POSTOJI LI UTICAJ PUNCA MARIĆA I SDA:EP BiH firmi sa dva radnika dodijelila ugovore vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

POSTOJI LI UTICAJ PUNCA MARIĆA I SDA: EP BiH firmi sa dva radnika dodijelila ugovore vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka

Artco Group, firma koja je do 2019. do kraja 2021. godine imala ukupne prihode od oko 300.000 KM, ove godine samo s Elektroprivredom BiH zaključuje ugovore vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka. Vlasnik i direktor ove firme je Anis Škamo. Žurnalovi izvori tvrde – za tenderski uspon umnogome je zaslužan njegov punac, SDA-ov Salem Marić.

EP BiH firmi sa dva radnika dodijelila ugovore vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

 

Kompanija Artco Group osnovana je 2019. godine. Nakon dvije godine postojanja i nešto skromnijeg poslovanja, ova firma sa sjedištem u Sarajevu počinje pobjeđivati na unosnim tenderima.


NAJAVA TENDERSKOG USPONA


Najvrjednije tendere Artco Group dobio je tek u posljednjih nekoliko mjeseci. Posebno je to zanimljivo ako uzmemo u obzir dostupne podatke u vezi s poslovanjem ove firme od njenog osnivanja.

Prema podacima s portala akta.ba, Artco Group je 2019. i 2020. godine imao samo jednog radnika, a 2021. godine – dva. Ukupan prihod u ove tri godine iznosio je blizu 300.000 KM. No, 2022. mogla bi biti prekretnica.

Poslovanje firme Artco Group (akta.ba)

 

Naime, posljednjeg dana marta ove godine Elektroprivreda BiH, nakon provedenog tendera, dodjeljuje ovoj firmi ugovor za nabavku opreme za LAN mrežu vrijedan 314.314 KM bez PDV-a. Drugim riječima, ugovor je vrijedan više nego ukupno poslovanje firme Artco Group do 2022. godine!

Ipak, ovo nije bio prvi, ali ni posljednji put da Elektroprivreda BiH sarađuje s ovom firmom. Dva mjeseca ranije Artco Group, u konzorciju s firmom Bosnien Business Systems, dobija ugovor vrijedan 239.999 KM bez PDV-a za nabavku rezervnih komponenti za održavanje postojeće IKT opreme. Zanimljivo, njihova ponuda bila je jedina prihvatljiva i za samo jednu marku niža od procijenjene vrijednosti.

Sredinom prošlog mjeseca Elektroprivreda BiH donosi još dvije odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača gdje je izabrana firma Artco Group – 112.400 KM za nabavku notebook računara, te 92.400 KM za nabavku monitora.

Ako uzmemo u obzir sva četiri ugovora, ukupna vrijednost je oko 760.000 maraka bez uračunatog poreza. Podsjetimo još jednom, ukupni prihodi ove firme od osnivanja do kraja 2021. godine iznosili su tek oko 300.000 KM.

Vrijedan tender Artco Group dobio je i od Agencije za bankarstvo FBiH179.640 KM za nabavku uredske računarske opreme. Tendere manje vrijednosti ova firma dobila je i od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Brčko distrikta, MUP-a KS…


PUNAC I SDA


Sudeći samo prema do sada dobijenim tenderima, jasno je da će prihodi ove firme u 2022. godini naglo rasti. Prema zvaničnim informacijama, vlasnik i direktor ove firme je Anis Škamo.

Njegovo ime nije poznato javnosti. No, više Žurnalovih izvora nam otkrivaju da je Anis Škamo u porodičnim vezama sa Salemom Marićem. Podsjetimo, Salem Marić je predsjednik GO SDA Mostar, a trenutno je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara. Kako nam je pojašnjeno, jedna od kćerki Salema Marića je Amina koja je udata za – Anisa Škamu.

Salem Marić (Foto: hercegovina.info)

 

Kontaktirali smo Anisa Škamu koji, prvo, demantira ove navode: „Ne znam odakle vam te informacije. Nisu tačne te informacije.“

Samo nekoliko minuta kasnije, Škamo više ne govori o tome da su te informacije netačne: „A šta sad to znači? Što je neko nosilac određene funkcije, da to znači da ne treba da radim i da se bavim ovim poslom, jel' tako? (…) Zašto bi mi to pomoglo? To mi samo odmaže u ovome svemu.“

Ubrzo ga pitamo – ipak je tačno da Vam je punac Salem Marić, ali tvrdite da Vam nije pomogao u dobijanju ovih poslova?

„Zašto bi mi to pomoglo? Ne razumijem. Kako može neko nekome narediti da dobije ovaj posao, da dobije onaj posao? Ja mogu odgovoriti da to nema apsolutno nikakve veze jedno s drugim i žao mi je što moram trošiti vrijeme na takve stvari“, odgovara nam Anis Škamo.

No, činjenica je da su najunosniji poslovi zaključeni s Elektroprivredom BiH, gdje suvereno vladaju kadrovi SDA, stranke u kojoj je bitan faktor i Salem Marić. Podsjetimo, generalni direktor Elektroprivrede BiH je Admir Andelija, član Glavnog odbora SDA, a odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača potpisivao je još jedan prekaljeni SDA-ovac Muhamed Kozadra, izvršni direktor za ekonomske poslove Elektroprivrede BiH.

(zurnal.info)