elektro sektora najveći dio kolača dobile su firme kojima je sjedište u Beogradu i(li) Zagrebu. U Tužilaštvu BiH tako je započeta, ali nikada nije završena istraga o ulozi kompanije „SAP West Balkans“ sa sjedištem u Beogradu i „B4B“, njenog poslovnog partnera iz Zagreba, u dobijanju statusa ekskluzivnog dobavljača instalacije i održavanja SAP sistema. Ovaj sistem podrazumijeva bazu podataka i pomaže praćenju poslovanja preduzeća.

„Beogradski 'SAP West Balkans' je, praktično izdavajući lažne potvrde da samo 'B4B' ima pravo prodaje SAP licenci sa održavanjem, omogućila ovoj firmi povlašteni status. Rezultat toga je pobjeda na 24 tendera raspisana od 2011. do 2014. godine. Pri tome  je, zaobilaženjem Zakona o javnim nabavkama, omogućeno da sve naplaćuje znatno skuplje“, pisao je Žurnal, navodeći upravo primjer „Elektroprivrede BiH“.

„Elektroprivreda BiH“ je, po podacima preduzeća, od 2008. do 2018. godine za razvoj IT sektora potrošila nešto više od 60 miliona maraka, od čega je samo za SAP licence izdvojeno oko 5,7 miliona maraka.

„B4B“ trebalo je da ih održava. Naglasak je na trebalo, jer održavanje od početka 2015. godine nije postojalo. Nakon odlaska sa mjesta generalnog direktora Elvedina Grabovice, tada istaknutog SDP-ovca, nova uprava Elektroprivrede BiH je prestala da plaća troškove održavanja SAP sistema.

Milionskom sumom za IT razvoj, ali i nikada završenim poslovima sa „B4B“ upravljao je tadašnji  rukovodilac IKT sektora EP BiH SBB-ov Džemo Borovina, što ga nije sprečavalo za dobre relacije i sa SDP-om, dok je to bilo korisno.

Traži se ko će ubuduće uzimati milione iz EP BiHNAKON ZATAŠKANE SAP ISTRAGETraži se ko će ubuduće uzimati milione iz EP BiH

Žurnal je pisao kako nikada nije urađena „lokalizacija sistema“, iako je to iz Beograda obećano više puta. Tako je u direktnoj komunikaciji Borovine i vlasnika „B4B“ Mate Čatića dogovaren sadržaj pisma kojeg će direktor “SAP West Balkans” Vladimir Popović uputiti upravi Elektroprivrede sa nikada ispunjenim obećanjem da će uraditi lokalnu verziju SAP sistema.

U posjedu naše redakcije je i zapisnik sa sastanka, održanog u maju 2017, kojeg su članovi uprave Elektroprivrede BiH imali sa predstavnicima „SAP West Balkans“ iz Beograda. Baš tada se dogovralo o održavanju licenci. U to je vrijeme zahtjevano da Elektroprivreda BiH plati retroaktivno održavanje SAP sistema. Pri tome, cijena te usluge je 22 odsto od cijene softvera. EP BiH bi toliko, dakle, trebalo da plati za svaku godinu (ne)održavanja SAP sistema!?

U tom periodu sa „B4B“ „uspješno“ su poslovali Elektroprivreda HZHB, Elektroprenos BiH, sarajevski Klinički centar...

SEBIJINE SAP EPIZODE

„Nakon što su se Sebija Izetbegović i banjalučka firma 'Prointer', s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dogovorili da je najbolje da se ne dogovore, direktorici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu otvorila se mogućnost da ugovor za SAP licence sklopi s firmom koju sama odabere. Postupak je i zvanično poništen, a Izetbegovićevoj se tako otvorila mogućnost da 123.809 KM ili više dodijeli kroz pregovarački postupak bez obavještenja javnosti“, objavili smo 22.jula ove godine.

Sebija Izetbegović će sama birati pogodnu IT firmuNakon što je propao posao sa ProinteromSebija Izetbegović će sama birati pogodnu IT firmu

„Prointer“ se jedini žalio, ali su na kraju odustali pa je na Portalu javnih nabavki 14. jula obznanjeno da su dogovori propali. Iako ga je baš u ovom predmetu bezočno kršila, Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, pun rupa, Izetbegovićeva je okrenula u vlastitu korist.

Prethodno je „Prointer“ izabrala kao najpovoljnijeg ponuđača za održavanje SAP licenci i sve objavila na web stranici. Ova firma jedina je poslala ponudu. U međuvremenu, zbog sumnjivih poslova sa javnim sektorom i povezanosti sa Dodikovima, firma je  stigla na tapet velikih međunarodnih IT kompanija, a Izetbegović je pokušala da se „izvuče“ iz priče. Nakon žalbi i međusobnih prepucavanja, direktorica UKCS odahnula je jer su joj tender majstori poručili da se neće zamarati sitnim poslovima. Firma je nastavila sa SAP poslovanjem sa elektroenergetskim sektorom u BiH te poreznim institucijama.

(zurnal.info)