POGODNOST ZA SAVJETNIKA GENERALNOG DIREKTORA:Elektroprivreda BiH ulaže u solarnu elektranu koja nema dozvolu FERK-a

Istražujemo

POGODNOST ZA SAVJETNIKA GENERALNOG DIREKTORA: Elektroprivreda BiH ulaže u solarnu elektranu koja nema dozvolu FERK-a

U Elektroprivredi su morali znati da „SE BMB Solar“ nema dozvolu za proizvodnju električne energije! Zato opravdano sumnjamo da su svjesno lagali u odgovoru Žurnalu. U pitanju je firma koju je osnovao Džemo Borovina, savjetnik generalnog direktora EP BiH.

Elektroprivreda BiH ulaže u solarnu elektranu koja nema dozvolu FERK-a
Đemo Borovina

 

Polovinom februara ove godine Žurnal je objavio priču naslovljenu “Elektroprivreda BiH izdvaja 180.000 za privatnu firmu savjetnika generalnog direktora”. Ukazali smo na tipičan primjer kako javna preduzeća, odnosno njihove uprave, pogoduju interesno povezanim osobama. Elektroprivreda BiH je raspisala tender vrijedan 180.000 maraka za opremu potrebnu za priključak privatne solarne elektrane firme „BMB Solar“ na elektrodistributivnu mrežu.

Suosnivač i svojevremeni zamjenik direktora „BMB Solar“  je Džemo Borovina, aktuelni savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije.

“Šta je konkretan poslovni interes Elektroprivrede BiH da plaća 180.000 KM za priključenje privatne solarne elektrane”?, glasilo je pitanje koje smo uputili EP BiH.

Podsjetimo, svi potrošači na svojim računima posebno plaćaju stavku kojom se finansiraju obnovljivi izbori energije, poput solarnih elektrana.

Tek nakon objave teksta dostavljen je odgovor pun citata odredbi zakona i opravdanja navedenog ulaganja.

„Članom 5. Stav 1), alineja v) Općih uslova za isporuku električne energije definisano je da je Operator Distributivnog Sistema obavezan biti investitor i vlasnik priključaka za krajnje kupce na niskom i srednjem naponu koji su ispunili uslove iz elektroenergetske saglasnosti, izraditi i obezbijediti dokumentaciju, ostvariti tehničke uslove u distributivnoj mreži, izgraditi priključak u rokovima propisanim Općim uslovima, opremiti mjerno mjesto krajnjeg kupca, provesti potrebna ispitivanja, izvršiti priključenje, osim priključaka u posebnoj zoni koji se priključuju na osnovu ugovora o međusobnim odnosima. U tom smislu i za navedene potrebe je i pokrenuta nabavka roba  na koju se pozivate u navedenom tekstu i   slične nabavke“, navedeno je pred ostalog u odgovoru EP BiH

Obratimo pažnju na dio dopisa koji glasi “koji su ispunili uslove iz elektroenergetske saglasnosti.“  U Elektroprivredi su morali znati da „SE BMB Solar“ nema dozvolu za proizvodnju električne energije!

Tu dozvolu izdaje Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK), koja u odgovoru Žurnalu navodi kako “SE BMB Solar” nije evidetiran kao imatelj dozvole za proizvodnju električne energije ili podnositelj zahtjeva.  

 

 

U međuvremenu, bez obzira na nepostojanje dozvole, Elektroprivreda BiH ne odustaje od ulaganja u solarnu elektranu firme koju je osnovao savjetnik generalnog direktora Admira Andelije. Odabrani su dobavljači, neizostavni kada je EP BiH u pitanju „Malcom d.o.o.“ , ovoga puta u kooperaciji sa „Siming trade“.

 

 

Džemo Borovina je bivši izvršni direktor za snabdjevanje i trgovinu, a rukovodio je i Informacijsko-komunikacijskim sektorom EP BiH. Firma „BMB Solar“  osnovana je polovinom 2020. godine. U međuvremenu je Borovina svoj suvlasnički udjel formalno prepustio sinu.

Žurnal je o Džemi Borovini pisao vezano za nabavke licence za program SAP, kao i tome kako su firme iz Beograda i Zagreba zaradile milione na neobavljenom poslu za informatički „razvoj“ Elektroprivrede u što je Borovina kao rukovodilac bio involviran. Također, medijski je označen kao osoba koja je nepovoljnim ugovorima o prodaji električne energije Aluminiju Mostar prouzrokovala velike gubitke EP BiH. 

(zurnal.info)