Nastavak veze iz davnih poslova:Firma Sirius 2010 služi kao pokriće Prointeru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Nastavak veze iz davnih poslova: Firma Sirius 2010 služi kao pokriće Prointeru

Mediji su se „SIRIUS-om“ bavili poprilično davno, nakon ugovora o nabavci i primjeni integrisanog informacionog sistema “SAP” sa Poreskom upravom Republike Srpske iz 2012. godine, vrijednom 4, 8 miliona KM. Taj posao su dobili zajedno sa firmom “Program” iz Beograda, mada su u to vrijeme bili potpuni autsajder u sektoru IT tehnologija. „SIRIUS 2010“ je potom medijski pao u zaborav, ali je ta kompanija nastavila da sklapa ugovore sa entitetskim institucijama

Firma Sirius 2010 služi kao pokriće Prointeru
foto: pixabay

Ima neka tajna veza između kompanije „Prointer“, iza koje, javna je tajna, stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, i banjalučke firme „SIRIUS 2010“, koja se takođe bavi IT tehnologijama. Saradnju između „Prointera“ i „SIRIUS-a“ uspostavili su Bojan Vujić, bivši direktor „Printera“, i Duško Opajić, direktor „SIRIUSA 2010“. Vujić i Opajić zajedno su radili u firmi „Teleklik“, u kojoj su takođe bili na direktorskim pozicijama.

Osim što ljudi iz ove dvije firme zajednički rade na nekim od projekata, „SIRIUS“, koji je mnogo manje izložen javnosti, „Prointeru“ služi i kao pokriće da nisu jedina kompanija iz IT sektora koja dobija veoma unosne i dobro plaćene poslove od  entitetskih institucija. Tako, da ne bi bilo da je Prointer pobijedio (i) na tenderu održavanja IT infrastrukture u Kabinetu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, taj posao dobija „SIRIUS“.

Ugovor izmedju Kabineta predsjednika RS i „SIRIUSA“ za ovu godinu, vrijedan  118.917,40 KM, zaključen je 11. januara i važi do kraja godine. „SIRIUS“ je isti posao od Cvijanovićkinog kabineta dobio i prošle godine, s tim što je njegova vrijednost bila nešto manja, 109.700 KM. U oba slučaja, „SIRIUS“ je bio jedini ponuđač, a kriterijum za izbor bila je najniža ponuđena cijena, što je standard kod unaprijed dogovorenih javnih nabavki.

Mediji su se „SIRIUS-om“ bavili poprilično davno, nakon ugovora o nabavci i primjeni integrisanog informacionog sistema “SAP” sa Poreskom upravom Republike Srpske iz 2012. godine, vrijednom 4, 8 miliona KM. Taj posao su dobili zajedno sa firmom “Program” iz Beograda, mada su u to vrijeme bili potpuni autsajder u sektoru IT tehnologija. „SIRIUS 2010“ je potom medijski pao u zaborav, ali je ta kompanija nastavila da sklapa ugovore sa entitetskim institucijama.

“Prointeru” i “Siriusu” podijeljeno 5,3 miliona KMDIGITALNO DOBA PORESKE UPRAVE RS“Prointeru” i “Siriusu” podijeljeno 5,3 miliona KM

Najunosniji klijent za „SIRIUS“ je ostala Poreska uprava RS, sa kojom je samo u poslednje dvije godine pogodila desetine poslova, vrijednih stotine hiljada LM. „SIRIUS“ obavlja poslove i za Univerzitetsko-klinički centar RS, sa kojim ima više potpisanih ugovora. UKC RS je u poslednje dvije godine „SIRIUS-u“, između ostalih, povjerio posao „aktivne mreže za Južno krilo“, težak 549.880,09 KM, a ta firma je postavila serversku infrastrukturu zbog proširenja, što je koštalo skoro 400.000 KM. UKC RS je od „SIRIUS-a“  nabavio IP telefone za nešto manje od 50.000 KM, tablete za elektronske temperaturne liste za 99.798,45 KM, kao i aktivnu mrežnu opremu za lokaciju stare hirurgije i Klinike za psihijatriju, što je koštalo oko 250.000 KM.

„SIRIUS 2010“ ima sklopljene ugovore na nekoliko stotina hiljada maraka i sa Željeznicama RS maraka, a jedan od njih je onaj o nabavci računara, laserskih i matričnih štampača, vrijednosti  103.334,63 KM. Ministarstvo nauke i tehnologije, na čijem čelu je Srđan Rajčević, sa „SIRIUS-om“ je u prošloj godini sklopilo ugovor u vrijednosti od 599.872,15 KM za postavljanje „sistema za detekciju anomalija“, šta god to značilo. Klijenti firme „SIRIUS“ bile su i mnoge druge entitetske institucije, popu MHE ERS Trebišnjica, Geodetska uprava RS, Zavod za zapošljavanje Pale, ali i Policija distrikta Brčko i neke državne institucije, poput RAK-a i pojedinih ministarstava u Savjetu ministara, na čijem čelu su kadrovi SNSD-a.

Poreska uprava RS Prointeru dodijelila ugovor od 4,6 miliona KMNakon proširenja sankcija Miloradu DodikuPoreska uprava RS Prointeru dodijelila ugovor od 4,6 miliona KM

Prema podacima APIF-a, “SIRIUS 2010” je u 2018. godini zapošljavao dva radnika i ostvario je prihod od 2.294.595 KM. U 2021. godini broj zaposlenih je povećan na 16, a, prema podacima APIF-a, u prošloj godini ova kompanija ostvarila prihod od 4.236.530 KM. Poslovni uspjeh ovoj firmi je zagarantovan, sve dok su partneri sa „Prointerom“ i dok je SNSD na vlasti na entitetskom i državnom nivou.

 

(zurnal.info)