PODSJETNIK NA SOCREALIZAM:Erdogan u Sarajevu održao prvi predizborni skup SDA!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

PODSJETNIK NA SOCREALIZAM: Erdogan u Sarajevu održao prvi predizborni skup SDA!

Skup u sarajevskoj Zetri bio je svojevrsni zajednički predizborni skup partija AKP i SDA. Nije izostala snihodljivost Bakira Izetbegovića koji se Erdoganu istovremeno obraćao kao gostu i domaćinu. Ekonomska pitanja, naravno, ostala su na obećanjima

Erdogan u Sarajevu održao prvi predizborni skup SDA!
FOTO: N1

"Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije danas su pale na ispitu. A BiH danas je pokazala da je demokratska država", tim riječima počeo svoj istup na skupu u Zetri turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ironija je da ih izgovara čovjek koji iz godine u godinu pojačava autokratni režim u svojoj zemlji, zatvara političke neistomišljenike, medije i novinare te sve slobodomisleće ljude, mijenja zakone koji demokratiju i slobodu govora svode na misaonu imenicu.

 

ALIJA NAKON ALIJE


Najmanje ili gotovo nikako Erdogan je govorio o izborima u Turskoj, političkim protivnicima i svemu prigodnom, ukoliko je to zaista samo skup za propagiranje njega i njegove AKP. Nije ionako trebala velika politička pronicljivost da se prepozna da je prevashodna namjera ovoga skupa bila podrška opstanku članova porodice Izetbegović na vrhu vlasti. Zato je prisjećanje na Aliju Izetbegovića bilo neizbježno.

"Mudri lider i državnik, prije nego što će preseliti na drugi svijet, mi je ostavio jedan zavjet rekavši: Erdogane, vi se pobrinite za ovo područje. Mi Bosnu nikada nismo smatrali drugim prostorom. Bili smo uz BiH i ostat ćemo uz BiH", rekao je Erdogan.

Da na karizmi svog oca među Bošnjacima još uvijek gradi sopstveni i politički opstanak Stranke demokratske akcije, govorom je potvrdio i Bakir Izetbegović.

„Mi smo imali Aliju Izetbegovića, mi Bošnjaci. I ne možete objasniti kako smo uspjeli da se odbranimo, to je moglo samo Božijom intervencijom“, ustvrdio je Izetbegović.

Niti jednom riječi nije spomenuo one koje su zaista branili BiH od agresije, borce koji su ratne godine proveli u rovovima, a one poratne u uzaludnoj nadi da im firme neće biti zatvorene ili privatizovane od tajkuna koje je iznjedrila SDA. Lažni optimizam kojeg svako malo Izetbegović pokušava proturiti ovdašnjoj javnost, prenio je i turskom predsjedniku. Zajedničko im je da smatraju kako su mediji najveća smetnja lažnom oslikavanju prosperiteta.

"Upoznao sam ga sa situacijom u BiH. Slika u medijima je dosta lošija u odnosu na realno stanje. BiH je u predvorju EU i ulaska u NATO savez. Pravimo region kada je ekonomija u pitanju, u padu smo broja nezaposlenih i najmanje smo zadužena zemlja u Evropi", izjavio je ne trepnuvši Izetbegović.


PRVO VLAST, PA EKONOMIJA


Očekivano, dvojica nacionalnih lidera hvalila su se postignutom ekonomskom saradnjom dvije zemlje, a još više obećanjima o njenom daljnjem rastu, te gradnji autoputa Beograd-Sarajevo. Žurnal je nedavno detaljnije opisao kako brojke kazuju nešto drugo i da Turska više od radnih mjesta u BiH ulaže u indoktrinaciju Bošnjaka aktulenom Erdoganovom politikom.

U prošloj godini trgovinska razmjena se popela na 800 miliona dolara, što je duplo više u odnosu na prije četiri godine. Novi sporazum će dodatno ojačati saradnju. Uskoro ćemo premašiti robnu razmjenu na milijardu eura", tvrdi Izetbegović.

Pohvalio je pri tome tursku kreditnu liniju koja je, po njemu, omogućila normalan život desetinama hiljada povratnika!? Ono što nije izgovorio jeste da statistika ima dvije strane. Međusobna trgovinska razmjena posljednjih godina jeste porasla u ukupnom iznosu, ali u korist Turske, jer uvoz iz ove zemlje više raste nego izvoz iz BiH. Nedavno su predočeni i podaci Centralne banke BiH kako su u prvih devet mjeseci prošle godine investicije iz Turske bile u negativnom iznosu, odnosno smanjene su za gotovo 13 miliona u odnosu na prethodni period.

Kako se to dogodilo upravo u vrijeme najveće „ljubavi“ dvojice političkih lidera i članova njihovih porodica, oni naravno ne objašnjavaju. Za sada je bitno obostrano održanje na vlasti. Zato Erdogan tokom ove „posjete“ BiH nije zanemario ni Sebiju Izetbetgović, suprugu Bakirovu,


DONACIJA NAJBOLJOJ MENADŽERICI


“Nije ni loše da menadžer bude neko ko ima dobre veze“, reći će prije dvije godine Bakir Izetbegović o imenovanju njegove supruge Sebije na poziciju direktorice sarajevskog Kliničkog centra.

Došlo je vrijeme da se te „dobre veze“ iskoriste za promociju mogućeg kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH. Erdoganov dolazak tako je iskorišten za svečano otvaranje Klinike za hematologiju na KCUS-u. U prvom planu bio je podatak da je za obnovu klinike Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala 3,2 miliona maraka.

Nažalost, nije bilo prilike za pitanje prvoj dami SDA i KCUS-a zašto je bila potrebna ta donacija ako je već ustvrdila da je uštedila 60-70 miliona nakon samo godinu stolovanja. To bi svakako pokvarilo svečarsku atmosferu kao i podsjećanje kako je SDA kadar opustošio zdravstvo prije svega u sarajevskom kantonu, da bi sada veličali, budimo iskreni, u odnosu na pokradeno ipak tričavu donaciju „braće“ iz Turske. Neće naravno ostati na tome, jer tek treba da se u ovdašnje zdravstvo po zamisli „menadžerice sa dobrim vezama“ uvede javno-privatno partnerstvo, a to pojedine klinike iz Turske već spremno čekaju, a nije daleko ni privatizacija „BH Telekoma“...

"Turska će nastaviti pružati podršku prema BiH. Nikada nije imala skrivenu namjeru prema BiH,“ reče na skupu Recep Tayyip Erdogan

"Drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske, dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno, zaključio je ushićeno svoj govor u Zetri Bakir Izetbegović, kojeg će sigurno morati ponoviti u prigodnoj uzvratnoj posjeti.

Kako god, turski je predsjednik okončao ovu istovremeno nezvaničnu i zvaničnu posjetu BiH. Još jednom je najavio kako će Turska pomoći braći  Bošnjacima. Priča je to za naivne, ali istovremeno ne i posve naivna priča...

(zurnal.info)