Dežurni krivci u Kantonu Sarajevo:Elmedin Konaković - premijer nenadležan čak i za sebe
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dežurni krivci u Kantonu Sarajevo: Elmedin Konaković - premijer nenadležan čak i za sebe

Za svaki problem u Kantonu Sarajevo, premijer Elmedin Konaković ima rješenje - krivicu odmah prebaci na drugoga! Žurnal je na jednom mjestu okupio dežurne krivce za dosadašnje premijerove propuste

Elmedin Konaković - premijer nenadležan čak i za sebe

Za svaki problem u Kantonu Sarajevo, premijer Elmedin Konaković ima rješenje - krivicu odmah prebaci na drugoga!  

BEZBJEDNOST: Kriv je komesar

Za nesigurnost na sarajevskim ulicama – kriv je bio komesar Vahid Ćosić. Nikako premijer Konaković čija je Vlada imenovala tog istog Ćosića za policijskog komesara. Kada se “narod koji ne zna” pobunio zbog nesigurnosti u glavnom gradu Kantona i države, Konaković je smijenio policijskog komesara.

“Komesar treba otići. Da mi kao Vlada smjenjujemo, uradili bismo to jučer”, kazao je Konaković 13. 10. prošle godine, pritisnut stavom javnosti nakon što je Sanjin Sejfić u saobraćajnoj nesreći usmrtio dvije studentice.
I komesar je otišao. A Konaković ostao.
    

JAVNI PREVOZ: Kriv je Vatrić

Ni za probleme u kantonalnom preduzeću GRAS, premijer Konaković nije kriv.

“Kada je riječ o GRAS-u, cijeli menadžment, sa Avdom Vatrićem na čelu loše vodi ovo preduzeće, što se vidi i kroz veoma loš gradski prevoz”, reći će u martu ove godine kantonalni premijer.

Mjesec kasnije – direktor Vatrić podnio je ostavku. Konaković je, naravno, ostao da bi mogao podržati akciju “unutrašnjeg pranja autobusa i tramvaja” i da bi mjesec kasnije saopćio da je, i nakon nesposobnog direktora, u mandatu sposobnog premijera, stečaj GRAS-a jedna od opcija.

PLIN I TOPLANE: Krive su korjenite promjene 

“Naći ćemo rješenje za Sarajevogas i Toplane”, kazao je u aprilu 2015. godine za službenu stranicu SDA kantonalni premijer Konaković.

Istovremeno je rekao da ta dva preduzeća zaslužuju “korjenite promjene”. A onda su dvije godine kasnije “korjenite promjene” došle u vidu poskupljenja grijanja i plina.

“Mogli smo da zažmirimo do izbora, da tako kupimo poneki glas, a da firme odvedemo u stečaj i ugrozimo putpunu isporuku gasa za sezonu grijanja” poentirao je 3. juna 2017, godine premijer Konaković, te dodao: “Mi smo izabrali ovaj drugi put”.

A možda i nisu.

“Nakon reakcije velikog broja potrošača, mi smo pripremili zaduženje za Toplane da analiziraju primjedbe potrošača i da daju Vladi odgovor da li je retroaktivno poskupljenje bilo moguće”, izjavio je Konaković 12 dana kasnije.

Konaković je, očito, odlučio da zažmiri. I kupi poneki glas. A možda i nije. A možda i jeste. Ko će ga znati.   

ZDRAVSTVO: Kriva je jasna vizija 

“Kada je u pitanju zdravstvo, ne postoji jasna vizija razvoja pružanja zdravstvenih usluga. Ne možete otići očnom ljekaru i čekati da vas primi za 20 dana. To su stvari koje pokazuju da ovaj sistem nije funkcionalan”, izjavio je Elmedin Konaković.   

“Pozdrav, nadam se da neće biti nikakvih rezanja mojih izjava, posebno ne onog dijela gdje hvalim g-đu Izetbegović”, napisao novinaru Žurnala Elmedin Konaković, nakon što je govorio o stanju na KCUS-u.

VODOVOD: Kriv je direktor a ne mogu mu ništa

 Sve je isto, samo vode nema. Ali ni za to nije kriv Elmedin Konaković. Premijer.

“Direktoru Vodovoda ne mogu ništa, a da ga mogu smijeniti, letio bi još prije godinu”, reći će u avgustu ove godine nemoćni premijer.

Potom je otišao na hadž, pa otvorio dušu za Facebook. Govorio je zbog “majki malih beba”, zbog “starijih osoba i svih onih koje neka nenajavljena redukcija iznova šokira”. Za sve je kriv ViK. Premijer, naravno, nema osjećaj krivice. A građani nemaju vode.

VRTIĆI: Kriv je Gold Mignon, ali nema veze

Ne tako davno, kada je firma Gold Mignon svojom hranom otrovala djecu u sarajevskim vrtićima – premijer Konaković je izjavio da to preduzeće “ne zaslužuje da sudjeluje na tenderima”.

Onda je, nakon toga, firma Gold Mignon od javnih preduzeća koja su u nadležnosti kantonalne Vlade sa Elmedinom Konakovićem na čelu dobila tridesetak tendera.   

Ali ni za to nije kriv premijer.
    

SPORT: Krivo je vrijeme

I za kraj, sport. Otvoreno, a kako bi drugačije, Elmedin Konaković je 2016. godine izrazio “žaljenje što ranije nije progovorio o kriminalu o KK Bosna”. A kriminal se dešavao dok je baš Elmedin Konaković bio odgovorno lice u tom Klubu.

Samo, kao što već sigurno znate, on nije bio kriv.
    
    
(zurnal.info)